Jogging vs løping

I denne artikkelen vil vi utforske jogging og løping i dybden, sammenligne dem på ulike aspekter, og hjelpe deg med å velge den beste aktiviteten som passer for deg.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Jogging og løping er to populære former for aerobisk trening som gir utallige helsefordeler. Men hva er egentlig forskjellen mellom disse to aktivitetene? I denne artikkelen vil vi utforske jogging og løping i dybden, sammenligne dem på ulike aspekter, og hjelpe deg med å velge den beste aktiviteten som passer for deg. Enten du er en nybegynner som ønsker å komme i bedre form eller en erfaren løper som vil forbedre prestasjonene dine, vil denne artikkelen gi deg den informasjonen du trenger. Så når du er ute og trener, hva gjør du egentlig – jogger eller løper? La oss finne det ut.

Hva er jogging?

Jogging er en lavintensiv form for løping som vanligvis utføres i et roligere tempo. Det er en flott måte å komme i gang med fysisk aktivitet for nybegynnere eller de som har helsebegrensninger som krever en mildere tilnærming til trening. Her er noen nøkkelegenskaper ved jogging:

 1. Tempo: Jogging utføres vanligvis i et moderat tempo, vanligvis mellom 6-10 kilometer i timen. Dette tempoet gjør det mulig å opprettholde en samtale mens du jogger, noe som kan være viktig for de som liker sosial trening.
 2. Intensitet: Jogging er en lavintensiv treningsform, og det er derfor mindre belastende for leddene og musklene sammenlignet med høyintensiv løping.
 3. Fordeler: Selv om jogging er mindre intens enn løping, gir det fortsatt betydelige helsefordeler, inkludert forbedret hjerte- og lunges helse, vektkontroll og redusert risiko for kroniske sykdommer.

Relatert: Gjennomsnittsfart jogging

Hva er løping?

Løping, på den annen side, er en høyintensiv treningsform som innebærer rask bevegelse og høyere energiforbruk. Dette er hva du trenger å vite om løping:

 1. Tempo: Løping utføres i et raskere tempo sammenlignet med jogging, vanligvis over 10 kilometer i timen. Dette tempoet kan variere avhengig av individuell kapasitet og målsettinger.
 2. Intensitet: Løping er en høyintensiv treningsform som krever mer energi og anstrengelse sammenlignet med jogging. Det kan være mer utfordrende for leddene og musklene.
 3. Fordeler: Løping gir en mer intensiv treningseffekt enn jogging. Det kan bidra til å forbedre kondisjon, øke styrken, forbrenne flere kalorier og bidra til vekttap.

Sammenligning av jogging og løping

Nå som vi har sett på definisjonene og egenskapene til både jogging og løping, la oss sammenligne dem i ulike aspekter for å hjelpe deg med å velge den som passer best for deg.

 1. Helsefordeler:

Både jogging og løping har betydelige helsefordeler. Begge aktivitetene forbedrer hjerte- og lungekapasiteten, senker blodtrykket og reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer. Løping kan imidlertid gi raskere resultater når det gjelder vekttap og kondisjonsnivå, på grunn av den høyere intensiteten.

 1. Tid og innsats:

Jogging kan være mer tilgjengelig for mange, da det krever mindre tid og innsats for å komme i gang. Du trenger ikke å trene i lange økter, og du kan jogge rett utenfor døren din. Løping kan være mer tidkrevende og kreve mer dedikert trening, spesielt hvis du har mål om å konkurrere i løp.

 1. Risiko for skader:

Jogging har en lavere risiko for skader sammenlignet med løping på grunn av det lavere tempoet og den mildere belastningen på leddene. Løpere har imidlertid oftere skader som følge av den høyere intensiteten og de raske bevegelsene.

 1. Sosial aspekt:

Jogging kan være en sosial aktivitet der du kan trene med venner eller familie og samtidig ha samtaler under treningen. Løping kan være mer ensomt, spesielt hvis du trener for konkurranser eller har fokus på personlige mål.

 1. Målsettinger:

KAMPANJER HOS MILRAB |

Det er viktig å vurdere dine egne målsettinger når du velger mellom jogging og løping. Hvis du ønsker å komme i form gradvis, forbedre din generelle helse og ha en aktiv livsstil, kan jogging være det beste valget. Hvis du derimot har mål om å konkurrere i løp eller oppnå betydelig vekttap på kort tid, kan løping være mer hensiktsmessig.

Relatert: Hvor effektivt er jogging

Hvordan velge riktig aktivitet for deg

Når du velger mellom jogging og løping, er det viktig å vurdere din egen fysiske tilstand, målsettinger og preferanser. Her er noen retningslinjer som kan hjelpe deg med å ta en beslutning:

 1. Begynn gradvis: Hvis du er nybegynner eller ikke har vært aktiv på en stund, kan det være lurt å begynne med jogging for å bygge opp din fysiske form og unngå skader.
 2. Konsulter en lege: Hvis du har eksisterende helseproblemer eller bekymringer, er det viktig å konsultere en lege før du begynner med jogging eller løping for å få profesjonell rådgivning.
 3. Sett mål: Klare målsettinger vil hjelpe deg med å velge riktig aktivitet. Hvis du vil konkurrere i løp eller oppnå rask vekttap, kan løping være mer hensiktsmessig. Hvis du bare ønsker å holde deg i form og nyte treningen, kan jogging være tilstrekkelig.
 4. Lytt til kroppen din: Uansett hvilken aktivitet du velger, er det viktig å lytte til kroppens signaler. Hvis du opplever smerte eller ubehag, må du ta det med ro og kanskje søke medisinsk hjelp.

Jogging vs løping – tempo

Hvis du spurte 100 personer hva forskjellen mellom løping og jogging er, ville nok de fleste av dem fortalt deg at jogging bare er en sakte løpetur. Og til en viss grad har de rett.

Selv om det ikke er noen bestemte regler for jogging kontra løpetempo, setter de fleste kilder grensepunktet til rundt 10 km per time. Så hvis du dekker tilsvarende 10 km/t eller mer i løpet av en time, så løper du; hvis du dekker mindre enn det, jogger du.

Imidlertid løper de fleste med forskjellige hastigheter avhengig av distansen, alderen og terrenget. Det ville være feil å si at en som fullfører et løp på 10 km i gjørmete forhold på 1 time og 40 minutter, har vært ute for og jogget. Derfor er et skille basert på tempo alene en overforenkling.

Relatert: Hva gjør jogging med kroppen

Jogging vs løping – teknikk

Når det gjelder teknikken din, er hovedforskjellen mellom løping og jogging at når du jogger, kan det hende at knærne ikke kommer så langt opp og armene vil ikke svinge like mye. Det er fordi du ikke trenger det ekstra momentumet som armsvingen gir for å løpe i et raskere tempo. Den reduserte mengden bevegelse betyr at du sparer mer energi og kan jogge i lengre perioder.

Jogging vs løping – fysisk anstrengelse

Jogging er en trening med lav til moderat intensitet. Hastigheten er generelt lav, men kan vare over lenger tid. Det betyr at jogging er mer en utholdenhetsoppbyggingsøvelse som fokuserer på det aerobe energisystemet (kroppens evne til å produsere energi med oksygen), og er en god måte å bygge utholdenhet på.

Løping er derimot en trening med moderat til høy intensitet. Hastigheten er relativt høy og kraftuttaket er større. Det tvinger musklene til å jobbe hardere, noe som bringer deg nærmere melkesyreterskel. Den trener det aerobe og anaerobe energisystemer (kroppens evne til å produsere energi uten oksygen), med treningsøkter som kan vare mellom 25 og 90 minutter.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Relatert: Jogging på morgenen

Jogging vs løping – helsefordeler

Jogging engasjerer de samme musklene som løping. Det inkluderer musklene i underkroppen, som hoftebøyer, setemuskler, quadriceps (lårmuskler), hamstrings og legger. I mindre grad engasjerer den overkroppen og kjernen. Det gjør jogging til en effektiv helkroppsøvelse.

Det er mange helsemessige fordeler forbundet med jogging, inkludert:

 • Forbedret kardiovaskulær kondisjon
 • Sterkere bein og ledd
 • Økt muskelstyrke
 • Vekttap
 • Reduserte risikofaktorer for kroniske sykdommer

Mens løping engasjerer de samme musklene som jogging, krever det litt mer av dem. Hjertet, lungene og musklene må jobbe hardere og overkroppen er mer engasjert. Disse kravene betyr at løping krever et høyere nivå av generell kondisjon enn jogging.

Helsefordelene ved løping ligner de som er forbundet med jogging. Den ekstra arbeidsmengden gir imidlertid også noen ekstra fordeler. Løping øker stoffskiftet mer enn med jogging, som forbrenner flere kalorier og hjelper med vekttap. En studie viser også at løping med høyere intensitet er assosiert med redusert risiko for hypertensjon, hyperkolesterolemi og diabetes.

Fordeler med jogging

Jogging kan være et utmerket valg for de som er nye i treningsverdenen eller ønsker en mer avslappet tilnærming til trening. Her er noen av de spesifikke fordelene med jogging:

 1. Skånsom på leddene: Jogging har en lavere innvirkning på leddene sammenlignet med løping, noe som gjør det til et ideelt valg for de som har leddproblemer eller tidligere skader.
 2. Enkel tilgjengelighet: Du trenger ikke mye utstyr for å begynne å jogge. Alt du trenger er et par komfortable joggesko og en vei eller sti i nærheten av deg. Dette gjør jogging enkelt å inkludere i din daglige rutine.
 3. Stressreduksjon: Som med all fysisk aktivitet, kan jogging bidra til å redusere stressnivået og forbedre den mentale helsen. Det kan være en flott måte å stresse ned og koble av fra hverdagens bekymringer.
 4. Forbedret utholdenhet: Selv om jogging er lavintensiv, kan det hjelpe deg med å bygge opp utholdenheten over tid. Dette er nyttig hvis du har planer om å øke intensiteten og begynne å løpe senere.

Fordeler med løping

Løping gir en mer intens trening og gir også sine egne fordeler som appellerer til ulike målgrupper. Her er noen av fordelene med løping:

 1. Kaloriforbrenning: Løping forbrenner flere kalorier per tidsenhet sammenlignet med jogging, noe som kan være avgjørende for de som ønsker å gå ned i vekt eller opprettholde en sunn vekt.
 2. Kondisjon: Løping er en effektiv måte å forbedre kardiovaskulær kondisjon på. Det kan øke oksygentilførselen til musklene, noe som gir bedre utholdenhet og øker den generelle fysiske ytelsen.
 3. Mental styrke: Langdistanse- og maratonløp krever mental utholdenhet i tillegg til fysisk utholdenhet. Løpere utvikler ofte mental styrke og viljestyrke gjennom trening og konkurranser.
 4. Konkurranse: Hvis du er en person som trives i konkurrerende situasjoner, kan løping tilby en rekke konkurranser, inkludert 5k, 10k, halvmaraton og maratonløp. Dette gir deg muligheten til å sette deg selv på prøve og jobbe mot personlige mål.

Relatert: Jogging på tredemølle

Hvordan komme i gang med jogging eller løping?

KAMPANJER HOS MILRAB |

Uavhengig av om du velger jogging eller løping, er det viktig å ta de riktige skrittene for å komme i gang. Her er noen nyttige tips for å begynne:

 1. Få riktig utstyr: Investere i et par gode løpesko som passer til foten din og din løpestil. Dette vil bidra til å unngå skader og ubehag.
 2. Sett deg mål: Uansett om målet er å jogge i 20 minutter uten stopp eller fullføre en maraton, er det viktig å ha klare mål for å holde deg motivert.
 3. Planlegg treningsrutinen: Opprett en treningsplan som passer til din tidsplan og målsettinger. Gradvis øk intensiteten og lengden på øktene etter hvert som du blir sterkere.
 4. Varm opp og ned: Husk å varme opp før hver treningsøkt og avslutte med en nedkjøling for å redusere risikoen for skader.
 5. Lytt til kroppen din: Det er viktig å være oppmerksom på kroppens signaler. Hvis du opplever smerte eller ubehag, ikke ignorer det. Ta deg tid til å hvile og søk medisinsk hjelp om nødvendig.

Tips for å unngå skader

Uansett om du velger å jogge eller løpe, er skadeforebygging viktig for å opprettholde en jevn treningsrutine og unngå unødvendige avbrekk. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å unngå skader:

 1. Tren riktig: Gradvis øk intensiteten og varigheten på treningen din. Dette gir kroppen din tid til å tilpasse seg den økte belastningen og reduserer risikoen for overbelastningsskader.
 2. Styrketrening: Inkluder styrketrening i treningsrutinen din for å bygge opp muskelstyrken. Dette vil bidra til å støtte leddene og forbedre løpestilen din.
 3. Tøyning og fleksibilitet: Etter oppvarming, sørg for å tøye musklene grundig. Dette kan bidra til å forhindre muskelstamper og øke bevegeligheten.
 4. Riktig teknikk: Lær riktig løpeteknikk for å unngå unødvendig belastning på leddene og musklene. Dette kan bidra til å forhindre skader i det lange løp.
 5. Variert trening: Unngå ensidig trening ved å inkludere forskjellige typer trening i rutinen din. Dette kan bidra til å redusere risikoen for repetitive skader.
 6. Hvil og restitusjon: Gi kroppen din tid til å hvile og komme seg mellom treningsøktene. Dette er avgjørende for å unngå overtrening og skader.

Hvordan velge riktig utstyr?

Uansett om du er en nybegynner eller en erfaren løper, er det viktig å ha riktig utstyr for å forbedre komforten og ytelsen. Her er noen tips for å velge riktig utstyr:

 1. Løpesko: Dette er det viktigste utstyret for enhver løper. Få en profesjonell løpeanalyse for å finne ut hvilken type løpesko som passer best for din løpestil og fotform.
 2. Klær: Velg behagelige og pustende klær som passer for værforholdene. Lag-på-lag-klær er ideelle for å regulere temperaturen.
 3. Sokker: Bruk fukttransporterende sokker som reduserer risikoen for gnagsår og holder føttene tørre.
 4. Tilbehør: En god sports-BH for kvinner, solbriller, en hatt og solkrem kan være viktige tilbehør for å beskytte deg mot skadelige UV-stråler og andre elementer.
 5. Teknologiske hjelpemidler: Bruk av smartklokker eller treningsapper kan hjelpe deg med å overvåke fremgangen din, sporere tiden, distansen og pulsen, og til og med tilby treningsprogrammer.

Relatert: Jogging etter fødsel

Sosialt samspill og motivasjon

Enten du velger å jogge eller løpe, kan du dra nytte av å være en del av et sosialt miljø som kan motivere og inspirere deg til å fortsette treningen. Her er noen måter å engasjere deg med andre i løpemiljøet:

 1. Løpegrupper: Mange steder har løpegrupper der du kan møte likesinnede og trene sammen. Dette kan være en flott måte å holde deg motivert på.
 2. Løpere på sosiale medier: Sosiale medieplattformer som Strava og Instagram har store løperfellesskap hvor du kan dele dine prestasjoner og bli inspirert av andre.
 3. Løperevenner: Oppmuntre venner og familie til å bli med på løpingen din. Dette kan gjøre treningen mer sosial og morsom.

Avsluttende tanker

Valget mellom jogging og løping avhenger av individuelle mål, fysiske tilstand og preferanser. Begge aktivitetene har sine egne unike fordeler, og det viktigste er å finne en treningsform som du trives med og som passer for deg. Enten du foretrekker den rolige og skånsomme naturen til jogging eller den intense utfordringen med løping, vil begge aktivitetene bidra til å forbedre din fysiske helse og trivsel når de utføres regelmessig. Så kom deg ut og begynn å bevege deg mot en sunnere og mer aktiv livsstil, uansett om du velger å jogge eller løpe.

Konklusjon

Både jogging og løping har sine fordeler og ulemper, og det riktige valget avhenger av dine individuelle behov og mål. Det viktigste er å være aktiv og ta vare på helsen din uansett hvilken aktivitet du velger. Vurder din nåværende tilstand, mål og preferanser, og start gradvis for å unngå skader. Uansett om du velger å jogge eller løpe, vil regelmessig trening bidra til å forbedre din fysiske og mentale velvære.

Referanser

Om forfatteren