Kan man drikke vann når man faster

0
22
Kan man drikke vann når man faster
Foto: Toa Heftiba - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!

Å finne ut hva du kan spise eller drikke i løpet av en faste kan være utfordrende. Spesielt lurer mange på om vann er greit å drikke.

Mens det vanligvis er greit å drikke vann mens man faster, er ikke svaret så enkelt som det virker. Retningslinjene varierer avhengig av hvilken type faste og årsaken til at du faster.

Periodisk faste

Periodisk faste er et spisemønster der du avstår fra mat i bestemte perioder, ofte enten 12–16 timer hver dag eller 24 timer en eller to ganger i uken.

Fasting resulterer i lavere blodsukker og insulinnivå. Likevel øker fast føde blodsukkernivået og stimulerer utskillelsen av insulin, som er hormonet som fører sukker fra blodet til cellene. Vann påvirker imidlertid ikke blodsukkeret eller insulinnivået. Derfor kan du trygt drikke det mens du periodevis faster. Det anbefales faktisk å drikke vann for å hjelpe deg med å holde deg hydrert når du gjennomfører periodisk faste.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

TACTICAL WEEK!

OPPTIL 40% RABATT!

Hva med faste uten vann?

Unntaket er tørrfasting, som begrenser all mat og væsker, inkludert vann, i en bestemt periode. Noen mennesker dehydrerer raskt mens de gjennomfører periodisk faste uten å drikke vann. Fordi faste uten vann kan være knyttet til dehydrering og andre helsekomplikasjoner, bør du snakke med helsepersonell før du prøver på det.

Faste før medisinske prosedyrer

Hvis du forbereder deg på en medisinsk prosedyre, blir du ofte anbefalt å faste i 8-12 timer på forhånd. Vanligvis hjelper denne typen faste med å sikre at du har tom mage under operasjonen, og minimerer risikoen for komplikasjoner som oppkast, oppstøt og aspirasjonskomplikasjoner. Fordi væsker som vann raskt fordøyes, kan noen medisinske operasjoner tillate deg å drikke vann opptil 2 timer før. Det er likevel veldig viktig å sjekke med medisinsk team om spesifikke retningslinjer for vann før prosedyren.

Andre fastevennlige drikker

Bortsett fra vann, kan du drikke andre kalorifrie drikker for å holde deg hydrert mens du holder på med faste. Disse inkluderer:

  • svart kaffe
  • usøtet te
  • smaksatt vann
  • kullsyrevann
  • sitron vann

Sikre væsker for medisinske prosedyrer

Før medisinske prosedyrer er det også noen ganger tillatt med klare væsker. Disse inkluderer:

  • kullsyrevann
  • smaksatt vann
  • fruktjuice uten fruktkjøtt
  • usøtet te

Husk å konferere med helsepersonell for mer informasjon om hvilke væsker du kan drikke før operasjon.

Relaterte artikler:

Hvorfor drikke vann

Hvor mye vann om dagen

Annonse fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!