Kan man få influensa flere ganger

Mange er ikke klar over at influensa er mye mer alvorlig enn en vanlig forkjølelse. Lær mer om kan få influensa flere ganger, og hvordan du kan forebygge.

Vi er i det 21. århundre nå, og vi har ikke lenger influensapandemiene som tok så mange liv på 1800- og 1900-tallet. Likevel får folk fortsatt influensa flere ganger fordi de ikke vet hvordan de skal forebygge det.

Forebygging er nøkkelen

Før vi ser på noen enkle trinn du kan ta for å forhindre at du får influensa, la oss se på hvorfor forebygging er så viktig, spesielt hvis vi ikke er så unge som vi pleide å være. Tross alt er influensa ikke noe vi bare får en gang i livet – eller en gang i året.

Vi må ta skritt for å beskytte oss selv hver influensasesong, gjennom hele sesongen. Vi får influensa flere ganger – ikke bare hvert år, men gjennom hele året. Det er forskjellige stammer av viruset, og vi vet aldri hvordan hver stamme vil mutere og hva som vil sirkulere hver sesong.

Influensaviruset endrer seg hele tiden

Det finnes tre typer influensavirus: Type A, B og C. Type A-virus deles inn i to forskjellige undertyper og deretter A-undertypene og B-virusene deles inn i forskjellige stammer. Type A- og B-influensavirus forårsaker utbrudd og epidemier hos mennesker.

Det er en blanding av forskjellige influensavirusstammer som sirkulerer blant mennesker. Disse forskjellige stammene kan hver spontant mutere, noe som betyr at det er en gradvis endring i influensavirusene som sirkulerer i løpet av influensasesongen og fra en sesong til den neste. Disse endringene lurer immunsystemet vårt. Når et mutert influensavirus prøver å infisere oss, gjenkjenner ikke forsvarssystemet vårt det, og kan derfor ikke reagere med raskt nok.

Du kan være mer utsatt

Så vi har sett hvordan og hvorfor forskjellige stammer av influensaviruset eksisterer til enhver tid, og at disse forskjellige stammene endrer seg kontinuerlig. Alvorlighetsgraden av influensa varierer mellom stammer og avhenger ikke bare av viruset i seg selv, men også av en rekke andre faktorer – inkludert den infiserte personen.

Mens alvorlig influensa og komplikasjoner potensielt kan oppstå hos hvem som helst, er sykehusinnleggelser mer vanlig hvis du er i pensjonsalder. Du har større risiko for å utvikle alvorlige komplikasjoner, for eksempel lungebetennelse, siden immunresponsen din også kan være mindre effektiv – spesielt hvis du har en underliggende sykdom som reduserer motstanden mot infeksjon.

Forebygging av influensa

Det er noen enkle grep du kan ta for å hjelpe deg å unngå å bli smittet de forskjellige stammene av det stadig skiftende influensaviruset: Vi må forhindre influensa fordi behandling av influensa er praktisk talt umulig.. Forebygging inkluderer vanlige hygienepraksis og vaksineplaner; enkle ting som å vaske hendene, dekke til munnen og desinfisere dørhåndtakene – og sørge for at du søker hjelp hvis du har feber som vedvarer.

Hvis du er eldre, kan influensa påvirke deg hardt. Det er mye mer enn bare en vanlig forkjølelse. Øv de enkle hygienevanene som vil hjelpe deg å beskytte deg mot influensa – spesielt i influensasesongen.

Relaterte artikler:

Hvem bør ta influensavaksine

Kan man ta influensavaksine når man er syk

Referanser

Om forfatteren