Kan gravide spise blåskjell

Under graviditet er det viktig å unngå visse matvarer for å redusere eksponering for giftstoffer. Lær mer om du kan spise blåskjell under graviditet.

Kan gravide spise blåskjell?

Dette gjelder ikke bare fordi et sunt kosthold hjelper deg og babyen med næringsstoffene du trenger for å støtte cellulære prosesser, men også fordi det å unngå visse matvarer forhindrer risikoen for eksponering for giftstoffer og bakterier som kan skade en utviklende baby. Blåskjell er trygt under graviditet under visse forhold.

Skalldyr

Skalldyr kan være en kilde til mange vitaminer og mineraler, så vel som protein, men de har også potensial til å huse farlige bakterier. En av de vanligste bakteriene i muslinger, østers, blåskjell og annen skalldyr er Vibrio vulnificus, som er en stangformet bakterieart som er i stand til å overleve i det høysalte miljøet i sjøvann. Vibrio er en vanlig årsak til matforgiftning fra å spise rå eller underkokt skalldyr..

Infeksjon med Vibrio

Det er ikke kjent om Vibrio-bakteriene kan krysse morkaken, men det er mange andre arter av bakterier som er ansvarlige for matforgiftning som kan krysse, noe som betyr at det er best å unngå mulig risiko for Vibrio-infeksjon. Hos normale, friske voksne forårsaker Vibrio gastrointestinale symptomer inkludert diaré og kvalme, men hos gravide – på grunn av deres undertrykte immunforsvar – kan Vibrio-infeksjon være mye mer alvorlig.

Ernæring i blåskjell

Med forbehold om at blåskjell må være godt tilberedt, er de faktisk veldig gode kilder til flere viktige næringsstoffer. Som mange andre skalldyr er de rike på proteiner og mineralet sink. De har også ganske høyt innhold av jern, som du trenger under graviditet for å øke blodvolumet. Blåskjell lite i fett, noe som gjør dem sunne for hjertet.

Spise blåskjell når du er gravid

Blåskjell blir ikke spist rå, noe som betyr at det er mindre sannsynlig at de er en kilde til infeksjon eller matbåren sykdom enn rå skalldyr. Likevel advares det mot at hvis du skal spise blåskjell, må du sørge for at de er godt tilberedt. For å være trygg må du koke blåskjell og annen mat av skalldyr til skjellene deres åpnes, og kast blåskjell som ikke åpnes på egenhånd under matlagingen.

Relaterte artikler:

Kan gravide spise mozzarella

Kan gravide spise bacon

Om forfatteren

Legg inn kommentar