Jogging vs løping

Selv om det bare kan høres ut som to forskjellige måter å uttrykke det samme på, er det noen viktige forskjeller mellom jogging og løping når det kommer til tempoet og nivået av fysisk anstrengelse. Jogging vs løping – hva er forskjellen?

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Så når du er ute og trener, hva gjør du egentlig – jogger eller løper? La oss finne det ut.

Jogging vs løping – tempo

Hvis du spurte 100 personer hva forskjellen mellom løping og jogging er, ville nok de fleste av dem fortalt deg at jogging bare er en sakte løpetur. Og til en viss grad har de rett.

Selv om det ikke er noen bestemte regler for jogging kontra løpetempo, setter de fleste kilder grensepunktet til rundt 10 km per time. Så hvis du dekker tilsvarende 10 km/t eller mer i løpet av en time, så løper du; hvis du dekker mindre enn det, jogger du.

Imidlertid løper de fleste med forskjellige hastigheter avhengig av distansen, alderen og terrenget. Det ville være feil å si at en som fullfører et løp på 10 km i gjørmete forhold på 1 time og 40 minutter, har vært ute for og jogget. Derfor er et skille basert på tempo alene en overforenkling.

Relatert: Hva gjør jogging med kroppen

Jogging vs løping – teknikk

Når det gjelder teknikken din, er hovedforskjellen mellom løping og jogging at når du jogger, kan det hende at knærne ikke kommer så langt opp og armene vil ikke svinge like mye. Det er fordi du ikke trenger det ekstra momentumet som armsvingen gir for å løpe i et raskere tempo. Den reduserte mengden bevegelse betyr at du sparer mer energi og kan jogge i lengre perioder.

Jogging vs løping – fysisk anstrengelse

Jogging er en trening med lav til moderat intensitet. Hastigheten er generelt lav, men kan vare over lenger tid. Det betyr at jogging er mer en utholdenhetsoppbyggingsøvelse som fokuserer på det aerobe energisystemet (kroppens evne til å produsere energi med oksygen), og er en god måte å bygge utholdenhet på.

Løping er derimot en trening med moderat til høy intensitet. Hastigheten er relativt høy og kraftuttaket er større. Det tvinger musklene til å jobbe hardere, noe som bringer deg nærmere melkesyreterskel. Den trener det aerobe og anaerobe energisystemer (kroppens evne til å produsere energi uten oksygen), med treningsøkter som kan vare mellom 25 og 90 minutter.

Jogging vs løping – helsefordelenr

Jogging engasjerer de samme musklene som løping. Det inkluderer musklene i underkroppen, som hoftebøyer, setemuskler, quadriceps (lårmuskler), hamstrings og legger. I mindre grad engasjerer den overkroppen og kjernen. Det gjør jogging til en effektiv helkroppsøvelse.

Det er mange helsemessige fordeler forbundet med jogging, inkludert:

  • Forbedret kardiovaskulær kondisjon
  • Sterkere bein og ledd
  • Økt muskelstyrke
  • Vekttap
  • Reduserte risikofaktorer for kroniske sykdommer

Mens løping engasjerer de samme musklene som jogging, krever det litt mer av dem. Hjertet, lungene og musklene må jobbe hardere og overkroppen er mer engasjert. Disse kravene betyr at løping krever et høyere nivå av generell kondisjon enn jogging.

Helsefordelene ved løping ligner de som er forbundet med jogging. Den ekstra arbeidsmengden gir imidlertid også noen ekstra fordeler. Løping øker stoffskiftet mer enn med jogging, som forbrenner flere kalorier og hjelper med vekttap. En studie viser også at løping med høyere intensitet er assosiert med redusert risiko for hypertensjon, hyperkolesterolemi og diabetes.

Relatert: Variere treningen og gjør løping til en livsstil

Referanser

Om forfatteren