Denne artikkelen forklarer de ernæringsmessige fordelene med sopp, avmystifiserer hvilke som er trygge å spise under graviditet og hvilke som bør unngås, samt deler tips for tilberedning og matlaging av dem.
Sopp er fruktlegemene til sopp og har blitt brukt mye gjennom menneskets historie både kulinarisk og medisinsk.
Imidlertid er det noen bekymringer knyttet til sopp, som risiko for forgiftning eller påvirkning av hjernen hos gravide. Mange har negative oppfatninger om sopp, spesielt psilocybin (psykedelisk) sopp, som er hallusinogene.
Denne artikkelen forklarer de ernæringsmessige fordelene med sopp, avmystifiserer hvilke som er trygge å spise under graviditet og hvilke som bør unngås, samt deler tips for tilberedning og matlaging av dem.
Kan gravide spise sopp?
Ja, det er trygt å konsumere sopp under graviditeten, men unngå rå sopp da de er kreftfremkallende. Også ville, selvplukkede sopp bør unngås. Ikke alle sopp er spiselige, og det er viktig å vite forskjellen. Kokte eller tørkede sopp er gode, da de er svært næringsrike og er rike på vitaminer, mineraler og sporstoffer.
ROMJULSSALG! Spar stort på gaver hos MILRAB – Hundrevis av tilbud venter! KJØP NÅ 🎁✨
Soppens ernæringsprofil og helsefordeler
Selv om sopp har lite fett og kalorier, er de rike på B-vitaminer og mineraler, og kan skilte med både antioksidanter og antiinflammatoriske egenskaper (1, 2).
Dessuten fungerer de som prebiotika som støtter god tarmhelse (3).
I gjennomsnitt gir en halv kopp (84 gram) matsopp (1, 5, 6, 7):
- Karbohydrater: 19 gram
- Protein: 2,9 gram
- Fett: 0,4 gram
- Niacin: 21 % av anbefalt daglig inntak (DV)
- Riboflavin: 22 % DV
- Selen: 27 % DV
Østerssopp har litt flere kalorier, proteiner og kostfiber enn andre typer, men er en dårlig kilde til selen.
Sopp som er eksponert for ultrafiolett (UV) stråling, for eksempel fra sollys eller en UV-lampe, er en rik og viktig vegetarisk kilde til vitamin D.
Vitamin D er viktig for fertilitet og graviditet, da det støtter beinhelsen. Dette vitaminet er forbundet med redusert risiko for uønskede helseutfall under graviditet.
Sopptyper du kan spise mens du er gravid
Kort sagt, sopp tilbyr mange ernæringsmessige fordeler og kan trygt konsumeres under graviditet.
Selv om sopp generelt anses som trygge å spise når du er gravid, er det viktig å velge de tryggeste typene.
Matsopp
Matsopp, som shiitake, portobello, østers, maitake, kastanje, crimini og hvit knappsopp, er generelt trygge å konsumere.
En studie på drektige rotter viste at shiitake-konsum senket triglyseridnivåene hos moren, uten å forårsake utviklingsmessige endringer hos fosteret.
En annen studie blant 1162 gravide kvinner fant at det å spise 100 gram hvite knappsopp daglig fra før graviditet og opptil 20 uker av svangerskapet reduserte høyt blodtrykk og risikoen for å utvikle svangerskapsdiabetes og svangerskapsforgiftning.
Medisinsk sopp
Medisinske sopper som chaga, kalkunhale, løvemanke, reishi og Cordyceps er generelt også trygge for konsum. De kan redusere kolesterol i blodet, ha egenskaper mot magesår og forbedre immunforsvaret hos befolkningen generelt.
Imidlertid mangler studier blant gravide. Mer forskning er nødvendig om deres sikkerhet under graviditet.
Sopptyper du bør unngå under graviditet
Psykedeliske sopper
Psykedeliske sopper, som inneholder det aktive psykoaktive stoffet psilocybin, brukes for sine hallusinogene og sinnsendrende effekter.
De har blitt rapportert å forårsake panikkanfall hos noen mennesker, samt hallusinasjoner – å se, føle eller høre noe som ikke er der. Det er viktig å merke seg at bruk av psykedeliske sopper kun har vært dødelig når det kombineres med andre rusmidler.
I løpet av de siste to tiårene har psilocybin-sopper blitt et interesseområde for kliniske studier og psykiatrisk medisin for deres potensielle terapeutiske effekter. De kan bidra til å behandle angst, depresjon og rusmiddelforstyrrelser når de brukes i kliniske omgivelser.
Psykedeliske sopper har ikke blitt studert under graviditet, så mer forskning er nødvendig. Men gitt deres evne til å fremkalle hallusinasjoner og panikkanfall, anbefales gravide kvinner å unngå psykedeliske sopper.
Ville (selvplukkede) sopper
Ville eller selvplukkede sopper bør også generelt unngås under graviditet. Soppforgiftning er oftest forbundet med selvplukking. Soppplukkere, spesielt uerfarne, kan feilbedømme visse sopper og ved et uhell konsumere giftige eller psykoaktive arter.
De fleste tilfeller av toksisitet resulterer i gastrointestinale symptomer som ofte forsvinner i løpet av 24 timer, men i noen tilfeller krever inntak av giftige sopper sykehusinnleggelse. Å gjøre det kan til og med føre til døden på grunn av amatoksininnholdet i giftige sopper.
Derfor er det best å bare spise merkede matsopper som du får fra pålitelige kilder.
Relatert: Kan gravide spise leverpostei
ROMJULSSALG hos MILRAB – Hundrevis av gaver på tilbud! Kjøp før det er for sent! KJØP NÅ 🎁🛒
Hva er fordelene med å spise sopp under graviditet?
Sopp tilbyr utmerket ernæring for den voksende babyen din. Å inkludere dem i det vanlige kostholdet ditt hjelper deg å dele fordelene med babyen i livmoren.
Rikelig med vitamin B
Sopp er naturlige kilder til B-komplekse vitaminer inkludert tiamin (B1), riboflavin (B2), Niacin (B3) og pantotensyre (B5), som er gunstig for moren å være og babyen. Tiamin og niacin hjelper til med hjernens utvikling av babyen, lindrer tretthet og øker energien. Riboflavin hjelper med å holde huden sunn, forbedrer synet og utvikler sterke bein, muskler og nerver. Pantotensyre forhindrer fordøyelsesproblemer.
D-vitamin fremmer sunne bein
Vitamin D-mangel i svangerskapet kan føre til tretthet, ryggsmerter, beinsvakhet og depresjon. Å legge sopp til kostholdet ditt kan gi deg rikelig med vitamin D. Det hjelper med å absorbere kalsium i kroppen, for å danne sterke bein og tenner i babyen.
Protein og fiber
Protein og fiber finnes rikelig i sopp. Protein er nødvendig for den generelle utviklingen av babyen din, da det bidrar til muskelmassen. Fiber hjelper til med å forhindre irritable forhold som forstoppelse og tretthet, og holder deg aktiv og klar for en jevn levering.
Jern fremmer hemoglobinnivået
Kroppen din trenger mer hemoglobin etter hvert som blodvolumet øker under graviditet. Sopp er en utmerket kilde til jern, som hjelper til med å produsere hemoglobin og røde blodlegemer i både mor og foster.
Antioksidanter øker immunforsvaret
Antioksidanter (selen og ergothionein) som er til stede i sopp styrker immunforsvaret og holder deg sykdomsfri og sunn under graviditeten. Sopp inneholder også sink, kalium og selen, som hjelper babyens vekst og utvikling.
Relatert: Kan gravide spise roastbiff
Hvilken type sopp kan du spise?
Sopp som du kan spise under graviditeten inkluderer:
- Hvit knappsopp er en vanlig variasjon som finnes overalt. Du kan gjenkjenne dem ved deres blekhvite skudd med en flekkete topp. Toppen er smakfull og kan brukes til å lage deilige retter. Skuddet inneholder fiber, som brukes til å lage buljonger og lapskauser.
- Shiitake-sopp er svart og har en bladrik struktur, og populært brukt i kinesisk mat. Shiitake og maitake er medisinske sopp, som har høye nivåer av beta-glucan, et polysakkaridsukker og fiber. Det er et antitumor-, kreft-, antibakterielt-, sopp- og antioksidantstoff.
- Porcini-sopp (Boletus edulis) er gylden i fargen og er svært smaksrik. Dette er de dyreste soppene og brukes i italiensk mat.
- Ekte morellsopp (Morchella) er en vill variant, men har en spiselig stamme som kommer med en hul stilk. Forsikre deg om at du rengjør og koker dem ordentlig, da disse soppene sannsynligvis vil forårsake allergiske reaksjoner og gastrointestinal forstyrrelse.
- Kastanjesopp (Agaricus bisporus) ser ut som hvite knappesopp, men har en brun hette og rosa til mørkebrune gjeller. De har en sterk smak og ser ut som en mørkere belastning av knappesopp.
Konklusjon
Gravide kan trygt nyte et bredt utvalg av sopp, inkludert vanlige matsopper og enkelte medisinske sopper, så lenge de er tilberedt riktig og kommer fra pålitelige kilder. Sopp tilbyr en rekke helsefordeler, inkludert essensielle vitaminer, mineraler og antioksidanter, som kan bidra til en sunn graviditet. Unngå rå sopp, psykedeliske sopper og selvplukkede sopper, da disse kan utgjøre en helserisiko. Ved å velge trygge sopptyper og tilberede dem grundig, kan gravide dra nytte av de mange ernæringsmessige fordelene sopp har å tilby.
Referanser
- Mattilsynet (2023, 25. september). Trygg mat for gravide. Hentet 11. mai fra https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/forbrukere/gravid/trygg-mat-for-gravide
- Healthline (2021, 3. november). Can You Eat Mushrooms During Pregnancy?
- . Hentet 11. mai fra https://www.healthline.com/nutrition/can-pregnant-women-eat-mushrooms#nutrition