Kan man bli gravid under mens

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Teknisk sett kan kvinner bli gravide når som helst i menstruasjonssyklusen, selv om det er mye mindre sannsynlig under mensen.

Kan man bli gravid under mensen?

Det er mest sannsynlig at en person blir gravid midt i menstruasjonssyklusen. Denne fasen kalles det fruktbare vinduet. Sjansene for å bli gravid er mye lavere før og etter det fruktbare vinduet, men det er fremdeles mulig, og det er flere faktorer å vurdere.

I denne artikkelen ser vi på sjansene for å bli gravid under mensen.

Kan du bli gravid under mensen?

En person kan bli gravid i løpet av mensen, men det er usannsynlig. Det er mest sannsynlig at en person blir gravid i midten av menstruasjonssyklusen, når eggstokken frigjør et egg i prosessen som kalles eggløsning. Egget reiser deretter til livmoren, der en sædcelle kan befrukte det. Den gjennomsnittlige menstruasjonssyklusen er 28 dager. Menstruasjonssyklusen er tiden mellom den første dagen i menstruasjonen, og den første dagen i den neste. Eggløsning skjer vanligvis 7–19 dager etter at menstruasjonen er over.

Egget kan bare overleve i 12–24 timer etter eggløsning. Av den grunn, må det møte en sædcelle i denne tiden for at graviditet skal oppstå. Det er mest sannsynlig at en kvinne blir gravid hvis de har samleie de tre dagene før og frem til eggløsningsdagen. Siden en person med 28-dagers syklus vanligvis ikke har eggløsning før rundt en uke etter at de slutter å blø, kan de vanligvis ikke bli gravid i løpet av perioden.

Imidlertid er det ikke fullt så enkelt som dette på grunn av tre hovedfaktorer:

  • lengde på menstruasjonssyklusen
  • månedlige forskjeller i tidspunktet for eggløsning
  • hvor lenge sædceller holder seg i live i kvinnekroppen

Menstruasjonssykluser er fortsatt “normale” hvis menstruasjonen kommer hver 24–38 dag, så sykluslengden varierer betydelig mellom mennesker. Kvinner med kortere menstruasjonssyklus kan ha eggløsning nærmere sin periode enn personer med lengre sykluser. Den store variasjonen i menstruasjonssykluslengde og tidspunktet for eggløsning, gjør det vanskelig å se når en person er i sin fruktbare periode.

På toppen av dette kan sædceller leve i 3-5 dager inne i en kvinnes kropp, noe som betyr at en person kan bli gravid selv om de har samleie 5 dager før de har eggløsning. Noen forskere antyder at samleie dagen før eggløsning vil ha samme sjanse for å bli gravid som å ha samleie flere tilfeldige tider gjennom menstruasjonssyklusen.

I løpet av menstruasjonen gir kroppen fra seg blod, et ubefruktet egg og vev fra slimhinnen i livmoren. Den gjennomsnittlige kvinnen vil blø i rundt 5 dager, selv om det er veldig vanlig å blø i kortere eller lengre tid. Så selv om det er mulig å bli gravid i perioden, er det lite sannsynlig.

Relaterte artikler:

Gravid og menstruasjon samtidig

Tidlig tegn på graviditet før mensen

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar