Intervalltrening med kortintervall

Intervalltrening med kortintervall. Lær deg hvordan du kan gjennomføre trening med kortintervaller for å bli en raskere løper.

Effektiv trening med kortintervall

Intervalltrening kan være effektiv trening for å øke din aerobe kapasitet og gjøre deg til en raskere løper. Kortintervall kan være en motiverende form for intervalltrening som passer bra for nybegynnere som ønsker å komme i gang med intervaller.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan trene kortintervall for bli en raskere og mer utholdende løper.

Hva er kortintervall

Kortintervaller i denne sammenhengen er periodevis løping med høy intensitet, som strekker seg over kort tid eller distanse. Pausene mellom hvert intervall skal være korte. Korte intervaller blir gjerne løpt med hard intensitet, rundt anaerob terskel, eller noe under. Kortintervaller kan bli løpt i flatt terreng eller ulendt terreng, eller bakkeintervaller som motbakketrening. Løping av kortintervaller er noe også nybegynnere i løping raskt kan komme i gang med etter å ha startet opp med løping.

Hvorfor du bør trene kortintervall

Å løpe kortintervaller er en effektiv måte å komme raskt i løpeform. Denne måten å trene løping på krever relativt kort treningstid, og er en fin måte å få lagt inn løpetrening i en travel hverdag. Å trene korte intervaller krever kortere restitusjonstid, siden trening med høy intensitet foregår over et relativt kort tidsrom. Løping av korte intervaller er gøy, fordi dette er en form for løping med høy intensitet alle uansett formnivå kan oppleve mestring i.

Hvordan trene kortintervall

Eksempel på denne formen for intervalltrening kan være at du løper 10×100 meter intervall med pause tilsvarende halve tiden det tar å løpe intervallet. Alternativt kan du gå i 50 meter før neste intervall. Pausene skal være korte, og pulsen skal ikke gå helt ned igjen før neste intervall. Når du trener på denne måten vil du oppleve at pulsen gradvis blir høyere før du starter opp med neste intervall.

Progressive kortintervaller

Når du løper intervallene progressivt, øker du farten gradvis gjennom hele intervallet. Du kan også øke farten i faser. Dersom du løper et intervall på 1 minutt, kan du øke farten progressivt hvert 15. sekund. Fordelen med å trene intervall på denne måten er at du øver deg i å veksle på i tempo. Dette er også fin trening i å disponere kreftene riktig, noe som er helt avgjørende når du deltar i et løp. Eksempel på progressiv kortintervalltrening kan være at du løper 4×400 meter intervall. Øk farten progressivt etter hver 100 meter. Prøv om du også kan løpe hver 400 meter progressivt raskere, slik at den siste 400-meteren blir den raskeste.

Intervalltrening med kortintervall

Kortintervall er en motiverende form for intervalltrening som passer de aller fleste. Selv om kortintervall ofte blir gjennomført med høy intensitet, med korte pauser, er treningen overkommelig for intensiteten varer over relativt kort tid. I og med belastningen varer over kort tid, vil også belastningen være mindre, og kan bidra til å redusere risikoen for skader.

Relaterte artikler:

Kortintervall i motbakker

Hvorfor trene kortintervall

Om forfatteren

Legg inn kommentar