Kalorier i en banan

Hvor mange kalorier en banan inneholder, avhenger av hvor stor den er. Lær mer om hvor mange kalorier og karbohydrater en banan inneholder!

Bananer er en populær frukt verden over, og de er kjent for sin søte smak, saftige tekstur og ernæringsmessige fordeler. Men når det gjelder vektstyring og kosthold, er det viktig å se nærmere på hvor mange kalorier en banan faktisk inneholder. I denne artikkelen skal vi undersøke nøyaktig hvor mange kalorier en gjennomsnittlig banan har, hvordan dette kan påvirke ditt daglige kaloriinntak, og hvilke fordeler bananer kan tilby utover sitt kaloriinnhold.

Hva er kalorier, og hvorfor er de viktige?

Før vi ser på kaloriinnholdet i en banan, la oss først forstå hva kalorier faktisk er. Kalorier er en måleenhet for energi som finnes i mat og drikke. Kroppen vår trenger kalorier for å utføre sine daglige funksjoner, som å puste, bevege seg, og til og med fordøye maten vi spiser. Mengden kalorier vi trenger, varierer fra person til person avhengig av faktorer som alder, kjønn, vekt, og aktivitetsnivå.

Når vi spiser mat, tar kroppen vår opp kaloriene fra maten og bruker dem som energi. Hvis vi spiser flere kalorier enn det kroppen vår bruker, kan det føre til vektøkning over tid. Derfor er det viktig å være oppmerksom på hvor mange kalorier vi får i oss fra forskjellige matvarer, inkludert frukt som bananer.

Relatert: Karbohydrater i banan

Kalorier i en banan

En gjennomsnittlig banan inneholder omtrent 105 kalorier. Størrelsen på bananen vil imidlertid påvirke kaloriinnholdet noe. Mindre bananer vil naturligvis ha færre kalorier, mens større bananer vil ha litt flere kalorier.

Nedenfor er kaloriinnholdet i standard bananstørrelser:

 • Ekstra liten banan (81 gram): 72 kalorier.
 • Liten banan (101 gram): 90 kalorier.
 • Medium banan (118 gram): 105 kalorier.
 • Stor banan (136 gram): 121 kalorier.
 • Ekstra stor banan (152 gram): 135 kalorier.
 • Banan i skiver (1 kopp, 150 gram): 134 kalorier.
 • Most banan (225 gram): 200 kalorier.

Hvis du er usikker på størrelsen på bananen din, kan du anslå at en banan i gjennomsnittlig størrelse inneholder omtrent 100 kalorier. 93% av kaloriene i en banan kommer fra karbohydrater, 4% fra protein og 3% fra fett.

Hvor mange karbohydrater er i en banan?

Bananer er nesten utelukkende sammensatt av vann og karbohydrater. De som ser på karbohydratinntaket deres, vil være interessert i å kjenne til karbohydratinnholdet i maten.

Her er karbohydratinnholdet i standard bananstørrelser:

 • Ekstra liten banan(81 gram): 19 gram.
 • Liten banan (101 gram): 23 gram.
 • Medium banan (118 gram): 27 gram.
 • Stor banan (136 gram): 31 gram.
 • Ekstra stor banan ( 152 gram): 35 gram.
 • Banan i skiver (1 kopp, 150 gram): 34 gram.
 • Most banan (1 kopp, 225 gram): 51 gram.

Bananer inneholder også 2-4 gram fiber, avhengig av størrelse. Du kan trekke fra 2-4 gram hvis du leter etter innholdet av netto karbohydrater (netto karbohydrater = totale karbohydrater – fiber). I tillegg kan en banans modenhet påvirke karbohydratinnholdet. Generelt inneholder grønne eller umodne bananer færre fordøyelige karbohydrater enn modne bananer.

Relatert: Hvor mange kalorier i banan uten skall 

Grønne bananer inneholder mer stivelse

Det viktigste næringsstoffet i bananer er karbohydrater, men sammensetningen av karbohydrater endres dramatisk under modning. Umodne bananer inneholder store mengder stivelse, og noen av den stivelsen er resistent stivelse. Fordi stivelsen i en banan omdannes til sukker under modning, inneholder gule bananer mye mindre motstandsdyktig stivelse enn grønne. Faktisk er det resistente stivelsesinnholdet i en helt moden banan mindre enn 1%. Motstandsdyktig stivelse er en type ufordøyelig karbohydrat som slipper unna fordøyelsen og fungerer som fiber i kroppen. Den når tykktarmen ufordøyd, hvor den fungerer som mat for snille tarmbakterier. Når bakteriene fordøyer resistente stivelse, dannes det gasser og kortkjedede fettsyrer, som er viktige for fordøyelseshelsen. Omtrent 95% av disse fettsyrene blir deretter raskt absorbert av cellene i tykktarmen og brukt av kroppen som energi. Så selv om resistent stivelse ikke vil gi like mange kalorier som vanlige karbohydrater under fordøyelsen, kan de bli omdannet til fettsyrer som gir kalorier senere. Derfor kan grønne og gule bananer gi lignende mengder kalorier til slutt.

Hva annet inneholder en banan?

KAMPANJER HOS MILRAB |

Når vi ser på næringsinnholdet til en banan, er det viktig å merke seg at kalorier ikke er den eneste viktige faktoren. Bananer er også en god kilde til flere næringsstoffer som kroppen vår trenger for å fungere optimalt. Noen av disse næringsstoffene inkluderer:

 • Karbohydrater: Bananer er rike på karbohydrater, spesielt naturlige sukkerarter som glukose, fruktose og sukrose. Disse karbohydratene gir rask energi til kroppen vår, noe som gjør bananer til en flott snacks før eller etter trening.
 • Fiber: En gjennomsnittlig banan inneholder omtrent 3 gram fiber. Fiber er viktig for fordøyelsessystemet vårt og kan bidra til å fremme metthetsfølelse og regelmessig avføring.
 • Vitaminer og mineraler: Bananer inneholder også flere viktige vitaminer og mineraler, inkludert vitamin C, vitamin B6, kalium og mangan. Disse næringsstoffene spiller en viktig rolle i alt fra immunsystemfunksjon til nerve- og muskelfunksjon.

Relatert: Banan etter trening

Bananer inneholder mange andre viktige næringsstoffer

Bananer inneholder gode mengder av flere vitaminer og mineraler.

En mellomstor banan inneholder:

Fiber: 3,1 gram.
Vitamin B6: 22% av RDI.
C-vitamin: 17% av RDI.
Mangan: 16% av RDI.
Kalium: 12% av RDI.
Magnesium: 8% av RDI.
Folat: 6% av RDI.
Kobber: 5% av RDI.
Riboflavin (vitamin B2): 5% av RDI.

Bananer er velsmakende og næringsrike, og er en utmerket, sunn og kalorifattig snacks eller mellommåltid!

Hvordan passer bananer inn i et balansert kosthold?

Mens det er viktig å være oppmerksom på kaloriinnholdet i maten vi spiser, er det også viktig å se på det større bildet når det gjelder kostholdet vårt. Bananer kan være en del av et balansert kosthold på grunn av deres ernæringsmessige fordeler og allsidighet.

Bananer kan nytes alene som en sunn snack, eller de kan brukes i alt fra smoothies og frokostblandinger til bakverk og desserter. På grunn av deres naturlige søthet, kan bananer også bidra til å tilfredsstille søtsuget på en sunnere måte enn bearbeidede godbiter med høyt sukkerinnhold.

Hva sier forskningen om bananers helsefordeler?

Bortsett fra å være en kilde til næringsstoffer, har bananer vært gjenstand for omfattende forskning når det gjelder deres potensielle helsefordeler. Her er noen interessante funn fra forskningen:

 • Bedre fordøyelse: Som nevnt tidligere, er bananer en god kilde til fiber, som er kjent for å fremme god fordøyelse. Fiber hjelper til med å regulere tarmbevegelsene og kan bidra til å forebygge eller lindre forstoppelse. Studier har vist at bananer kan være spesielt gunstige for personer med irritabel tarmsyndrom (IBS) ved å redusere symptomer som oppblåsthet og magesmerter.
 • Regulering av blodsukkernivået: Til tross for sitt naturlige sukkerinnhold, har bananer en lav glykemisk indeks (GI), noe som betyr at de ikke forårsaker en brå økning i blodsukkernivået. Dette gjør dem til et sunt valg for personer med diabetes eller de som ønsker å regulere blodsukkernivået sitt. Flere studier har også vist at bananer kan bidra til å forbedre insulinfølsomheten og redusere risikoen for type 2-diabetes.
 • Hjertehelse: Bananer er en naturlig kilde til kalium, et mineral som er viktig for hjertehelsen. Kalium bidrar til å regulere blodtrykket ved å balansere effekten av natrium i kroppen. Høyt kaliuminntak er assosiert med redusert risiko for hjertesykdom og slag. En studie publisert i tidsskriftet “Hypertension” fant at personer som konsumerte mye kalium gjennom kostholdet, hadde en lavere risiko for slag sammenlignet med de som hadde et lavere kaliuminntak.
 • Trening og ytelsesfordeler: På grunn av sitt høye karbohydratinnhold og enkeltsukkerarter, er bananer en populær snacks blant idrettsutøvere og de som trener regelmessig. Karbohydrater er kroppens foretrukne kilde til energi under fysisk aktivitet, og bananer kan gi et raskt energiløft før eller etter trening. En studie publisert i tidsskriftet “PLoS ONE” fant at å spise en banan før trening bidro til å øke ytelsen og redusere utmattelse hos syklister.

Relatert: Banan før trening

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hvordan inkludere bananer i kostholdet ditt?

Det er mange kreative måter å inkludere bananer i kostholdet ditt på. Her er noen ideer:

 • Smoothies: Tilsett en banan i din favorittsmoothieoppskrift for en naturlig søt smak og en ekstra dose næringsstoffer og fiber.
 • Frokostblandinger: Skiv opp en banan og legg den til frokostblandingen din for en ekstra smakfull og næringsrik start på dagen.
 • Bakverk og desserter: Bruk modne bananer til å lage sunne bakverk og desserter, som bananbrød, bananpannekaker eller bananis.
 • Snacks: Spis en banan alene som et sunt og mettende mellommåltid når du er på farten eller trenger en rask energiøkning.

Konklusjon

Bananer, med sitt moderate kaloriinnhold og rike næringsprofil, er en næringsrik tillegg til ethvert balansert kosthold. Med omtrent 105 kalorier per gjennomsnittlig banan, tilbyr de en rekke helsefordeler, inkludert bedre fordøyelse, regulering av blodsukkernivået, støtte til hjertehelsen, og forbedret ytelse under trening.

Gjennom omfattende forskning har bananer vist seg å være en verdifull kilde til fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter som er viktige for kroppens funksjon. Deres allsidighet gjør dem til et praktisk og deilig tillegg til alt fra smoothies og frokostblandinger til bakverk og desserter.

Uansett om du er opptatt av å opprettholde en sunn vekt, forbedre sportsprestasjoner eller bare nyte en smakfull og næringsrik matvare, kan bananer være et verdifullt verktøy i ditt daglige kosthold.

Så neste gang du handler matvarer, ikke glem å plukke opp noen modne bananer og inkludere dem i dine favorittretter og snacks for å dra nytte av deres mange helsefordeler.

Med sin deilige smak og en rekke ernæringsmessige fordeler, er det klart at bananer kan spille en verdifull rolle i å fremme god helse og velvære for folk i alle aldre og livsstiler.

Om forfatteren

Legg inn kommentar