Karbohydrater i gulrot

Gulrot har en rekke helsemessige fordeler, og er en god kilde til karbohydrater, betakaroten, fiber, vitaminer og antioksidanter.

Gulrot

Gulroten (Daucus carota) er en rotgrønnsak som ofte hevdes å være den perfekte helsekosten. Den er sprø, velsmakende og svært næringsrik. Gulrøtter er en spesielt god kilde til betakaroten, fiber, K-vitamin, kalium og antioksidanter. Gulrøtter har en rekke helsemessige fordeler. De er mat du kan spise når du skal ned i vekt, og har blitt koblet til lavere kolesterolnivå og forbedret øyehelse. Karotenantioksidantene i dem har også vært knyttet til redusert risiko for kreft. De finnes i mange farger, inkludert gul, hvit, oransje, rød og lilla. De tradisjonelle oransje fargede gulrøttene får sin lyse farge fra betakaroten, en antioksidant som omdannes til vitamin A i kroppen.

Ernæringsfakta

Vanninnholdet kan variere fra rundt 86-95%, og den spiselige delen består av rundt 10% karbohydrater. Gulrøtter inneholder veldig lite fett og protein. En middels rå gulrot (61 gram) inneholder 25 kalorier, med bare 4 gram fordøyelige karbohydrater.

Gulrot karbohydrater

Gulrøtter består hovedsakelig av vann og karbohydrater. Karbohydrater består av stivelse og sukker, som sukrose og glukose. De er også en relativt god kilde til fiber, med en mellomstor gulrot (61 gram) som gir 2 gram. Gulrøtter rangerer ofte lavt på den glykemiske indeksen, som er et mål på hvor raskt mat øker blodsukkeret etter et måltid. Den glykemiske indeksen for gulrøtter varierer fra 16-60, og er lavest for rå gulrøtter, litt høyere for kokte gulrøtter og høyest for rensede gulrøtter. Å spise lite glykemisk mat er knyttet til en rekke helsemessige fordeler, og anses som spesielt gunstig for diabetikere.

Relatert: Karbohydrater i tomater

Fiber

Pektin er hovedformen for løselig fiber i gulrøtter. Løselige fibre kan senke blodsukkernivået ved å bremse fordøyelsen av sukker og stivelse. De kan også mate de vennlige bakteriene i tarmen, noe som kan føre til bedret helse og redusert risiko for sykdom. Enkelte oppløselige fibre kan også redusere absorpsjonen av kolesterol fra fordøyelseskanalen og redusere kolesterolet i blodet. De viktigste uoppløselige fibrene i gulrøtter er i form av cellulose, men også hemicellulose og lignin. Uoppløselige fibre reduserer risikoen for forstoppelse og fremmer regelmessig og sunn avføring.

Vitaminer og mineraler

Gulrøtter er en god kilde til flere vitaminer og mineraler, spesielt A-vitamin (fra betakaroten), biotin, vitamin K (fyllokinon), kalium og vitamin B6.

 • Vitamin A: Gulrøtter er rike på betakaroten, som omdannes til A-vitamin i kroppen. A-vitamin fremmer godt syn, og er viktig for vekst, utvikling og immunfunksjon.
 • Biotin: En av B-vitaminene, tidligere kjent som vitamin H. Det spiller en viktig rolle i fett og protein metabolisme
 • Vitamin K1: Også kjent som fylkokinon, er vitamin K viktig for blodkoagulering og kan fremme beinhelse.
 • Kalium: Et essensielt mineral, viktig for blodtrykkskontroll.
 • Vitamin B6: En gruppe relaterte vitaminer som er involvert i omdannelsen av mat til energi.

Andre planteforbindelser

Gulrøtter inneholder mange planteforbindelser, men karotenoidene er den klart mest kjente. Dette er stoffer med kraftig antioksidantaktivitet, og har blitt koblet til forbedret immunfunksjon og redusert risiko for mange sykdommer. Dette inkluderer hjerte- og karsykdommer, forskjellige degenerative sykdommer og visse typer kreft. Betakaroten, den viktigste karoten i gulrøtter, kan konverteres til A-vitamin i kroppen. Imidlertid er det en viss individuell variabilitet i hvor effektiv denne konverteringsprosessen er. Å spise fett med gulrøttene kan også hjelpe deg å absorbere mer av betakaroten.

Dette er de viktigste planteforbindelsene som finnes i gulrøtter:

 • Betakaroten: Oransje gulrøtter har veldig mye betakaroten. Opptaket er bedre (opptil 6,5 ganger) hvis gulrøttene er kokte.
 • Alfa-karoten: En antioksidant som også delvis blir omdannet til vitamin.
 • Lutein: En av de vanligste antioksidantene i gulrøtter, hovedsakelig funnet i gule og oransje gulrøtter og er viktig for øyehelsen.
 • Lykopen: En knallrød antioksidant som finnes i mange røde frukter og grønnsaker, inkludert røde og lilla gulrøtter. Det kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.
 • Polyacetylener: Nyere forskning har identifisert bioaktive forbindelser i gulrøtter som kan bidra til å beskytte mot leukemi og kreftceller.
 • Anthocyaniner: Kraftige antioksidanter som finnes i mørkfargede gulrøtter.

Helsefordeler med gulrøtter

Mye av forskningen på gulrøtter har fokusert på karotenoider.

Redusert risiko for kreft

Kosthold rik på karotener kan ha en beskyttende effekt mot flere typer kreft. Dette inkluderer prostatakreft, tykktarmskreft og magekreft. Kvinner med høyt sirkulerende nivå av karotenoider kan også ha redusert risiko for brystkreft. Eldre forskning antydet at karotenoider kunne være beskyttende mot å utvikle lungekreft, men nyere studier fant ingen beskyttende effekt.

Lavere kolesterol

Høyt blodkolesterol er en kjent risikofaktor for hjertesykdom. Inntak av gulrøtter har vært knyttet til lavere kolesterolnivå.

Relatert: Karbohydrater i potet

Vekttap

Gulrøtter, som deler av måltider, kan øke metthetsfølelsen og redusere kaloriinntaket i påfølgende måltider. Av denne grunn kan gulrøtter være et nyttig tillegg til et effektivt vekttapdiett.

Øyehelse

Personer med lite vitamin A er mer sannsynlig å oppleve nattblindhet, en tilstand som kan forbedre seg ved å spise gulrøtter eller annen mat rik på vitamin A eller karotenoider.

Om forfatteren

Legg inn kommentar