HØSTSALG!

PÅ KLOKKER, BRILLER, SKO OG TURFAVORITTER!

OPPTIL 50%


Kan gravide spise honning

Fordøyelsen til babyer kan ha problemer med håndtere alle bakteriene i honning. Men hva med gravide? Kan gravide spise honning?

Bakterier i honning

Mange foreldre er klar over det faktum at babyer og spedbarn yngre enn ett år ikke bør spise rå honning, fordi det innebærer risikoen for botulismebakterier. Honning inneholder en viss type bakterier som kan føre til botulisme hos spedbarn. Under 1 år er ikke spedbarns fordøyelsessystemer utviklet nok til å håndtere alle bakteriene i rå honning på en trygg måte, så det er anbefalt at ingen babyer under 1 år skal ha rå honning.

Foreldre kan imidlertid lure på om de samme reglene for babyer som ikke er født ennå? Er det trygt for en gravid kvinne å spise honning, eller kan det å spise honning skade det ufødte barnet?

Bio-Folin 400µg inneholder 400 mikrogram folsyre.

Hvorfor er honning farlig?

Hovedrisikoen med honning er at fordi det er en rå matvare, inneholder den bakterier som kan føre til botulisme. Botulisme er en sykdom som fører til lammelse i kroppen, og den er forårsaket av nevrotoksiner produsert av en belastning av bakteriesporer kalt Clostridium botulinum.

Når bakteriesporene er i kroppen, produserer de botulinum-nevrotoksinet, som er farlig for mennesker og forårsaker lammelse i kroppen. Botulisme er forårsaket av en bakterie som faktisk er til stede i jord og på støv, så den er rundt oss til nesten alle tider. Det er på nesten alle husflater, fra tepper til benkeplater, selv etter rengjøring. For friske barn og voksne er inntak av bakterier vanligvis ikke skadelig, og fører ikke til at de faktisk utvikler symptomer på botulismesykdommen.

Voksne og barn er imidlertid annerledes enn spedbarn. Det er bemerket at noen spedbarn er mer utsatt for å utvikle sykdommen etter at de kommer i kontakt med botulismesporene. Honning er kjent for å inneholde noen Clostridium-sporer, og det er grunnen til at den innebærer en risiko for spedbarn, fordi å spise den vil introdusere disse sporer direkte i babyens fordøyelsessystem. Det er ikke helt forstått hvorfor akkurat noen spedbarn utvikler botulisme og ikke andre, men det er anbefalt at ingen spedbarn under 1 år spiser honning for å være på den sikre siden.

Kan gravide spise honning?

Hvis du er gravid eller planlegger å bli gravid i løpet av en nær fremtid, er sjansen stor for at du sannsynligvis har hørt mye om reglene og begrensningene for hva kvinner kan spise under graviditeten. Det er råd fra leger og medisinske eksperter om hvilke matvarer som kan være gunstigst for både mor og baby under graviditeten, advarsler om mat som kan forårsake skade på et foster, og forslag fra familie, venner og til og med fremmede i matbutikken. Alle rådene om hva du skal spise og hva du ikke skal spise kan være forvirrende, spesielt hvis du er første gang mamma. Selv for mødre som har vært gjennom graviditet før, kan det føles som om “reglene” om ernæring, og hva som er best for babyen din, alltid endres.

Den gode nyheten er imidlertid at det er et enkelt svar på spørsmålet om det er trygt for gravide å spise honning under svangerskapet. Ja, det er trygt å spise honning når du er gravid.

Mors GI-system kan håndtere giftstoffet

Tarmen til en voksen er mer sannsynlig å kunne holde enhver mulig kolonisering av Clostridium-sporer i sjakk, fordi fordøyelsesmikrobiomet er godt etablert i voksen alder. Det er mer sannsynlig at det er en beskyttende flora i tarmen hos en voksen som vil forhindre at sporer vokser, og dermed forhindrer botulisme i å utvikle seg. Mer beskyttende flora betyr også mindre plass for bakteriene å vokse. Det meste av tiden kan ikke botulisme vokse i en sunn fordøyelseskanal. Selv om det er sant at en kvinnes immunforsvar kan bli redusert under graviditet, i normale, sunne graviditeter, er det ingen endring i fordøyelsesfloraen som vil føre til at risikoen for botulisme øker.

Det er usannsynlig at giftstoffet vil gå over til baby

En artikkel publisert i 2010 forklarer at på grunn av dens molekylvekt, er det lite sannsynlig at botulinumtoksin vil passere gjennom morkaken og nå babyen. Det betyr at selv om en kvinne spiser honning og har botulismesporer i sin egen kropp, vil de ikke nå babyen. Som du sikkert kan forestille deg, er botulisme også veldig sjelden under graviditet, så det har vært vanskelig for leger å nøyaktig studere effekten av bakteriene på gravide og babyer. Det faktum at botulismetoksiner ikke kan passere morkaken, betyr imidlertid også at det har blitt rapportert at kvinner som fikk botulisme under graviditeten, ikke hadde noen negative effekter på babyen. I de sjeldne rapporterte tilfellene der en gravid kvinne fikk botulisme, ble det ikke funnet bevis på fødselsdefekter eller infantil botulisme.

Relaterte artikler:

Hva kan gravide ikke spise

Kan gravide spise fetaost

Om forfatteren

Legg inn kommentar

SISTE SJANSE!


HØSTKUPP!

SISTE SJANSE!

SKOBONANZA!

OPPTIL 40% RABATT

ALT AV FRITIDSSKO, LØPESKO OG FJELLSTØVLER!