Jogge når man er støl

Jogge når man er støl. Lær mer om hvorfor du blir støl, og om du bør jogge eller trene alternativt når du er støl.

Jogging når man er støl

Jogging med svært lav intensitet kan være en måte å trene på når man er støl.  Du vil uansett ikke greie å yte maks når du støl, så da kan jogging være et alternativ.

Hvorfor du blir støl

Det er ingen entydig forskning som gir en god forklaring på hvorfor vi blir støle, men en årsak kan være små rifter eller skader i muskulaturen som en følge av en uvant bevegelse med mye belastning. Dette kan rime godt med at vi ofte blir støle når vi utfører en aktivitet vi ikke er vant med. Likevel har forskning ikke funnet en sammenheng mellom hvor støl du føler deg og hvor skadet du er. Derfor er det ikke sikkert at skadene i muskulaturen er hele årsaken til at du blir støl. Stølhet kan være utløst av en betennelsesreaksjon hvor immunceller utløser stoffer som stimulerer smertesensorene. Det er likevel ikke noe farlig å være støl, bare at det er veldig ubehagelig.

Bør du jogge når du er støl?

Dersom du har blitt støl på grunn av løping eller jogging, kan du gjøre vondt verre hvis du utfører samme aktivitet igjen etter kort tid. Derfor kan det være lurt å vente til stølheten avtar. Men venter du for lenge, kan du oppleve å få denne samme stølheten igjen. En måte å trene på når du er støl, kan være å gjennomføre alternativ trening.

Alternativ trening når man er støl

Alternativ trening innebærer blant annet å kombinere trening innenfor andre disipliner eller treningsformer, utenom det du trener vanligvis, i dette tilfellet løping. Alternativ trening er når man trener sykling, svømming, styrketrening, som et supplement til det å trene løping. Alternativ trening kan bidra til å bygge styrke og fleksibilitet, på områder som løping ikke greier å dekke. Alternativ trening kan forebygge løpeskader ved at treningen korrigerer muskulær ubalanse. Variasjon kan også gjøre treningen mer motiverende og lystbetont.

Alternative former for trening har sine fordeler. Treningen kan som nevnt gjøre deg sterkere på områder løpingen ikke strekker til. Alternativ trening kan bidra til at du ikke pådrar deg løpeskader, og at du restituerer raskere etter treningsøkter. Nøkkelen for å utnytte den alternative treningen maksimalt, er å ha en tilnærming til treningen som en løper. Løping har sine åpenbare styrker. Fart, utholdenhet og pågangsvilje. Men med disse styrkene, er det også potensielle svakheter; Risiko for skader i muskulatur, sener, ledd og leddbånd, og for lite trening av overkropp og dårlig fleksibilitet.

Jogging med svært lav intensitet når man er støl

Dersom du har blitt støl fordi du har gjennomført en hard treningsøkt dagen før, kan det være at jogging med svært lav intensitet kan bidra positivt. Restitusjonstrening gjennom jogging med svært lav intensitet øker blodgjennomstrømmingen, noe som bidrar til økt blodtilførsel til områder i muskulaturen som er skadet. Men som vi har vært inne på tidligere i denne artikkelen, er det ingen garanti for at det blir bedre. Løpetrening med svært lav intensitet er med på å transportere vekk væskeansamlinger i og rundt muskler, slik at musklene får tilbake sin normale funksjon. På samme tid øker blodgjennomstrømmingen, og flere næringsstoffer blir tilført muskler som er belastet, og vil leges raskere.

Jogge når man er støl

En pekepinn om det har noe for seg å jogge når man er støl, er om stølheten blir bedre, verre eller uendret. Blir du enda mer støl, er det ingenting å lure på. Da bør du enten hvile eller gjennomføre alternativ trening. Du bør heller ikke jogge når stølheten er uendret, men vedvarer. Hvis du derimot Blir bedre, er det ingenting i veien for at du kan jogge mens du er støl.

Relaterte artikler:

Trening når man er støl

Sone 1 løping og pulssoner

Om forfatteren

Legg inn kommentar

LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK