Kan man drikke for mye vann

Å drikke for mye vann kan føre til vannforgiftning og helsemessige konsekvenser. Lær mer om hva som kan skje når man drikker for mye vann.

Kan man drikke for mye vann?

Det er vanskelig å drikke for mye vann ved en tilfeldighet, men det kan skje, vanligvis som et resultat av overhydrering under sportsbegivenheter eller intens trening. Symptomene på vannforgiftning er generelle; De kan inkludere forvirring, desorientering, kvalme og oppkast. I sjeldne tilfeller kan vannforgiftning forårsake hevelse i hjernen og være dødelig.

Hva er vannforgiftning?

En person kan oppleve forgiftning av vann hvis han eller hun drikker for mye vann. Også kjent som vannforgiftning, er det en forstyrrelse i hjernens funksjon forårsaket av å drikke for mye vann. Hvis du gjør det, øker du mengden vann i blodet. Dette kan fortynne elektrolyttene, spesielt natrium, i blodet. Hvis natriumnivået faller under 135 millimol per liter (mmol / l), omtaler legene problemet som hyponatremia. Sodium hjelper med å opprettholde væskebalansen i og utenfor celler. Når natriumnivået synker på grunn av for høyt vannforbruk, beveger væsker seg fra utsiden til innsiden av cellene, og får dem til å svelle. Når dette skjer med hjerneceller, kan det være farlig og til og med livstruende.

Farer ved å drikke for mye vann

Når en person inntar en for stor mengde vann og celler i hjernen begynner å svelle, øker trykket i hodeskallen. Dette forårsaker de første symptomene på vannforgiftning, som inkluderer:

  • hodepine
  • kvalme
  • oppkast

Alvorlige tilfeller av vannforgiftning kan gi alvorligere symptomer, for eksempel:

  • døsighet
  • muskelsvakhet eller krampe
  • økt blodtrykk
  • dobbeltsyn
  • forvirring
  • manglende evne til å identifisere sensorisk informasjon
  • pustevansker

En opphopning av væske i hjernen kalles hjerneødem. Dette kan påvirke hjernestammen og forårsake dysfunksjon i sentralnervesystemet. I alvorlige tilfeller kan vanntoksing forårsake anfall, hjerneskade, koma og til og med død.

Hva kan forårsake vannforgiftning?

Vannforgiftning er sjelden, og det er veldig vanskelig å konsumere for mye vann ved en tilfeldighet. Imidlertid kan det skje. Det har vært mange medisinske rapporter om død på grunn av for høyt vanninntak. Vannforgiftning rammer oftest personer som deltar i sportsbegivenheter eller utholdenhetstrening, eller personer som har forskjellige psykiske helsetilstander.

Idrettsarrangementer

Vannforgiftning er spesielt vanlig blant utholdenhetsidrettsutøvere. Det kan skje hvis en person drikker mye vann uten å ha oversikt over elektrolyttbalansen i kroppen. Av denne grunn oppstår ofte hyponatremi under store sportsbegivenheter. 13% av 488 deltakere i Boston Maraton 2002 hadde hyponatremia-symptomer, og 0,06% hadde kritisk hyponatremi, med natriumnivåer under 120 mmol / l. Forekomster av vannforgiftning ved disse hendelsene har resultert i død. Én sak involverte en løper som hadde kollapset etter et maraton.

Psykiske helsemessige forhold

Tvangsdrikking, også kalt psykogen polydipsi, kan være et symptom på forskjellige psykiske helsetilstander. Det er mest vanlig blant personer med schizofreni, men det kan også oppstå hos personer med affektive lidelser, psykose og personlighetsforstyrrelser.

Relaterte artikler:

Hvor mye vann i kroppen

Hvor mye vann skal man drikke

Om forfatteren

Legg inn kommentar