Karbohydrater i appelsin

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Appelsiner er blant verdens mest populære frukter. Appelsiner inneholder viktige vitaminer, men hvor mye karbohydrater?

Søte appelsiner vokser på appelsintrær og tilhører en stor gruppe frukt kjent som sitrusfrukter. Deres sanne opprinnelse er et mysterium, men dyrking av appelsiner antas å ha startet i Øst-Asia for tusenvis av år siden. I dag dyrkes de i de fleste varme regioner i verden og konsumeres enten friske eller som juice. Appelsiner er en sunn kilde til fiber, C-vitamin, tiamin, folat og antioksidanter. De har flere helsemessige fordeler.

I denne artikkelen får du vite mer om næringsinnhold i appelsiner, og hvilke vitaminer og mineraler du finner i frukten.

Ernæringsfakta appelsiner

Her er næringsstoffene i omtrent halvparten av en stor appelsin (100 gram):

  • Kalorier: 47
  • Vann: 87%
  • Protein: 0,9 gram
  • Karbohydrater: 11,8 gram
  • Sukker: 9,4 gram
  • Fiber: 2,4 gram
  • Fett: 0,1 gram

Karbohydrater i appelsiner

Appelsiner består hovedsakelig av karbohydrater og vann, med veldig lite protein og fett og få kalorier. Enkle sukkerarter – som glukose, fruktose og sukrose – er den dominerende formen for karbohydrater i appelsiner. De er ansvarlige for fruktens søte smak. Til tross for sukkerinnholdet, har appelsiner en lav glykemisk indeks (GI) på 31–51. GI er et mål på hvor raskt sukker kommer inn i blodomløpet etter et måltid. Lave GI-verdier er forbundet med mange helsemessige fordeler. Appelsins lave GI forklares med deres høye polyfenol- og fiberinnhold, som modererer økningen i blodsukkeret.

Fiber i appelsiner

Appelsiner er en god kilde til fiber. Én stor appelsin (184 gram) dekker rundt 18% av daglig inntak. De viktigste fibrene som finnes i appelsiner er pektin, cellulose, hemicellulose og lignin. Kostholdsfibre er forbundet med mange gunstige helseeffekter, inkludert forbedret fordøyelseshelse, vekttap og kolesterol.

Vitaminer og mineraler

Appelsiner er en god kilde til flere vitaminer og mineraler, spesielt C-vitamin, tiamin, folat og kalium. Vitamin C. Appelsiner er en utmerket kilde til vitamin C. Én stor appelsin gir over 100% av daglig behov.

  • Tiamin. En av B-vitaminene, også kalt vitamin B1, finnes også i et bredt utvalg av matvarer.
  • Folat. Også kjent som vitamin B9 eller folsyre, har mange viktige funksjoner og finnes i mye plantemat.
  • Kalium. Appelsiner er en god kilde til kalium. Høyt inntak av kalium kan senke blodtrykket hos personer som allerede har høye nivåer, og kan redusere risikoen for hjertesykdom.

Relaterte artikler:

Hvor mange kalorier er det i en appelsin

Deilig smoothie med granateple og appelsin

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar