Selv om chiafrø praktisk talt var ukjent for 20 år siden, er denne trendy supermaten nå i hyllene til alle dagligvare- og helsekostbutikker. Lær mer om næringsinnhold og kalorier i chiafrø.
De bittesmå svarte eller hvite frøene fra Salvia hispanica-planten tilfører massevis av fiber og omega-3-fettsyrer enten du spiser dem tørre eller dynket i en gel. Disse bittesmå frøene gir også en rekke nyttige planteforbindelser som har mye å tilby i behandlingen av diabetes og hjertesykdom.
Næringsinnhold og kalorier i chiafrø
Følgende næringsinnhold er gitt for 28 gram tørre chiafrø.
- Kalorier: 138
- Fett: 8,7 gram
- Natrium: 5 mg
- Karbohydrater: 12 gram
- Fiber: 9,8 gram
- Sukker: 0 gram
- Protein: 4,7 gram
Karbohydrater
I 28 gram tørkede chiafrø er det 12 gram karbohydrater. Av dette kommer nesten 10 gram fra fiber. Det er ikke sukker i chiafrø.
Fett
Chiafrø er høy i sunt fett med 8,7 gram i en 1 porsjon. Omtrent 60 % av fettet i chiafrø kommer fra de gunstige omega-3 fettsyrene også kjent som linolensyre og alfa-linolensyre. Forskning har vist at omega 3 fettsyrer hjelper med kardiovaskulær helse ved å senke kolesterolet, regulere hjerterytmen og blodet trykk, reduserer betennelse og forebygger blodpropp.
Protein
Chiafrø har 4,7 gram protein per 28 gram. I motsetning til de fleste plantemat, inneholder chiafrø alle ni aminosyrer, noe som gjør dem til en god plantebasert kilde til komplett protein.
Vitaminer og mineraler
Chiafrø gir viktige mikronæringsstoffer, spesielt mineraler. I en porsjon på 28 gram får du 179 mg kalsium (omtrent 13 % av den daglige verdien) og 2,2 gram jern (omtrent 12 % av den daglige verdien). Chiafrø er en utmerket kilde til magnesium og en god kilde til sink.
Relaterte artikler: