Jogging som oppvarming

Jogging som oppvarming. Lær hvorfor og hvordan du bør jogge som oppvarming i forkant av trening med høyere intensitet.

Varme opp med jogging

Oppvarming er viktig for at muskulatur, sener, leddbånd og ledd skal bli mer fleksible og i større grad tåle høyere belastning. Jogging med lav intensitet kan være en effektiv måte å varme opp på.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du utføre jogging som oppvarming, for å forberede kroppen på trening med høyere belastning.

Hvorfor jogging som oppvarming

De aller fleste vet at oppvarming er viktig før ulike typer trening. Likevel er ikke alle like flinke til å gjennomføre det. Jogging som oppvarming kan ha to formål, der det ene er å forbedre ytelse, mens det andre er å forebygge skader. Varm muskulatur har vist seg å være mer elastisk, noe som er viktig når du skal trene intervall eller sprintøvelser.

Når du gjennomfører jogging som oppvarming, vil temperaturen i muskulaturen kroppen stige, og samtidig vil stoffskiftet og omsetningen av energi øke. Høyere temperatur i muskulaturen kan føre til høyere muskelytelse ved at det blir mindre motstand i muskulaturen. Mindre motstand i muskulaturen vil bidra til raskere muskelsammentrekninger, som kan gjøre at du yter bedre.

Oppvarming gjennom jogging kan også fungere som en mental forberedelse til trening med høyere intensitet. I løpet av oppvarmingen kan du da tenke igjennom teknikk, ferdigheter og koordinasjon, og med hvilken intensitet du skal gjennomføre treningen.

Hvordan varme opp med jogging

Start med oppvarmingen med rolig jogg i 10-20 minutter. Intensiteten på denne oppvarmingen bør være svært lav. Hensikten er, som vi har vært inne på, og gjøre muskulatur, sener, ledd og leddbånd mer klar for trening med høyere intensitet.

Jogging som oppvarming med stigningsløp

Etter å ha varmet opp 10-20 minutter med jogging, kan du avslutte oppvarmingen med stigningsløp. Stigningsløp er akselerasjoner på omtrent 100 meter, der du starter opp med rolig jogg og bygger opp farten gradvis til cirka 90 prosent av maks hastighet. Deretter reduserer du farten gradvis før du stopper. Varigheten på et stigningsløp bør være rundt 20-30 sekunder. Dersom du skal trene intervall eller annen trening med høy intensitet, kan stigningsløpene fungere som en ytterligere forberedelse til trening med høyere intensitet. Gjennomføre 2-5 stigningsløp som du løper progressivt raskere.

Progressiv trening etter jogging som oppvarming

Når du er ferdig med jogging som oppvarming, bør du gjennomføre progressiv trening med høyere intensitet. Det gjør du ved å øke intensiteten gradvis gjennom hele treningsøkta. Trener du intervall, bør det første intervallet gå i et noe roligere tempo, samtidig som du løper intervallene progressivt raskere. Da vil kroppen få en gradvis tilvenning til høyere belastning, og du vil få en jevnere fordeling av med hvilken intensitet du gjennomfører treningen. Progressiv trening kan også bidra til å redusere risikoen for skader.

Jogging som oppvarming

Jogging som oppvarming kan være en effektiv måte å forberede kroppen på høyere belastning, som du kan gjennomføre før løping med høyere intensitet, og andre former for trening. Øk intensiteten progressivt, slik at kroppen får en gradvis tilvenning til høyere belastning. Det kan du gjøre ved å gjennomføre stigningsløp som en del av oppvarmingen, og gjennomføre progressiv trening i etterkant av oppvarmingen.

Relaterte artikler:

Tips til oppvarming for løpere

Oppvarmingsøvelser før trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar