HØSTTURER!

OPPTIL 40%

RABATT!


Kan man bli gravid når man har mensen

En vanlig fruktbarhetsmyte er at en kvinne ikke kan bli gravid når hun har menstruasjon. Selv om oddsen for graviditet er lavere de dagene du har menstruasjon, betyr det ikke at de er lik null.

Her er hva du trenger å vite om fruktbarhet og sex under menstruasjonen.

Hvordan oppstår unnfangelse?

Evnen til å bli gravid er mirakuløs. Når en kvinnes eggstokk frigjør et egg, lever egget bare mellom 12 og 24 timer. Den mannlige sædcellen kan leve i omtrent tre dager.

Den typiske kvinnesyklusen er 28 dager. Dag 1 er når hun starter mensen. En kvinne har vanligvis eggløsning rundt dag 14 (men det kan være rundt dag 12, 13 eller 14).

Eggløsning er når en kvinnes eggstokk frigjør et egg for befruktning. Hvis sæd er tilgjengelig i livmoren, kan graviditet forekomme.

Eggløsning kan variere basert på en kvinnes syklus. Noen kvinner har en lengre syklus på rundt 35 dager mellom menstruasjonene. Eggløsning ville da skje rundt dag 21. Kvinner med en kortere syklus på 21 dager har eggløsning rundt dag 7.

Hvordan kan man bli gravid når man har mensen?

Det er lett å forveksle vaginal blødning i begynnelsen av en periode. Det er mulig du kan blø under eggløsningen når du er mest fruktbar. Dette kan lett forveksles med en menstruasjon. Å ha ubeskyttet sex på dette tidspunktet øker sjansene dine for å bli gravid dramatisk.

For den gjennomsnittlige kvinnen er eggløsningssyklusen et sted mellom 28 og 30 dager. Dette betyr at hvis du har sex mens du har menstruasjon, vil du sannsynligvis ikke ha eggløsning før flere dager senere. Men kvinner med en kortere syklus ville ikke ha like lang tid mellom menstruasjonen og eggløsningen.

En annen vurdering er at en manns sæd kan leve inne i en kvinne i opptil 72 timer etter utløsning. Mot slutten av mensen vil sjansene for å bli gravid øke.

Hvis du er nysgjerrig på eggløsningsmønstrene dine, kan du spore antall dager mellom menstruasjonene. Dette inkluderer når du starter mensen, og deretter når du starter mensen igjen. Over flere måneder kan du identifisere et mønster for å bestemme omtrent når eggløsningssyklusen oppstår.

Hva er sannsynligheten for å bli gravid under mensen?

En kvinnes sannsynlighet for å bli gravid kan stige og falle gjennom eggløsningssyklusen. Mens den gjennomsnittlige, månedlige syklusen kan være 29 dager, kan andre ha en syklus som varierer fra 20 til 40 dager eller lenger. Sannsynligheten for at en kvinne blir gravid en til to dager etter at hun begynner å blø er nesten null. Men sannsynligheten begynner å øke igjen for hver påfølgende dag, selv om hun fortsatt blør.

Omtrent dag 13 etter menstruasjonsstart, er sjansen for graviditet anslagsvis 9 prosent. Selv om disse tallene kan være lave, betyr det ikke at en kvinne noen gang kan være 100 prosent trygg på at hun ikke blir gravid under mensen.

Prevensjonstiltak

Hvis du prøver å bli gravid, vil det sannsynligvis ikke være mulig når man har mensen, med mindre menstruasjonssyklusen er mindre enn 28 dager. Men det er alltid en mulighet for at at du kan bli gravid.

Hvis du vil unngå å bli gravid, er det viktig å ha beskyttet sex hver gang. Dette inkluderer bruk av en eller annen form for prevensjon som bruk av kondom eller p -piller.

P -piller gir ingen barriere mot seksuelt overførbare sykdommer som herpes, gonoré eller klamydia. For å beskytte deg mot uønskede infeksjoner, må partneren din bruke kondom.

Relaterte artikler:

Kan man få mensen når man er gravid

Gravid og menstruasjon samtidig

Om forfatteren

Av Spurt