Kalorifattig mat som metter

Mat som gir en god metthetsfølelse og er kalorifattig er en viktig suksessfaktor når du har som mål å gå ned i vekt. Lær mer om kalorifattig mat som metter!

Mat med lite kalorier

Kalorier gir energien som kroppen din trenger for å fungere og holde seg i live. Selv om det ikke er holdepunkter for at mat forbrenner mer kalorier enn de gir, kan mat som allerede er kalorifattig gi færre kalorier enn forventet. Dette er fordi kroppen din bruker mye energi på å fordøye dem. Hvis du prøver å redusere det totale kaloriinntaket ditt, kan du oppnå det å med spise mer frukt og grønnsaker. Nedenfor har du en mengde kalorifattig mat med svært få kalorier.

Epler

Epler er svært næringsrike og en av de mest populære fruktene. Én kopp (125 gram) epleskiver har 57 kalorier og nesten tre gram kostfiber. Siden kroppen din må forbrenne energi for å fordøye epler, er sannsynligvis netto mengde kalorier levert av denne frukten enn rapportert.

Rucola

Rucola er en mørk, bladgrønn med en peppig smak. Den brukes ofte i salater, er rik på vitamin K og inneholder også folat, kalsium og kalium. Halv kopp (10 gram) ruccola har bare tre kalorier.

Asparges

Asparges er en blomstrende grønnsak som kommer i grønne, hvite og lilla varianter. Alle typer asparges er sunne, men lilla asparges har forbindelser som kalles antocyaniner som kan bidra til å forhindre hjertesykdom. Én kopp (134 gram) asparges har bare 27 kalorier og er rik på vitamin K og folat, og gir henholdsvis 70% og 17% av DV-ene.

Rødbeter

Rødbeter er rotgrønnsaker som vanligvis har en dyp rød eller lilla farge. En av fordelene med rødbeter er deres potensial for å senke blodtrykket. Rødbeter inneholder bare 59 kalorier per kopp (136 gram) og 13% av dagsbehov for kalium.

Brokkoli

Brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene. Den kan virke forebyggende på kreft. Én kopp (91 gram) brokkoli har bare 31 kalorier og over 100% av mengden vitamin C som folk flest trenger per dag.

Buljong

Det er mange varianter av buljong, inkludert kylling, storfekjøtt og grønnsaker. Den kan spises alene eller brukes som base for supper og gryteretter. Avhengig av type buljong inneholder en kopp – eller omtrent 240 ml – vanligvis 7–12 kalorier.

Rosenkål

Rosenkål er svært næringsrike grønnsaker. De ligner minikål og kan spises rå eller tilberedes. Forskning viser at å spise rosenkål kan beskytte mot DNA-skader på grunn av det høye vitamin C-innholdet. Disse ernæringsmessige grønnsakene har bare 38 kalorier per kopp (88 gram).

Kål

Kål er en grønnsak med grønne eller lilla blader. Det er en vanlig ingrediens i fårikal kålstuing og salater. Gjæret kål er kjent som surkål. Det inneholder veldig lite kalorier og inneholder bare 22 kalorier per kopp (89 gram) (15).

Gulrøtter

Gulrøtter er veldig populære grønnsaker. De er vanligvis tynne og oransje, men kan også være rød, gul, lilla eller hvit. De fleste forbinder godt syn med å spise gulrøtter siden de er rike på betakaroten, som kan omdannes til vitamin A. Å få nok A-vitamin er viktig for synet. En servering med en kopp (128 gram) gulrøtter har bare 53 kalorier og over 400% av DV for vitamin A.

Blomkål

Blomkål er vanligvis hvit med grønne blader. Mindre vanlige varianter har lilla, oransje og gule hoder. De siste årene har blomkål blitt veldig populær som erstatning for grønnsaker eller korn med høyere karbohydrater. En kopp (100 gram) blomkål har 25 kalorier og bare fem gram karbohydrater.

Selleri

Selleri er en av de mest kjente, kalorifattige matvarene. De lange, grønne stilkene inneholder uoppløselig fiber som kan gå ufordøyd gjennom kroppen din og bidrar dermed ikke med kalorier. Selleri har også et høyt vanninnhold, noe som gjør at det inneholder lite kalorier. Det er bare 18 kalorier i en kopp (110 gram) hakket selleri.

Klementiner

Klementiner ligner miniappelsiner. De er kjent for sitt høye vitamin C-innhold. Én frukt (74 gram) pakker 60% av dagsbehovet for vitamin C og bare 35 kalorier.

Agurker

Agurker er en forfriskende grønnsak som ofte finnes i salater. Siden agurker stort sett er vann, har de veldig lite kalorier – halvparten av en kopp (52 gram) har bare 8 kcal.

Fennikel

Fennikel er en grønnsak med en svak lakrissmak. Tørket fennikelfrø brukes for å tilsette anissmak på matretter. Fennikel kan nytes rå, stekt eller kokt. Det er 27 kalorier i en kopp (87 gram) rå fennikel.

Hvitløk

Hvitløk har en sterk lukt og smak og brukes mye i matlaging for å gi smak til matrettene. Hvitløk har blitt brukt i århundrer som et middel mot forskjellige sykdommer. Forskning antyder at det kan redusere blodtrykket og bekjempe infeksjoner eller til og med kreft. Én fedd hvitløk har bare 5 kalorier.

Grapefrukt

Grapefrukt er en av de beste og mest og næringsrike sitrusfruktene. De kan nytes alene eller på toppen av yoghurt, salat eller til fisk.

Isbergsalat

Isbergsalat er kjent for sitt høye vanninnhold. Det brukes ofte i salater og på toppen av burgere eller smørbrød. Selv om de fleste tror det ikke er så næringsrikt som andre salater, er isbergsalat rik på vitamin K, vitamin A og folat. Én kopp (72 gram) isbergsalat har bare 10 kalorier.

Grønnkål

Grønnkål er en bladgrønn som har vunnet popularitet de siste årene for sine ernæringsmessige fordeler. Du kan finne grønnkål i salater, smoothies og grønnsaksretter. Grønnkål er en av de rikeste kildene til vitamin K. Én kopp (67 gram) har nær syv ganger mengden vitamin K som den gjennomsnittlige personen trenger per dag, og bare 34 kalorier.

Sitroner og lime

Juicen av sitroner og lime er mye brukt som tilsetning til vann, salatdressinger og marinader. Sitrus gir mer enn bare smak. Forskning viser at sitronsaft har forbindelser som kan fungere som antioksidanter for å bekjempe og forhindre sykdommer i kroppen din. 30 gram sitron eller limesaft har bare 8 kalorier.

Hvit sopp

Sopp har en svamplignende tekstur. Vegetarianere og veganere bruker dem noen ganger som erstatning for kjøtt. Sopp inneholder flere viktige næringsstoffer og har bare 15 kalorier per kopp (70 gram).

Løk

Løk er en veldig populær grønnsak. Varianter av løk inkluderer rød, hvit og gul, samt vårløk. Selv om smaken er forskjellig avhengig av type, har alle løk veldig få kalorier – en medium løk (110 gram) har omtrent.

Paprika

Paprika kommer i mange farger, former og størrelser. Populære typer inkluderer paprika og Jalapeños. Forskning viser at paprika er spesielt rik på antioksidanter og kan beskytte kroppen mot de skadelige effektene av oksidasjon. Det er bare 46 kalorier i en kopp (149 gram) hakkede, røde paprika.

Papaya

Papaya er en oransje frukt med svarte frø som ligner en melon og dyrkes typisk i tropiske strøk. Det er veldig høyt vitamin A og en god kilde til kalium. Én kopp (140 gram) papaya har bare 55 kalorier.

Redikker

Reddiker er rotgrønnsaker med en noe krydret smak. De har vanligvis en mørkrosa eller rød farge, men kan dyrkes i forskjellige farger. Reddiker har flere gunstige næringsstoffer og bare 19 kalorier per kopp (116 gram).

Jordbær

Jordbær er en ekstremt populær frukt. De er veldig allsidige og vises i frokostretter, bakevarer og salater. Studier viser at å spise bær kan hjelpe deg med å beskytte deg mot kroniske sykdommer, som kreft og hjertesykdom. Det er mindre enn 50 kalorier i en kopp (152 gram) jordbær.

Spinat

Spinat er en annen bladgrønnsak som er full med vitaminer og mineraler og veldig kalorifattig. Den er rik på vitamin K, vitamin A og folat og har mer protein enn noen andre bladgrønnsaker. En servering av spinat med en kopp (30 gram) har bare 7 kalorier.

Sukkererter

Sukkererter har har en søt smak. De blir vanligvis spist rå, men kan også tilsettes grønnsaksretter og salater. Sukkererter er svært næringsrike og inneholder nesten 100% av dagsbehovet for vitamin C for bare 41 kalorier i en kopp (98 gram).

Tomater

Tomater er en av de mest populære grønnsakene i verden. De kan serveres rått, tilberedt eller salater eller i en tomatsaus. De er også veldig næringsrike og inneholder en gunstig forbindelse som kalles lykopen. Forskning har vist at lykopen kan beskytte mot kreft, betennelse og hjertesykdom. Én kopp (149 gram) tomater har 27 kalorier.

Kålrot

Kålrot er hvite rotgrønnsaker med litt bitter smak. De blir ofte brukt i supper og gryteretter. Kålrot har flere gunstige næringsstoffer og bare 37 kalorier per kopp (130 gram).

Vannmelon

Som navnet antyder er vannmelon en veldig vannrik frukt. Vannmelon inneholder mange viktige næringsstoffer og har en høy mengde vitamin C. Det er 46 kalorier i en kopp (152 gram) terninger vannmelon.

Kaffe, urtete, og vann

Noen drikkevarer har svært lite kalorier. Vanlig vann inneholder ingen kalorier. De fleste urtete har null til svært få kalorier, mens svart kaffe bare har 2 kalorier per kopp (237 gram). Å velge disse drikkene fremfor drikkevarer med tilsatt sukker, fløte eller juice kan hjelpe deg med å redusere kaloriinntaket.

Urter og krydder

Urter og krydder brukes til å tilsette smaken til matvarer og er ekstremt kalorifattige. Vanlige urter som spises fersk eller tørket inkluderer persille, basilikum, mynte, oregano og koriander. Noen kjente krydder er kanel, paprika, spisskummen og karri. De fleste urter og krydder har færre enn fem kalorier per teskje.

Relaterte artikler:

Beregne kalorier med kalorikalkulator

Kosthold for løpere

Om forfatteren

Legg inn kommentar