Kan makspuls trenes

Din maksimale hjertefrekvens er det største antall slag per minutt hjertet ditt muligens kan nå under en anstrengende trening. Lær mer om hvorvidt makspuls kan trenes.

Hva betyr maksimal hjertefrekvens?

Din maksimale hjertefrekvens er det største antall slag per minutt hjertet ditt muligens kan nå under en anstrengende trening. Maksimal hjertefrekvens varierer fra person til person, og selv om det ikke er en indikator på fysisk form, kan det være veldig nyttig å vite hva din maksimale hjertefrekvens er når du bestemmer deg for hvilke typer treningsøkter eller trening du vil gjøre.

Hvorfor beregne maksimal hjertefrekvens?

Å beregne makspuls er nødvendig for pulstrening, og for å forstå hva pulssonene er. Når du vet hva din maksimale hjertefrekvens er, kan du overvåke pulsen mens du trener og spore hvor stor prosentandel av maks du trener under bestemte treningsøkter og aktiviteter. Ulike prosentandeler av maksimal hjertefrekvens representerer ulike pulstreningssoner, som er nyttige å målrette avhengig av hva målene dine er.

Hvor lenge kan du trene med makspuls?

Siden din maksimale hjertefrekvens oppnås på det mest anstrengende nivået av fysisk anstrengelse kroppen din er i stand til, er den bare bærekraftig i veldig korte perioder. For den gjennomsnittlige personen tilsvarer dette sannsynligvis et sted mellom 10 sekunder og 1 minutt. Meget godt trente idrettsutøvere kan holde maksimal hjertefrekvens i 2 minutter, mens verdens beste kanskje klarer det i 3-4 minutter.

Kan maksimal hjertefrekvens trenes?

Nei. Makspuls i seg selv er ikke en indikator på utholdenhet. Den stiger ikke når utholdenheten din forbedres, og det er heller ikke et tegn på at du er i bedre form enn noen andre hvis du har høyere maksimal hjertefrekvens. Imidlertid, når treningsnivået øker, vil du være i stand til å opprettholde din maksimale hjertefrekvens over lengre perioder.

Relaterte artikler:

Høy makspuls i forhold til alder

Hva er makspuls

Om forfatteren