Kan man få diabetes av å spise for mye sukker

Siden diabetes er en sykdom som er preget av høyt blodsukkernivå, lurer mange på om det å spise sukker kan forårsake det. Stemmer det?

Selv om det er sant at å spise store mengder tilsatt sukker kan øke risikoen for diabetes, er sukkerinntak bare en del av sannheten. Mange andre faktorer, inkludert kosthold, livsstil og genetikk, påvirker også risikoen.

Hva er diabetes?

Diabetes oppstår når kroppen din ikke lenger er i stand til å effektivt regulere blodsukkernivået. Dette kan skje når bukspyttkjertelen slutter å produsere nok insulin, når cellene dine blir motstandsdyktige mot insulinet som produseres, eller begge deler. Insulin er hormonet som kreves for å transportere sukker ut av blodomløpet og inn i cellene dine, så begge scenariene resulterer i kronisk forhøyede blodsukkernivåer. Høyt blodsukkernivå over en lengre periode kan føre til komplikasjoner som økt risiko for hjertesykdom.

Det er to hovedtyper av diabetes, hver med forskjellige årsaker:

  • Type 1: Oppstår når immunforsvaret ditt angriper bukspyttkjertelen, og ødelegger evnen til å produsere insulin.
  • Type 2: Oppstår når bukspyttkjertelen slutter å produsere nok insulin, når kroppens celler ikke lenger reagerer på insulinet den produserer eller begge deler.

Diabetes type 1 er relativt sjelden, og er i stor grad genetisk, og utgjør bare 5–10% av alle tilfeller. Diabetes type 2, står for mer enn 90% av diabetesstilfellene, og utløses hovedsakelig av kostholds- og livsstilsfaktorer.

Hvordan sukker metaboliseres

Når de fleste snakker om sukker, refererer de til sukrose, eller bordsukker, som er laget av sukkerroer eller sukkerrør. Sukrose består av ett molekyl glukose og ett molekyl fruktose bundet sammen. Når du spiser sukrose, skilles glukose- og fruktosemolekylene av enzymer i tynntarmen din, før de blir absorbert i blodomløpet. Dette hever blodsukkernivået og gir signaler til bukspyttkjertelen om å frigjøre insulin. Insulin tar glukose ut av blodomløpet og inn i cellene dine, der det kan metaboliseres for energi. Mens en liten mengde fruktose også kan tas opp av celler og brukes til energi, blir det meste ført til leveren din, der den blir konvertert til enten glukose for energi eller fett til lagring. Hvis du spiser mer sukker enn kroppen din kan bruke på energi, blir overskuddet omdannet til fettsyrer og lagret som kroppsfett. Siden fruktose kan omdannes til fett, har høye inntak en tendens til å øke triglyseridnivået, noe som kan øke risikoen for hjertesykdommer og fettlever.

Øker sukker risikoen for diabetes?

Et stort antall studier har funnet at personer som regelmessig drikker sukkersøtede drikker har omtrent 25% større risiko for type 2-diabetes. Å drikke bare én sukkersøtet drikke per dag øker risikoen din med 13%, uavhengig av hvilken vektøkning det kan føre til. Land der sukkerforbruket er høyest, også de høyeste nivåene av diabetes type 2, mens de med lavest forbruk har de laveste nivåene. Koblingen mellom sukkerinntak og diabetes er klar, selv etter å ha kontrollert for totalt kaloriinntak, kroppsvekt, alkoholforbruk og trening.

Mange forskere mener at sukker øker risikoen for diabetes både direkte og indirekte. Det kan øke risikoen direkte på grunn av påvirkningen som fruktose har på leveren din, inkludert å fremme fettlever, betennelse og lokal insulinresistens. Disse effektene kan utløse unormal insulinproduksjon i bukspyttkjertelen og øke risikoen for diabetes type 2. Å spise store mengder sukker kan også indirekte øke diabetesrisikoen ved å bidra til vektøkning og økt kroppsfett, som er risikofaktorer for å utvikle diabetes. For å redusere de negative effektene av høyt sukkerforbruk, anbefales det at du ikke får mer enn 5% av dine daglige kalorier fra tilsatt sukker som ikke finnes naturlig i matvarer.

Relaterte artikler:

Hvor mye sukker er det i cola

Hvor mange gram sukker om dagen

Om forfatteren

Legg inn kommentar