20-50% RABATT!


HELGE

KUPP!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Kadens løping

Overvåking av løpekadens, eller hvor mange løpesteg du tar i minuttet, kan være et kraftfullt verktøy for å hjelpe deg med å bli en bedre løper.

Det finnes ikke en universell, ideell stegfrekvens for løping, på tross av at mange snakker om at den ideelle stegfrekvensen er 180 steg per minutt. Å ha 180 steg per minutt vil være uoppnåelig for de aller fleste mosjonistløpere.

Men selv om det ikke er tilrådelig å følge et spesifikt antall løpesteg i minuttet, har det mange fordeler å holde øye med kadens eller stegfrevkens; det kan hjelpe deg med å forbedre løpsøkonomien, redusere risikoen for skader, redusere muskelskader under trening og forbedre restitusjonen.

Hva er kadens?

Under løping defineres stegfrekvens ofte som det totale antallet steg du tar per minutt. En enkel måte å måle stegfrekvens for å løpe er å telle gangene føttene dine treffer bakken i løpet 60 sekunder. Tell antall høyre eller venstre fot treffer underlaget, og gang med 2.

Stegfrekvens kan også defineres som antall trinn én fot tar per minutt. For eksempel, i Polar-produkter, vises en stegfrekvens på 180 trinn per minutt som 90. Kadens er en av de to faktorene som utgjør en løpers hastighet. Den andre er skrittlengde.

Gode ​​løpere har vanligvis høyere stegfrekvens fordi de vanligvis løper raskere enn nybegynnere. Toppmaratonløpere løper vanligvis med en tråkkfrekvens over 180, mens de fleste nybegynnere løper med en stegfrekvens på 150-160.

Hvordan øke kadens?

Så hvis du vil løpe raskere, har du to alternativer; Enten øker du stegfrekvensen din eller du tar lengre steg. Din stegfrekvens bestemmes av trening, løpeevne og anatomi. For eksempel vil høyere løpere naturlig ha litt lavere kadens. Hver løper har sin personlige stegfrekvensstil. En løper kan ta lange skritt og løpe økonomisk, en annen løper kan ta flere skritt per minutt og også løpe økonomisk.

Det nytter ikke bare å øke stegfrekvensen din for å bli en bedre løper. Når du blir en bedre løper ved å jobbe med hastighet, styrke og koordinering, kan du merke en endring i stegfrekvens. Når du blir sterkere og raskere – og finner din optimale stegfrekvens – vil du kunne løpe i samme hastighet med mindre innsats. Når du forbedrer utholdenheten din, vil du være i stand til å holde det tempoet og din optimale stegfrekvens lenger.

Unngå å ta for lange steg

Hvis stegfrekvensen din er lav, kan det bety at du tar lange skritt, lander med hælen først og effektivt bremser bevegelsen fremover. Du bør ha som mål å lande med føttene nærmere tyngdepunktet ditt, rett under hofta og skuldre. Å øke stegfrekvensen er en måte å gjøre dette på, men på sikt bør du adressere årsaken og øke muskelstyrken i beina.

Variasjon for å bli en bedre løper

Variasjon er nøkkelen til forbedring. Du kan bruke stegfrekvens for å veilede deg under treningsøktene. Gjennomføre deler av treningen med forskjellig kadens, lavt og høyt, slik at kroppen din må svare på forskjellige treningsstimuli. Over tid vil du merke en økning i styrke, koordinering og hastighet.

Kartlegge behov for forbedring

Du kan også bruke løpekadens som et diagnostisk verktøy. I løpet av et langt løp blir du sliten, og det vil påvirke løpeteknikken din. Ofte vil du ikke merke endringene selv fordi kroppen din vil prøve å opprettholde samme tempo automatisk.

Trene og hold øye med stegfrekvensen din. Endres det når du begynner å bli trett? Hvis du merker at stegfrekvensen din begynner å gå ned, er det et tegn på at du ikke kan opprettholde den nåværende løpeteknikk din nok, og du trenger å legge til mer variasjon i treningen.

Relaterte artikler:

Pusteteknikk løping

Hva er god løpeteknikk

Om forfatteren


INNSPURT!

Av Spurt

HELGE

KUPP!

20-50% RABATT!

HELGE

KUPP!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE