Intervall når du er nybegynner

Hvis du ikke har trent tidligere, har du mest sannsynlig hørt om intervalltrening, en treningsmetode som gjør at du pusher ut av komfortsonen en periode for deretter å restituere.

Det som er bra med intervalltrening, er at det finnes en rekke måter å gjøre det på. Bedre trente mosjonister kan jobbe med veldig høy intensitet og komme inn i den anaerobe sonen der det ikke lenger er nok oksygen til å forsyne muskulaturen.

Grunnen til at intervalltrening er så populær, er at det å jobbe på et høyere intensitetsnivå hjelper deg med å bygge utholdenhet raskere, og det hjelper deg å forbrenne flere kalorier, noe som er bra for vekttap.

Ikke bare det, men det gjør treningen mer motiverende. I stedet for å gå i samme tempo gjennom hele treningen, kombinere du, noe som kan få treningen til å virke kortere enn den egentlig er.

Intervalltrening for nybegynnere

Du lurer kanskje på om du kan gjennomføre intervalltrening hvis du ikke har erfaring fra før av, og svaret er ja. Nybegynnere kan få mye ut av intervalltrening. Ikke bare kan du variere treningsøktene dine, noe som gjør dem litt morsommere, du gir kroppen din også en sjanse til å bli vant til å jobbe litt hardere.

Resultatet er at du bare jobber hardt i en veldig kort periode, noe som gjør det til en mer behagelig trening. Det er mye bedre enn å slepe seg gjennom en lang treningsøkt i samme tempo hele tiden.

Hvordan du skal trene intervaller

Følgende intervalltrening er et flott sted å starte hvis du er nybegynner. Den er 21 minutter lang og inkluderer intervaller som får deg til å presse litt ut av komfortsonen. Det betyr at du ikke vil bli for andpusten eller elendig, men bare presse deg selv litt, noe som er den perfekte måten å bygge et sterkt hjerte-fundament for å bli sunn og gå ned vekt.

  • Øk farten eller finn en bakke når du trener ute. Du bør trene ut av komfortsonen din, men ikke så hardt at du føler deg svimmel eller uvel. Det skal være bare litt ubehagelig.
  • Restitusjon: For hver “pause”, gå eller jogge inntil pulsen er tilbake til moderat til lavt nivå. Du bør bli fullstendig restituert før neste intervall.
  • Endre hastighet og intensitet i henhold til treningsnivået ditt: Hvis du ikke er klar for høyere intensitet, er det smart å trene i den intensiteten du er komfortabel med. Tilsvarende, hvis dette ikke ser ut til å være nok for deg, kan du fremskynde eller øke stigningen eller farten.
  • Overvåk intensiteten din: Frekvensen av opplevd anstrengelsesnivå (RPE) er der for å hjelpe deg med å holde oversikt over intensiteten din på en skala fra 1 til 10. Under hvile, hold deg rundt 4 til 5 RPE. Hold deg rundt 5 til 7 RPE under intervaller. Det er ikke stor forskjell mellom arbeid og hvile, du vil bare jobbe litt hardere under intervallene.

Kontakt legen din hvis du har skader eller medisinske tilstander som tilsier at du må gjøre individuelle tilpasninger når du trener intervaller.

Relaterte artikler:

Høyintensiv intervalltrening

400 meter intervall

Om forfatteren