Karbohydrater fett og proteiner

0
60
Karbohydrater fett og proteiner
Foto: Mike Von - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!

Kroppen bruker tre hovednæringsstoffer for å fungere – karbohydrat, protein og fett. Lær mer om karbohydrater, fett og proteiner.

Disse næringsstoffene fordøyes til enklere forbindelser. Karbohydrater brukes til energi (glukose). Fett brukes til energi etter at de er brutt i fettsyrer. Protein kan også brukes til energi, men den første jobben er å hjelpe til med å lage hormoner, muskler og andre proteiner.

Næringsstoffer som kroppen trenger og hva de brukes til:

TypeHvor de finnesHvordan det blir brukt
Karbohydrater (stivelse og sukker)Brød
Korn
Frukt
Grønnsaker
Melk
Yoghurt
Mat med sukker
Brytes ned til glukose
Energiforsyning til celler i kroppen
Overskudd blir lagret i lever
ProteinKjøtt
Sjømat
Bønner
Nøtter og frø
Egg
Meieriprodukter
Grønnsaker
Brytes ned til aminosyrer
Brukes til å bygge muskler og for å lage essensielle proteiner
FettOljer
Smør
Eggeplomme
Animalsk fett
Brytes ned til fettsyrer for å bygge celler og hormoner
Overskudd blir lagret i fettceller

Etter et måltid stiger blodsukkeret (glukose) når karbohydrat fordøyes. Dette signaliserer betacellene i bukspyttkjertelen til å frigjøre insulin i blodet. Insulin hjelper glukose inn i kroppens celler for å bli brukt til energi. Hvis all glukosen ikke er nødvendig for energi, lagres noe av den i fettceller og i leveren som glykogen. Når sukker beveger seg fra blodet til cellene, går blodsukkernivået tilbake til et normalt mål.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

TACTICAL WEEK!

OPPTIL 40% RABATT!

Flere hormoner og prosesser hjelper til med å regulere blodsukkernivået og holde det innenfor et bestemt område (70 mg / dL til 120 mg / dL). Når blodsukkernivået faller under det området, som kan skje mellom måltidene, har kroppen minst tre måter å reagere på:

  • Celler i bukspyttkjertelen kan frigjøre glukagon, et hormon som signaliserer kroppen om å produsere glukose fra glykogen i muskler og lever og frigjøre det i blodet.
  • Når glykogen er oppbrukt, brytes muskelprotein ned i aminosyrer. Leveren bruker aminosyrer til å danne glukose gjennom biokjemiske reaksjoner (glukoneogenese).
  • Fettlagre kan brukes til energi og danner ketoner.

Andre hormoner kan øke blodsukkernivået, inkludert adrenalin og kortisol, som frigjøres av binyrene og veksthormon som frigjøres av hypofysen.

Relaterte artikler:

Komplekse karbohydrater

Karbohydrater i grønnsaker

Annonse fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!