Kan du spise salami når du er gravid?

Gravide anbefales vanligvis å unngå salami og spekemat under graviditet. Lær mer om hvorfor du ikke bør spise salami når du er gravid.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Kan du spise salami når du er gravid?

Salami kan være trygt å spise når du er gravid, men det er viktig å være oppmerksom på risikoen for matbårne sykdommer. Salami er en type rå pølse som kan inneholde listeria-bakterier, som kan forårsake alvorlige infeksjoner hos gravide kvinner, inkludert spontanabort og tidlig fødsel.

For å minimere risikoen for å bli syk, bør du unngå å spise rå eller delvis kokte pølser og kjøttprodukter når du er gravid, med mindre de er tilberedt til en indre temperatur på minst 75 °C. Det er også viktig å unngå krysskontaminasjon ved å vaske hendene og utstyr grundig etter å ha håndtert rått kjøtt.

Hvis du er usikker på om salami eller andre matvarer er trygge å spise under graviditeten, bør du konsultere legen din eller en annen helsepersonell.

Er salami trygt under graviditet?

Gravide anbefales vanligvis å unngå salami eller annet spekemat eller fisk under graviditet, selv om de kanskje har lyst til det. Med rette, fordi det er flere grunner til at det ikke er lurt å spise salami i svangerskapet.

Salami er fermentert, lufttørket og spekepølse, hovedsakelig rått kjøtt som er bearbeidet. Det krever bare romtemperatur for lagring. Kjøttet som brukes til å lage salami er svinekjøtt, hakket storfekjøtt, fjærkre, hjerte og lam. Kvernet fett, vin, hvete, maisstivelse, salt, urter, krydder og eddik er også tilsatt i den for å gi en unik, smak som mange gravide ønsker. Risikoen kan imidlertid oppveie for den gode smaken.

Salami inneholder ofte konserveringsmidler som kalles nitrater som kan være skadelige for fosteret. De kan også være hjem for skadelige bakterier kalt Listeria, spesielt hvis salamien er hjemmelaget. Listeria inkluderer en sykdom som kalles Listeriose som kan komme i løpet av 12-30 dager etter inntak av salami. Denne sykdommen kan forårsake defekter i det ufødte fosteret, for tidlig fødsel, spontanabort og andre problemer under graviditet.

Salami har også vist seg å være en kilde til toksoplasmainfeksjonen som er forårsaket av bakterier. Denne infeksjonen vil bli overført av moren til fosteret og kan føre til at barnet blir svaksynt, utvikler en lærevansker etter fødselen, eller til og med dør. Dårlig kokt salami kan også føre til matforgiftning. Salami er også veldig høyt i natriuminnhold, noe som også er skadelig for både mor og baby. Selv om det er deilig, inneholder salami masse fett og dårlig kolesterol, noe som kan føre til hjertesykdommer, diabetes og hypertensjon. I tillegg kan det høye saltinnholdet i kjøttet føre til hypertensjon og hevelser.

Selv om det å konsumere salami fra gateselgere åpenbart utgjør en fare, vil også hjemmelaget salami være helserisiko, spesielt når den ikke er kokt. Selv om det å varme opp salami vil hjelpe til med å drepe bakterier, er det fortsatt forurensningsrisiko, og husk at matlaging ikke vil fjerne saltet.

Relaterte artikler:

Vannkopper gravid

Parmesanost gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar