I denne artikkelen ser vi på hvordan jodmangel kan påvirke kroppen, og hvorfor det er essensielt å sikre tilstrekkelig inntak av dette livsviktige mineralet gjennom kostholdet eller kosttilskudd.
Jod er et kritisk mineral for kroppens helse, og spiller en uunngåelig rolle i produksjonen av skjoldbruskkjertelhormoner som styrer stoffskiftet, vekst og cellereparasjon. Til tross for dets betydning, er jodmangel et alvorlig helseproblem som påvirker opptil en tredjedel av verdens befolkning. Denne mineralmangelen kan føre til en rekke helseplager, fra skjoldbruskkjertelproblemer og uventet vektøkning, til kognitive vansker og alvorlige graviditetskomplikasjoner.
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Skjoldbruskkjertelen din bruker den til å lage skjoldbruskkjertelhormoner, som hjelper til med å kontrollere veksten, reparere skadede celler og støtte et sunt stoffskifte.
Risikogrupper for jodmangel
De med høyest risiko for jodmangel inkluderer:
- Gravide kvinner.
- Folk som bor i land hvor det er veldig lite jod i jorda. Dette inkluderer Sør-Asia, Sørøst-Asia, New Zealand og europeiske land.
- Folk som ikke bruker jodisert salt.
- Folk som følger et vegetarisk eller vegansk kosthold.
På den annen side er jodmangel sjeldent i Norge, hvor det er tilstrekkelige nivåer av mineralet i matforsyningen.
Relatert: Hvorfor trenger vi jod
Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ ✨
Symptomer på jodmangel
En jodmangel kan forårsake ubehagelige og til og med alvorlige symptomer. De inkluderer hevelse i nakken, graviditetsrelaterte problemer, vektøkning og lærevansker. Symptomene ligner veldig på hypotyreose, eller lave skjoldbruskhormoner. Siden jod brukes til å lage skjoldbruskkjertelhormoner, betyr jodmangel at kroppen din ikke kan lage nok av dem, noe som fører til hypotyreose.
Hevelse i nakken
Hevelse foran på halsen, eller en struma, er et vanlig symptom på jodmangel. Det oppstår når skjoldbruskkjertelen din blir tvunget til å lage skjoldbruskkjertelhormoner når det er lav tilførsel av jod i kroppen.
Relatert: Salt med eller uten jod
Uventet vektøkning
Lave jodnivåer kan senke stoffskiftet og oppmuntre mat til å lagres som fett, i stedet for å bli brent som energi. Dette kan føre til vektøkning.
ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |
Tretthet og svakhet
Lave jodnivåer kan føre til at du føler deg trøtt, slapp og svak. Dette er fordi kroppen din trenger mineralet for å lage energi.
Hårtap
En jodmangel kan forhindre at hårsekkene regenereres. Heldigvis kan få nok jod hjelpe til med å rette opp hårtap som oppstår på grunn av jodmangel.
Tørr, flassende hud
Tørr, flassende hud kan oppstå med jodmangel, da mineralet hjelper hudcellene med å regenerere. Det hjelper også kroppen din til å svette og hydrerer hudcellene dine, så jodmangel kan føre til at du svetter mindre.
Relatert: Mat med jod
Føles kaldere enn vanlig
Jod bidrar til å generere kroppsvarme, så lave nivåer av det kan gjøre at du føler deg kaldere enn vanlig.
VÅRKICKOFF hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒
Endringer i hjertefrekvens
En jodmangel kan redusere hjertefrekvensen din, noe som kan føre til at du føler deg svak, trøtt, svimmel og risikerer å besvime.
Problemer med å lære og huske
En jodmangel i alle aldre kan føre til at du sliter med å lære og huske ting. En mulig årsak til dette kan være en underutviklet hjerne.
Problemer under graviditet
Å få i seg nok jod er spesielt viktig for gravide og ammende, da de har høyere behov. En jodmangel kan forårsake alvorlige bivirkninger, spesielt for babyen, slik som hemmet vekst og hjerneutvikling.
Kraftig eller uregelmessig menstruasjon
Noen kvinner med jodmangel kan oppleve tunge eller uregelmessige menstruasjoner. Dette er fordi lave nivåer av skjoldbruskkjertelhormoner kan forstyrre hormoner som er involvert i å regulere menstruasjonssyklusen.
Relatert: Symptomer på for mye jod
Kilder til jod
Det er svært få gode jodkilder i kosten. Dette er en grunn til at jodmangel er vanlig over hele verden.
Anbefalt daglig inntak er 150 mcg per dag. Denne mengden skal dekke behovene til 97–98 % av alle friske voksne. Imidlertid trenger gravide eller ammende kvinner mer. Gravide kvinner trenger 220 mcg daglig, mens ammende kvinner trenger 290 mcg daglig (39).
Maten nedenfor er utmerkede kilder til jod:
- Tang, tørket: 11–1 989 % av dagsbehovet
- Torsk, 85 gram: 66 % av dagsbehovet
- Yoghurt, naturell, 1 kopp: 50% av dagsbehovet
- Jodisert salt, 1/4 ts (1,5 gram): 47 % av dagsbehovet
- Reker, 85 gram: 23% av dagsbehovet
- Egg, 1 stort: 16% av dagsbehovet
- Tunfisk, hermetisert, 85 gram: 11% av dagsbehovet
- Tørkede svisker, 5 svisker: 9 % av dagsbehovet
Tang er vanligvis en viktig kilde til jod, men dette avhenger av hvor det kommer fra. Tang fra noen land, som Japan, er rik på jod.
Mindre mengder av dette mineralet finnes også i en rekke matvarer som fisk, skalldyr, biff, kylling, lima- og pintobønner, melk og andre meieriprodukter.
Den beste måten å få i seg nok jod på er å tilsette jodisert salt til måltidene dine. En halv teskje (3 gram) i løpet av dagen er nok for å unngå mangel.
Hvis du tror du har jodmangel, er det best å konsultere legen din. De vil se etter tegn på hevelse (struma) eller ta en urinprøve for å sjekke jodnivået.
Konklusjon
Jod spiller en uunngåelig rolle i kroppens funksjoner, fra regulering av stoffskifte til støtte for kognitiv utvikling. Jodmangel kan ha alvorlige helsekonsekvenser, som inkluderer vektøkning, trøtthet, hårtap, og i alvorlige tilfeller, graviditetskomplikasjoner. Å være oppmerksom på symptomene på jodmangel og sikre tilstrekkelig jodinnhold i kostholdet er viktig for å opprettholde god helse. Mens jodmangel er sjeldnere i enkelte deler av verden som Norge, er det fortsatt essensielt å være informert om dette mineralets betydning og sikre at man får nok jod, enten gjennom jodisert salt eller jodholdige matvarer.
- Andersen, S., & Feldt-Rasmussen, U. (2014). Thyroid hormones and cardiovascular risk: The role of iodine deficiency. Springer.
- Dunn, J. T., & Pandav, C. S. (2001). The role of iodine in the prevention of goitre and the management of thyroid disease. Oxford University Press.
- Murray, M. T., & Pizzorno, J. E. (2012). Textbook of natural medicine. Elsevier Health Sciences.
- Zimmermann, M. B. (2009). Iodine deficiency. Endocrine Reviews, 30(5), 576-603.