Kan gravide spise røkt laks

Noen gravide unngår å spise fisk på grunn av forurensninger som finnes i noen fiskearter, men er det trygt å spise røkt laks?

Kan gravide spise røkt laks?

Fisk en sunn kilde til magert protein, sunt fett, vitaminer og mineraler. Det er anbefalt at gravide og ammende kvinner spiser 227–340 gram fisk hver uke. Laks regnes som en veldig sunn fisk. Likevel, siden noen varianter er tilberedt, kan du lure på om det er trygt å spise røkt laks under graviditeten.

Hva er helseeffektene av å spise røkt laks når du er gravid?

En servering med røkt laks 100 gram gir mange fordelaktige næringsstoffer for gravide. Disse inkluderer:

 • Kalorier: 117
 • Fett: 4 gram
 • Protein: 18 gram
 • Karbohydrater: 0 gram
 • Vitamin B12: 136% av dagsbehov
 • Vitamin D: 86% av dagsbehov
 • E-vitamin: 9% av dagsbehov
 • Selen: 59% av dagsbehov
 • Jern: 5% av dagsbehov
 • Sink: 3% av dagsbehov

Fisk er rik på mange av næringsstoffene som er nødvendige for sunn fostervekst og utvikling, for eksempel jod og vitamin B12 og D. Sammenlignet med andre proteinkilder, er fisk ofte høyere i omega-3-fettsyrene EPA og DHA. DHA spiller en spesielt viktig rolle under graviditet ved å bidra til fosterhjerneutvikling, og det har blitt koblet til bedre spedbarn og barns utvikling. På tross av dette, er det flere risikoer forbundet med å spise kaldrøkt laks.

Høy risiko for listeria

Å spise rå eller underkokt fisk, som kaldrøkt laks, kan forårsake flere virus-, bakterie- og parasittinfeksjoner. Dette gjelder spesielt gravide som har opptil 18 ganger større risiko for å få Listeria enn befolkningen generelt. Denne infeksjonen kan passere direkte til et foster gjennom morkaken. Denne matbårne sykdommen er forårsaket av Listeria monocytogenes-bakterier. Selv om symptomene varierer fra veldig milde til alvorlige hos gravide kvinner, kan sykdommen forårsake alvorlige og til og med dødelige bivirkninger for ufødte babyer.

Listeria hos gravide og ufødte babyer kan føre til:

 • for tidlig fødsel
 • lav fødselsvekt hos nyfødte
 • hjernehinnebetennelse (betennelse rundt hjernen)
 • abort

Noen tegn på Listeria hos gravide inkluderer influensalignende symptomer, feber, tretthet og muskelsmerter. Hvis du oppdager disse symptomene mens du er gravid og tror du kan ha fått Listeria, må du umiddelbart kontakte lege. For å redusere risikoen er det best å unngå rå eller underkokt fisk som kaldrøkt laks, så vel som kjøttpålegg mens du er gravid.

Kan forårsake parasittiske ormer

Å spise rå eller underkokt laks utgjør også en risiko for parasittinfeksjoner. En av de vanligste parasittene i rå eller underkokt laks er bendelorm. Bendelorm kan forårsake magesmerter, kvalme, diaré og plutselig eller ekstremt vekttap. De kan også føre til mangel på næringsstoffer og tarmblokkering. Den beste måten å drepe parasitter som bendelorm hos laks på er å fryse fisken ved -35 ℃ i 15 timer, eller varme den til en indre temperatur på 63 ℃.

Høyt på natrium

Både kald- og varmrøkt laks røykes opprinnelig i salt. Som sådan er sluttproduktet ofte pakket med natrium. Avhengig av de spesifikke herdings- og tilberedningsmetodene, kan bare 3,5 gram røkt laks inneholde 30% eller mer av det daglige maksimale anbefalte natriuminntaket på 2300 mg for gravide og friske voksne. Et kosthold med høyt natriumnivå under graviditet er knyttet til økt risiko for høyt blodtrykk og preeklampsi, som begge har farlige bivirkninger for mødre og nyfødte. Derfor bør gravide bare spise salt mat som varmrøkt laks i moderate mengder.

Relaterte artikler:

Hva kan man ikke spise når man er gravid

Spekemat gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar