OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK2020-50% RABATT!

Kan gravide spise sushi

Du bør begrense mengden av noen fiskeslag og skalldyr når du er gravid, men er det trygt å spise sushi under graviditet?

Kan gravide spise sushi?

Det er vanligvis trygt å spise sushi og andre retter laget med rå fisk når du er gravid. Men avhengig av hvilken fisk sushi er laget av, kan det hende du må sørge for at den er frosset først. Du bør også begrense mengden av noen fiskesorter som du spiser mens du er gravid, for eksempel tunfisk og fet fisk.

Sushi laget med rå fisk

Noen ganger inneholder rå fisk som laks små parasittiske ormer, for eksempel anisakis, som kan gjøre deg syk. Disse ormene kan forårsake helseproblemer hos mennesker hvis de spises rå eller underkokt fisk smittet med dem. Infeksjon med disse ormene resulterer i en tilstand kjent som anisakidose (tidligere kjent som anisakiasis eller anisakiosis).

Symptomene inkluderer:

  • alvorlige magesmerter
  • kvalme og oppkast
  • diaré

Sykdommen er ubehagelig og smertefull, og i veldig sjeldne tilfeller kan den være dødelig. Å spise fisk forurenset med anisakis kan også forårsake en allergisk reaksjon. Frysing av rå villfisk dreper eventuelle ormer som kan være til stede og gjør det trygt å spise. Visse oppdrettsfisk bestemt til å bli spist rå i retter som sushi, som oppdrettslaks, trenger ikke lenger å fryses på forhånd. Dette er fordi disse spesielle typene av oppdrettsfisk med stor sannsynlighet ikke inneholder parasittiske ormer på grunn av oppdrettsmetodene som brukes.

Sushi laget med røkt fisk

Noen fisk man pleide å lage sushi av, for eksempel røkt laks, trenger ikke å fryses før den brukes, fordi de fleste røykeprosesser dreper parasittormer i fisken. Andre metoder, for eksempel salting, gjør også rå fisk mulig å spise.

Sushi laget med skalldyr

Mye sushi inneholder skalldyr, for eksempel:

  • reker
  • reker
  • krabber
  • kamskjell

Når du er gravid, bør du bare spise kokte skalldyr. Rå skalldyr kan inneholde skadelige virus og bakterier som kan forårsake matforgiftning. Hvis du spiser sushi tilberedt på en restaurant, bør du spørre om hvordan skalldyrene i sushien har blitt tilberedt.

Sushi fra butikker og restauranter

Mye av sushi som selges i butikker blir ikke laget i butikken. Denne typen sushi bør være god å spise, for hvis en butikk eller restaurant kjøper ferdig sushi, vil den rå fisken som ble brukt til å lage den ha vært gjenstand for en passende frysebehandling.

Hjemmelaget sushi

Hvis du lager din egen sushi hjemme, må du fryse fisken i minst 4 dager før du bruker den.

Relaterte artikler:

Kan gravide spise reker

Kan gravide spise jordbær

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!