Jernmangel trening

0
195
Jernmangel trening
Artikkelen fortsetter under annonsen fra MILRAB

GARMIN

Fenix 5 Plus Sapphire

Carbon!

DU SPARER KR 4 500,-

9 499,-

4 999,-

Jern er et essensielt mineral, og den viktigste rollen det har er å transportere oksygen i blodet til vevet. Lær mer om jernmangel og trening.

Hvorfor er jern viktig?

Jern sørger for at musklene våre fungerer som de skal. Det hjelper også kroppen å konvertere karbohydrater til energi under trening. Mens kroppen kommer seg etter anstrengende trening, hjelper jern med å produsere nye celler, proteiner og hormoner som gjør oss sterkere.

Anemi fra lave nivåer av jern er en av de vanligste næringsmanglene i verden. Kroppen kan ikke produsere jern på egen hånd, så du må konsumere tilstrekkelige mengder fra matvarene du spiser. Dette er spesielt viktig hvis du fører en aktiv livsstil.

Årsaker og symptomer på jernmangel

Det er viktig å sørge for at barn og unge får i seg nok jern for riktig fysisk og mental vekst. Eldre voksne, de som donerer blod ofte, eller noen med en gastrointestinal forstyrrelse som forstyrrer jernabsorpsjonen, bør overvåke jerninntaket. Kvinner er i spesiell risiko for jernmangel, spesielt i alderen 19 til 50 år, når de er menstruerende, gravide eller nylig har fått en baby. Jernmangel kan være forårsaket av et lite inntak av jern, dårlig absorpsjon av jern eller blodtap. Over tid, hvis kroppen ikke kan opprettholde normale nivåer av jern, oppstår anemi.

Artikkelen fortsetter under annonsen fra MILRAB

Tegn på jernmangelanemi kan omfatte:

  • konstant følelse av tretthet
  • kort oppmerksomhetsspenn og irritabilitet
  • nedsatt immunfunksjon
  • hodepine
  • uregelmessige hjertefrekvens
  • hjertefeil

Jernmangel og trening

Kroppene våre mister små mengder jern gjennom svette. Dette setter utholdenhetsidrettsutøvere, som langdistanseløpere, i fare for jernmangel. Uten nok jern kan du ikke bruke oksygen riktig for å produsere energi. Dette svekker enhver idrettsutøveres konkurranseevne. Et vanlig problem for idrettsutøvere med jernmangel, er manglende evne til å opprettholde en jevn hjerterytme under moderat til hard trening. Kvinnelige og vegetariske idrettsutøvere må sørge for å spise velbalanserte måltider og snacks før og etter trening.

Spis et jernrikt kosthold

For å oppfylle de daglige anbefalingene for jern, bør du konsumere en rekke matvarer. De beste kildene til kostjern er alt fra kokte bønner, linser, tørket frukt, egg, kjøtt og fisk. Gresskarfrø og grønnsaker som brokkoli, spinat og grønnkål er også gode kilder.

Jern er et essensielt næringsstoff som er oppført på matetiketter i butikken. For å hjelpe deg med å ta bedre beslutninger, bør du ha en liste over jernrike matvarer. Det er anbefalt at barn mellom 1 og 8 år spiser 7 til 10 mg jern per dag. Barn som er 9 år og eldre bør innta 8 mg jern per dag. De mellom 14-18 år trenger 11-15 mg per dag, med jenter som trenger jern tilsvarende øvre del av området. Den gjennomsnittlige mannlige voksen trenger bare 8 mg per dag. Imidlertid bør kvinner mellom 19 og 50 år konsumere 18 mg per dag – over dobbelt så mye.

For å forbedre jernabsorpsjonen i kroppen, kan du kombinere jernrik mat med mat som inneholder vitamin C. For eksempel å tilsette friske jordbær eller spise en appelsin om morgenen sammen med en kornblanding rik på jern vil sikre at du får i deg nok jern. Til lunsj eller middag kan du prøve en rå grønnkålssalat, toppet med vitamin C-rik skiver paprika, drysset med gresskarfrø og toppet med bakt laks. Hvis du opplever noen av symptomene på jernmangelanemi, bør du kontakte legen din for å få ytterligere råd og vurdere å gjøre endringer i kostholdet ditt.

Relaterte artikler:

Jern i egg

Lite jern symptomer

Annonse fra X-LIFE