Kalorier per dag

0
28
KALORIER PER DAG
Foto: Dan Gold - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Når de fleste av oss tenker på kalorier, tenker vi på hvor fetende en type mat er. I kostholdet er kalorier mengden energi som maten gir.

Hvis vi konsekvent tar inn mer energi enn vi trenger, vil vi gå opp i vekt. Hvis vi inntar for lite energi, vil vi gå ned i vekt, fett og til slutt muskelmasse. Definisjonen av en kalori er mengden energi som trengs for å øke temperaturen på 1 gram (g) vann gjennom 1 ° Celsius.

Typen og mengden mat vi spiser avgjør hvor mange kalorier vi bruker. For mange mennesker på en diett for å gå ned i vekt, er antall kalorier i mat en avgjørende faktor for å velge om de skal spise den eller ikke.

Hvordan og når vi spiser kan også gjøre en forskjell, ettersom kroppen bruker energi annerledes gjennom dagen. Kroppens energibruk vil avhenge av hvor aktive vi er, hvor effektivt kroppen bruker energien og vår alder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


I henhold til retningslinjene for kosthold, trenger kvinner sannsynligvis mellom 1600 og 2400 kalorier, og menn fra 2000 til 3000. Dette avhenger imidlertid av alder, størrelse, høyde, livsstil, generelle helse og aktivitetsnivå.

Når folk blir eldre reduseres stoffskiftet.

Lavere stoffskifte reduserer eldre sitt behov for energi. Fra 19 til 25 år er det anbefalte inntaket for kvinner 2000 kalorier om dagen, men etter 51 år faller dette til 1600.

Forbrenning av kalorier

For at menneskekroppen skal forbli i live, trenger den energi. Rundt 20 prosent av energien vi tar inn, brukes til hjernemetabolisme. Det meste av resten brukes i basal metabolisme, energien vi trenger i hviletilstand, til funksjoner som blodsirkulasjon, fordøyelse og pust.

I et kaldt miljø trenger vi mer energi for å opprettholde en konstant kroppstemperatur, ettersom stoffskiftet øker for å produsere mer varme. I et varmt miljø trenger vi mindre energi. Vi trenger også mekanisk energi for skjelettmuskulaturen, for å opprettholde kroppsholdning og bevege oss rundt.

Cellulær respirasjon er den metabolske prosessen der celler får energi ved å reagere oksygen med glukose for å produsere karbondioksid, vann og energi. Hvor effektivt energi fra respirasjon konverterer til fysisk – eller mekanisk – kraft, avhenger av hvilken type mat som spises, hvilken type fysisk energi og om muskler brukes aerobt eller anaerobt. Med andre ord, vi trenger kalorier for å drive kroppsfunksjoner, for eksempel å puste og tenke, for å opprettholde kroppsholdningen og for å bevege oss rundt.

Tips

Her er noen tips for å forbrenne energi og miste vekt mer effektivt. Å telle kalorier er ikke bare et spørsmål om hva vi spiser, men også hvor mye vi forbrenner.

 1. Spis frokost: En frokost rik på protein og sunt fett kan holde deg mett lenger og bidra til å redusere inntak snacks på dagtid.
 2. Spis vanlige måltider: Dette kan hjelpe deg med å forbrenne kalorier mer effektivt og forhindre tankeløs spising.
 3. Husk dine «fem-om-dagen:» Frukt og grønnsaker kan være en velsmakende matbit, og de kan gi volum til måltidene dine. De inneholder mye næringsstoffer og fiber og har lite kalorier og fett.
 4. Spis kalorier som forbrenner sakte: Fiberrik mat, som belgfrukter og sunt fett, som avokado, tar lenger tid å frigjøre energi, så du ikke blir sulten like raskt.
 5. Trening: Dette kan bidra til å forbrenne ekstra kalorier, og det kan få deg til å føle deg bra. En rask treningstur er lett for de fleste og koster ingenting. Utfordre deg selv med en skritteller. For folk som bruker rullestol, er det øvelser som kan øke hjertehelsen og styrken.
 6. Drikk vann: Det er sunt, har ingen kalorier og kan fylle deg. Unngå alkohol og brus, da disse lett kan gi altfor mange kalorier. Hvis du ønsker søte drikker, velger du usøtet fruktjuice, eller enda bedre, få en juicemaskin.
 7. Spis mer fiber: Fiber, som finnes i frukt, grønnsaker og fullkorn, kan hjelpe deg til å føle deg mett og oppmuntre til sunn fordøyelse.
 8. Sjekk etiketten: Noen matvarer har skjult fett eller sukker. «Ti prosent mindre fett,» betyr kanskje ikke veldig mye mindre fett, og det betyr ikke nødvendigvis at du kan spise mer av det, eller at det virkelig er mer sunt. Hvis du teller kalorier, vil etiketten hjelpe deg å holde styr på inntaket.
 9. Bruk mindre tallerkener: Forskning indikerer at porsjonsstørrelsene har økt, og dette kan bidra til fedme. Bruk av en mindre tallerken kan bidra til at du spiser mindre.
 10. Sakte ned: Spis sakte og hvile mellom kurs eller ekstra porsjoner, da det kan ta 20 til 30 minutter for kroppen din å innse at den er mett.
 11. Lag en handleliste: Planlegg en uke med sunne måltider og snacks, legg opp ingrediensene du trenger, og hold deg til den når du handler.
 12. Litt av det du har lyst på: Å forby mat kan føre til cravings. Skjem deg bort innimellom med en godbit, men i mindre mengder.
 13. Få nok søvn: Søvntap påvirker stoffskiftet, og det har vært knyttet til vektøkning.
 14. Unngå å spise 2 timer før sengetid: Å spise innen 2 timer etter søvn kan forstyrre søvnkvaliteten og fremme vektøkning.

Relaterte artikler:

Hvor mange kalorier per dag kalkulator

Kalorier for å gå ned i vekt

Annonse fra MILRAB