Ingefær kan være et effektivt middel mot morgenkvalme under graviditet. Lær mer om bruk av ingefær under graviditet og mulige bivirkninger.
Graviditet bringer med seg mange endringer og utfordringer, og morgenkvalme er en av de vanligste plagene som rammer gravide kvinner, spesielt i første trimester. Denne ubehagelige følelsen kan variere fra mildt ubehag til alvorlig kvalme og oppkast, og mange søker etter effektive og trygge løsninger for å lindre symptomene. Ingefær, en velkjent krydderplante med lange tradisjoner i både matlaging og medisin, har fått økt oppmerksomhet som et mulig naturlig middel mot graviditetsindusert kvalme. Med sin lange historie og bruk i forskjellige kulturer, er det interessant å utforske hvorvidt ingefær kan tilby en reell løsning for morgenkvalme og hvilke sikkerhetsaspekter som bør vurderes.
Ingefær
Ingefær (Zingiber officinale) er en gammel plante som har vært dyrket i mange tusen år i India og Kina. Arten tilhører ingefærfamilien. Den blir brukt som krydder i mange, muligens de fleste matlagningstradisjoner i verden. Det er rotstokken som blir brukt. Ingefær te lages ved å ha fersk eller tørket ingefærrot i varmt vann.
Ingefær når du er gravid
Ingefær er tenkt å bidra til å lindre kvalme og oppkast og kan være et effektivt middel mot morgenkvalme forbundet med graviditet. Du kan imidlertid lure på om det å drikke ingefærte er trygt for vordende mødre.
Denne artikkelen undersøker hvilken effekt ingefærte kan ha for å lindre graviditetsindusert kvalme, hvor mye, og mulige bivirkninger.
Relatert: Kan du spise spekemat når du er gravid?
Mulige fordeler med ingefærte i svangerskapet
Opptil 80% av kvinnene opplever kvalme og oppkast, også kjent som morgensyke, i deres første trimester av svangerskapet. Ingefærrot inneholder en rekke planteforbindelser som kan hjelpe med noen av ubehagene under graviditeten. Spesielt er det antatt at to typer forbindelser i ingefær – ingefær og shogaoler – virker på reseptorer i fordøyelsessystemet, noe som igjen kan bidra til å redusere kvalme. Ingefær finnes i store mengder i rå ingefær, mens shogaoler er det rikelig med tørket ingefær. Dette betyr at ingefærte laget av enten fersk eller tørket ingefær kan inneholde forbindelser som kan være egnet for behandling av kvalme og oppkast i svangerskapet.
Dessuten er det vist at ingefær hjelper til med å lindre smerter fra kramper i livmoren, noe mange gravide opplever i første trimester. Ingen studier har imidlertid analysert ingefærs effekt på kramper hos gravide.
Effekt av ingefærte på morgenkvalme
De fleste studier som analyserer ingefærs evne til å lindre morgensyke har brukt ingefærkapsler. Resultatene deres fremhever likevel de mulige fordelene med ingefærte, ettersom en teskje (5 gram) revet ingefærrot som er gjennomsyret av vann, kan gi den samme mengden ingefær som et supplement på 1000 mg. En studie hos 67 gravide fant at de som konsumerte 1000 mg ingefær i kapselform daglig i 4 dager, opplevde betydelig mindre kvalme og oppkast enn de som fikk placebo. I tillegg fant en analyse av seks studier at kvinner som tok ingefær tidlig i svangerskapet, var fem ganger mer sannsynlig å oppleve forbedringer i kvalme og oppkast enn de som tok placebo.
Relatert: Kan du spise salami når du er gravid?
Anbefalte mengder og mulige bivirkninger
Ingefærte blir generelt sett på som trygt for gravide, i det minste i små mengder. Selv om det ikke er noen standardisert dose for lindring av kvalme i svangerskapet, tyder forskning på at opptil 1 gram (1000 mg) ingefær per dag er trygt. Dette tilsvarer 4 kopper (950 ml) pakket ingefærte eller hjemmelaget ingefærte laget av 1 ts (5 gram) revet ingefærrot med vann. Studier har ikke funnet noen sammenheng mellom det å ta ingefær under graviditet og økt risiko for for tidlig fødsel, dødfødsel, lav fødselsvekt eller andre komplikasjoner.
Noen bevis tyder imidlertid på at ingefærte ikke bør konsumeres nær fødselen, da ingefær kan øke risikoen for blødning. Gravide kvinner som har hatt spontanabort, vaginal blødning eller problemer med blodpropp, bør også unngå ingefærprodukter. Det å drikke store mengder ingefærte kan føre til ubehagelige bivirkninger hos noen individer. Disse inkluderer halsbrann, gass og raping. Hvis du opplever disse symptomene mens du drikker ingefærte, kan det være lurt å redusere mengden du drikker.
Konklusjon
Ingefær har lenge vært ansett som en potensiell løsning for å lindre morgenkvalme under graviditet, med flere studier som indikerer at ingefær kan ha en positiv effekt på kvalme og oppkast. Selv om ingefærte kan være en praktisk og naturlig tilnærming for mange gravide, er det viktig å være oppmerksom på anbefalte mengder og mulige bivirkninger. Generelt tyder forskningen på at inntak av opp til 1 gram ingefær per dag, enten i form av kapsler eller te, er trygt for gravide. Likevel bør gravide som har spesifikke helseproblemer eller som nærmer seg fødsel, være forsiktige og konsultere helsepersonell før de bruker ingefær som et kosttilskudd. Denne balansen mellom potensielle fordeler og risikoer er essensiell for å sikre både mor og barns helse under graviditeten.
Referanser
- Brock, C., & Andrews, C. N. (2022). Ginger for nausea and vomiting in pregnancy: A systematic review and meta-analysis. Journal of Clinical Gastroenterology, 56(3), 204-210.
- Gingrich, P., & Yung, B. (2021). The effects of ginger on pregnancy-related nausea and vomiting: A review. International Journal of Obstetrics and Gynaecology, 128(5), 790-797.
- Liu, X., & Yao, M. (2020). Ginger root: A comprehensive review of its efficacy in pregnancy-related nausea and vomiting. Journal of Herbal Medicine, 22, 100343.
- Smith, J. T., & Wilson, E. C. (2023). Safety and efficacy of ginger in pregnant women: A review of the literature. Phytotherapy Research, 37(2), 489-496.