Kan man få mensen når man er gravid

Det er mulig for kvinner å oppleve litt blødning under graviditet. Lær mer om man kan få mensen når man er gravid.

Kan man få mensen når man er gravid?

En menstruasjon vil ikke være årsaken til noen blødning under graviditet. Når en kvinne er gravid, fortsetter hun ikke med eggløsning og vil følgelig ikke ha en menstruasjon. Menstruasjon oppstår bare når en person ikke er gravid. Selv om det er mulig for kvinner å oppleve litt blødning under graviditet, vil dette ikke være på grunn av deres menstruasjonssyklus. Noen kvinner har heller ingen menstruasjon mens de ammer. Imidlertid kan de fortsatt begynne å ha eggløsning rett etter fødselen. Derfor kan leger anbefale en form for prevensjon mens en kvinne ammer hvis hun ikke ønsker å bli gravid.

Menstruasjonssyklusen oppstår for å lette graviditet. Syklusen begynner den første dagen i en kvinnes menstruasjon, og slutter den første dagen i den påfølgende menstruasjonen. Eggløsning, når eggstokken frigjør et egg, skjer midtveis i syklusen. Et egg er bare levedyktig i cirka 12–24 timer etter at en kvinne har eggløsning. Hvis sædceller er til stede og er i stand til å befrukte egget, vil egget implantere seg selv i livmoren, noe som resulterer i graviditet. Hvis det ikke er befruktning, vil menstruasjon oppstå, og kroppen støter ut livmorslimhinnen, slik at den kan begynne å lage en ny til neste syklus.

Andre årsaker til blødning under graviditet

Selv om en kvinne ikke vil ha en menstruasjon når hun er gravid, kan hun fortsatt oppleve litt blødning. Selv om blødning ikke nødvendigvis er et tegn på et underliggende problem, er det viktig å forstå de potensielle årsakene, og vite når du skal snakke med en lege.

Første trimester

Blødning har en tendens til å være mer vanlig i første trimester. Lett blødning kan oppstå når morkaken implanterer seg i livmoren. En kvinne kan også oppleve endringer i livmorhalscellene under graviditet, noe som kan forårsake litt blødning, spesielt etter å ha hatt sex.

Andre årsaker til blødning i første trimester inkluderer:

 • ektopisk graviditet, som er en medisinsk nødsituasjon
 • en infeksjon
 • spontanabort
 • subkorionisk blødning, også kalt subchorionic hematom, når blødning oppstår mellom livmorveggen og morkaken
 • svangerskaps trofoblastisk sykdom (GTD), en veldig sjelden tilstand som kan simulere graviditet ved å forårsake en svulst som kan inneholde unormalt fostervev

Etter 20 uker

Årsaker til blødning senere i svangerskapet kan omfatte:

 • Livmorundersøkelse: En lege kan inspisere livmorhalsen for å sjekke for eventuelle avvik. Denne prosedyren kan føre til noen mindre blødninger.
 • Morkake previa: Dette er en tilstand som oppstår når en kvinnes morkake implantater nær eller på livmorhalsåpningen.
 • For tidlig fødsel eller fødsel: Under fødselen vil livmorhalsen utvides, og livmoren trekker seg sammen for å hjelpe fosteret ned. Dette kan føre til en viss blødning.
 • Seksuell omgang: Mens de fleste kvinner kan fortsette å ha sex mens de er gravide, med mindre en lege anbefaler noe annet, kan de oppleve noe blødning på grunn av økt følsomhet i vaginal og cervical vev.
 • Livmorens brudd: Dette er når livmoren revner under fødselen, som er en medisinsk nødsituasjon. Denne tilstanden er sjelden, men det er mer sannsynlig at en kvinne tidligere har hatt en keisersnitt eller kirurgi i livmoren.
 • Placental abruption: Dette er en tilstand der morkaken begynner å skille seg fra livmoren før babyen blir født. Det er også en medisinsk nødsituasjon.

Hvis en kvinne ikke opplever blødning på et hvilket som helst stadium av graviditeten og er bekymret, bør hun merke seg blødningens farge, mengde og konsistens, og snakke med en lege.

Når du skal oppsøke lege

Under graviditet, rapportere eventuell blødning til helsepersonell. Kvinner bør oppsøke legehjelp for blødning under graviditet, hvis de har ytterligere symptomer som inkluderer:

 • smerter og kramper
 • svimmelhet eller besvimelse
 • kraftig blødning eller passerende blodpropp
 • sterke smerter i mage og bekken

Vaginal blødning og bekkensmerter tidlig i svangerskapet kan være et tegn på graviditet utenfor livmoren, spesielt hvis disse symptomene oppstår før en første ultralyd. Enhver kvinne som mistenker en graviditet utenfor livmoren, bør oppsøke lege så snart som mulig. Hvis en kvinne blør og har symptomer på for tidlig fødsel, som er fødsel før 37 ukers svangerskap, bør hun søke lege. Disse symptomene kan inkludere en konstant smerte i korsryggen, magekramper og regelmessige sammentrekninger.

Relaterte artikler:

Når merker man at man er gravid

Blødninger etter samleie gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar