HØSTTURER!

OPPTIL 40%

RABATT!


Kaldsvette uten feber

Kaldsvette kan være forårsaket av en rekke forhold av fysisk eller psykologisk art, eller en kombinasjon av de to.

Hva er kaldsvette?

En gjennomsnittlig person har 2 til 4 millioner svettekjertler. Det er to forskjellige svettekjertler: eccrine, som finnes over hele kroppen og hjelper til med å kontrollere kroppstemperaturen, og de apokrine, som hovedsakelig befinner seg i lysken og underarmen. Svetten produsert av eccrine svettekjertlene er stort sett vann, noe som hjelper til med å kjøle kroppen ned. Mens varme noen ganger kan utløse de apokrine svettekjertlene, aktiveres disse kjertlene vanligvis av stress og hormonelle forandringer, og det er derfor de spiller en viktig rolle i kaldsvette.

Raske fakta om kaldsvette:

 • Svette er vanligvis kroppens måte å avkjøle seg selv på.
 • Aktivering av “kamp eller flukt” (stress) utløser vanligvis kaldsvette.
 • Den beste behandlingen mot kaldsvette er å løse årsaken til problemet.

Kaldsvette uten feber

Kaldsvette kan være forårsaket av angst, stress, smerte og infeksjon. Angst og stress er de vanligste anmodningene om kamp- eller flyresponsen og den resulterende kuldesvetten.

Andre situasjoner og forhold som forårsaker kaldsvette kan være:

Angstlidelser

Kaldsvette kan være et symptom på panikkanfall, sosial angst og generalisert angst. Personer som opplever kaldsvette, sammen med økende og til tider overveldende nivåer av angst, bør oppsøke en spesialist for å utforske behandlingsalternativer.

Smerter og sjokk

Kaldsvette med smerter, ofte på grunn av ulykker eller andre skader, kan være et tegn på økt hjertefrekvens, blod som blir avledet til hovedorganer og lavt blodtrykk. Rask medisinsk behandling er nødvendig. Sjokk kan være dødelig hvis det ikke blir behandlet.

Hjerteinfarkt

Kaldsvette kan være et advarseltegn på et hjerteinfarkt. Hvis en person føler seg svett og klam, har pustebesvær og opplever smerter i brystet eller overkroppen, bør de søke lege umiddelbart.

Hypoksi

Hypoksi er den tekniske betegnelsen på mangel på oksygen, som kan utvikle seg når områder i kroppen ikke får nok oksygen, kanskje på grunn av blokkering, skade eller eksponering for giftstoffer eller allergener. Det kan forårsake kaldsvette og krever øyeblikkelig behandling.

Hypoglykemi

Også kjent som lavt blodsukker, oppstår hypoglykemi når et individs blodsukker synker under det normale. Denne tilstanden er en spesiell risiko for personer med diabetes.

Hetetokter, nattesvette og overgangsalder

Endringer i hormonnivåer knyttet til overgangsalder og perimenopause kan forårsake svetteutbrudd.

Infeksjon

Svette kan være et tegn på kroppens respons på mange forskjellige infeksjoner, inkludert tuberkulose og HIV.

Symptomer

Kamp- eller flyresponsen, som hjalp gamle mennesker til å overleve i en mer fysisk farlig verden, forberedte kroppen til å kjempe med en fiende eller stikke av. Kamp- eller fluktresponsen fungerer fremdeles hos mennesker i dag, men det er mer sannsynlig utløst av trafikkork enn en sabeltanntiger.

De fysiske reaksjonene som stressresponsen gir, inkluderer:

 • raskere hjerteslag
 • raskere og grunnere pust
 • redusert blodstrøm til fordøyelsessystemet, noe som fører til mindre spytt og tørr munn
 • frigjøring av endorfiner
 • åpning av svettekjertler

Kaldsvette er forskjellig fra vanlig svette ved at de ikke utvikler seg som en del av kroppens kjølerespons. Dette betyr at personer som kaldsvetter kan ha klam og kjølig hud, og de kan rapportere at de føler seg kalde. Noen ganger kan huden virke ganske blek.

Hva er komplikasjonene?

Kaldsvette isolert sett fører vanligvis ikke til komplikasjoner. Imidlertid kan kaldsvette skyldes underliggende helsemessige forhold, for eksempel hjertesykdom, der livstruende komplikasjoner kan utvikle seg. Fordi huden ofte er våt, er hudinfeksjoner en potensiell komplikasjon.

Behandling

Vanlige behandlinger for kaldsvette inkluderer:

 • Holde huden ren og tørr: Regelmessig bading og bruk av antibakteriell såpe kan hjelpe enkeltpersoner med å redusere lukt forbundet med kaldsvette. Å sørge for at huden er tørr beskytter huden, hjelper med å holde bakterier i sjakk og reduserer det klamme ubehaget ved kaldsvette.
 • Bruke absorberende fottøy: Ullsokker og sokker laget for sport pleier å absorbere mer fuktighet og er nyttige for personer med kaldsvette.
 • Avslapningsteknikker: Å trene yoga, meditasjon og biofeedback kan hjelpe enkeltpersoner med å redusere noe av stresset som ligger i roten til kaldsvette.
 • Kosthold: Noen matvarer og drikkevarer, som koffein, kan få folk til å svette, så å redusere forbruket av disse kan redusere hyppigheten av kaldsvette.

Relaterte artikler:

Influensa symptomer uten feber

Hvordan bli kvitt feber

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

OPPTIL 40% RABATT!