Intensitet på 4×4 intervaller

I denne artikkelen vil vi utforske hva 4×4 intervaller er, hvorfor de er så effektive, hvordan du kan implementere dem i treningen din, og hvilke forskningsresultater som støtter opp om denne metoden.

I en verden hvor tiden er knapp og ønsket om å oppnå bedre helse og kondisjon er stort, er det viktig å finne effektive treningsmetoder som gir maksimalt utbytte på kortest mulig tid. Et av de mest omtalte treningskonseptene de siste årene er 4×4 intervaller. Denne treningsmetoden har vist seg å være svært effektiv for å øke utholdenheten og styrke kroppen på en rask måte. I denne artikkelen vil vi utforske hva 4×4 intervaller er, hvorfor de er så effektive, hvordan du kan implementere dem i treningen din, og hvilke forskningsresultater som støtter opp om denne metoden.

Hva er 4×4 intervaller?

4×4 intervaller er en form for høyintensitetstrening som involverer korte, intense arbeidsperioder etterfulgt av like korte pauser. Konseptet er enkelt: du utfører fire intervaller av fire minutters intens trening, der du jobber så hardt du kan, etterfulgt av fire minutters lett aktivitet eller hvile. Dette gjentas fire ganger, derav navnet «4×4». Den totale treningsøkten tar derfor 32 minutter.

Relatert: Hvorfor trene 4×4 intervall

Pulssoner når du trener 4×4 intervaller

For å ha full kontroll på med hvilken puls du skal gjennomføre 4×4 intervalltrening, bør du trene med pulssoner. Pulssoner er inndeling av soner du kan trene innenfor, avhengig av hva slags trening du utfører. En grovinndeling av soner kan være lav, moderat og hard. For å beregne dine pulssoner, må du vite makspulsen, og det kan du gjøre enkelt ved å bruke denne formelen: 211 – (0,64 * alder) (CERG, NTNU). Denne formelen har et avvik på +- 11 slag per minutt, så det er viktig at du prøver deg frem for å finne riktig makspuls for deg. For en mer nøyaktig måling av makspuls, får du gjort det på et treningssenter eller andre steder som utfører denne type testing.

Oversikten nedenfor har tatt utgangspunkt i en makspuls på 190.

 • Maksimal intensitet: Sone 5: 156-180 (87-100 prosent av makspuls)
 • Hard intensitet: Sone 4: 144-156 (80-87 prosent av makspuls)
 • Moderat intensitet: Sone 3: 126-144 (70-80 prosent av makspuls)
 • Lav intensitet: Sone 2: 108-126 (60-70 prosent av makspuls)
 • Svært lav intensitet: Sone 1: 90-108 (50-60 prosent av makspuls)

Oversikten viser med hvilken puls du kan trene, og du må justere sonene, slik at de er i samsvar med din makspuls.

NTNU gir råd om å trene 4×4 intervalltrening med 85-95 prosent av makspuls. Trener du med denne intensiteten vil du trene mesteparten av tiden i sone 5, som er anaerob trening. Dette er ikke å anbefale fordi konsentrasjonen av melkesyre vil raskt bli så stor at du blir tvunget til å sette ned farten, noe som vil gå utover kvaliteten på treningsøkta. Du bør heller gjennomføre 4×4 intervalltrening progressivt, ved at du øker intensiteten gradvis gjennom hele intervallet, og fra ett intervall til det neste. Når du trener intervall progressivt, vil du få bedre effekt ut av intervalltreningen, redusere risikoen for skader og ha mer å gå på også etter intervalltreningen. Pausene kan også være kortere enn det NTNU anbefaler, 60-90 sekunder aktiv hvile. Ved trene 4×4 progressivt vil du også redusere tiden du bruker restitusjon i etterkant av intervalltreningen, fordi du i mindre grad har opphopning av avfallsstoffer i muskulaturen.

Hvorfor er 4×4 intervaller effektive?

Effektiviteten til 4×4 intervaller kan tilskrives flere faktorer:

 1. Høy Intensitet: De korte arbeidsperiodene på fire minutter tvinger deg til å jobbe på en intensitet som nærmer seg ditt maksimale inntak av oksygen (VO2 maks). Dette utfordrer kardiovaskulærsystemet og bidrar til forbedret utholdenhet.
 2. Hurtig Restitusjon: De like korte pausene gir kroppen nok tid til å hente seg, men ikke nok til å komme helt tilbake til hvilepuls. Dette skaper en effektiv måte å øke hjertefrekvensen på, noe som forbedrer hjertets evne til å pumpe blod og oksygen til arbeidende muskler.
 3. Fettforbrenning: 4×4 intervaller er også kjent for å fremme fettforbrenning på grunn av den høye intensiteten. Den økte etterforbrenningseffekten betyr at du forbrenner kalorier i timevis etter treningen.
 4. Tidsbesparende: Med en treningsøkt som tar bare 32 minutter, er 4×4 intervaller en effektiv måte å oppnå betydelige helsefordeler på kort tid.

Relatert: Hvordan løpe 4×4

Forskning som støtter 4×4 intervaller

Flere studier har undersøkt effektene av 4×4 intervaller, og resultatene har vært imponerende. En studie publisert i Journal of Applied Physiology fant at 4×4 intervaller forbedret VO2 maks betydelig hos unge voksne. En annen studie i Medicine & Science in Sports & Exercise viste at denne treningsmetoden også forbedret blodtrykket og hjerte-kar-helsen hos eldre personer. Disse funnene indikerer at 4×4 intervaller er effektive uavhengig av alder og treningsnivå.

Hvordan implementere 4×4 intervaller i treningen din?

Nå som vi har forstått hva 4×4 intervaller er og hvorfor de er effektive, la oss se på hvordan du kan inkludere dem i treningsrutinen din:

 1. Oppvarming: Start alltid med en grundig oppvarming for å forberede kroppen på den intense treningen som kommer. Dette kan inkludere noen minutter med lett jogging eller sykling, etterfulgt av dynamiske strekninger.
 2. Arbeidsperioden: Velg en aktivitet du liker, for eksempel løping, sykling, eller svømming. Gjør ditt beste i fire minutter, og prøv å holde en intensitet som er krevende, men bærekraftig.
 3. Pauseperioden: Etter arbeidsperioden, senk intensiteten og gå eller sykle i fire minutter. Dette gir deg tid til å komme deg før neste intervall.
 4. Gjenta: Gjenta prosessen tre ganger til, slik at du totalt har gjennomført fire runder med 4×4 intervaller.
 5. Nedkjøling: Avslutt økten med en gradvis nedkjøling og statiske strekninger for å forhindre skader og hjelpe kroppen til å komme seg.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Optimalise treningsopplevelsen med 4×4 intervaller

For å få mest mulig ut av 4×4 intervaller, er det viktig å følge noen retningslinjer:

 1. Progressjon: Begynn med et nivå som passer ditt nåværende treningsnivå og gradvis øk intensiteten eller varigheten av intervallene etter hvert som du blir sterkere og mer utholdende.
 2. Variasjon: Variasjon i aktiviteter kan holde treningen interessant. Prøv å inkludere forskjellige former for kardio som løping, sykling, eller svømming.
 3. Hyppighet: To til tre ganger i uken med 4×4 intervaller kan gi gode resultater. Husk å gi kroppen nok tid til å restituere mellom øktene.

Intensitet på 4×4 intervaller

Hvilken effekt du har på 4×4 intervalltreningen avhenger helt av med hvilken intensitet du har når du løper dem. Imidlertid vil anbefalinger NTNU har med tanke på intensitet være for hardt, og vil føre til en opphopning av melkesyre i muskulaturen, med lenger restitusjonstid og økt risiko for skader som en følge av dette. Ved å løpe 4×4 intervaller progressivt vil du ha en bedre effekt, og på samme tid redusere risikoen for skader.

Relatert: 4×4 trening

Fordeler med 4×4 intervaller for kroppen

Vi har allerede nevnt noen av de positive effektene av 4×4 intervaller, men la oss se nærmere på noen av fordelene denne treningsmetoden kan gi for kroppen din:

 1. Økt Aerob Kapasitet: 4×4 intervaller er spesielt effektive for å forbedre din aerobe kapasitet, også kjent som VO2 maks. Dette måler kroppens evne til å ta opp og bruke oksygen under trening. Høyere VO2 maks betyr bedre utholdenhet og evne til å prestere på et høyere nivå.
 2. Forbedret Hjertehelse: Den intense naturen til 4×4 intervaller bidrar til å styrke hjertet ditt. Dette fører til lavere hvilepuls og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer.
 3. Økt Fettforbrenning: Som nevnt tidligere, stimulerer 4×4 intervaller fettforbrenningen i kroppen. Denne effekten vedvarer etter treningen og hjelper deg med å miste vekt eller opprettholde en sunn vekt.
 4. Styrket Muskulatur: Selv om 4×4 intervaller er hovedsakelig en kardiovaskulær trening, involverer de også musklene dine. Dette kan bidra til å styrke både overkroppen og beina, noe som er en ekstra bonus.
 5. Tidsbesparende Trening: For de med travle timeplaner er 4×4 intervaller ideelle. Du kan få en effektiv treningsøkt på mindre enn en time, inkludert oppvarming og nedkjøling.

Relatert: 4×4 intervall for nybegynnere

Hvem kan dra fordel av 4×4 Intervaller?

En av de flotte tingene med 4×4 intervaller er at de kan tilpasses ulike treningsnivåer og aldre. Her er hvordan ulike grupper kan dra nytte av denne treningsmetoden:

 1. Nybegynnere: Selv om 4×4 intervaller kan være intense, kan nybegynnere tilpasse intensiteten til sitt eget nivå. Start med lavere intensitet og kortere arbeidsperioder, og øk gradvis etter hvert som du blir mer komfortabel.
 2. Erfarne utøvere: For de som allerede er i god form, kan 4×4 intervaller være en effektiv måte å utfordre seg selv på og ta treningsresultatene til et nytt nivå.
 3. Aldrende voksne: Forskning har vist at eldre voksne kan dra stor nytte av 4×4 intervaller for å opprettholde eller forbedre kardiovaskulær helse og utholdenhet. Det er aldri for sent å begynne å trene.
 4. Idrettsutøvere: Mange idrettsutøvere, inkludert løpere og syklister, bruker 4×4 intervaller som en del av sin trening for å øke sin konkurranseform.

Relatert: Effekt av 4×4

Sikkerhetstiltak og råd

KAMPANJER HOS MILRAB |

Som med all trening er det viktig å ta hensyn til sikkerheten. Her er noen råd for å sikre en trygg 4×4 intervalløkt:

 1. Konsulter medisinsk fagpersonell: Hvis du har en eksisterende medisinsk tilstand eller er usikker på om 4×4 intervaller er riktig for deg, bør du alltid konsultere en lege før du starter.
 2. Riktig teknikk: Sørg for at du utfører øvelsene med riktig teknikk for å unngå skader. Dette kan inkludere å søke veiledning fra en trener eller fagperson.
 3. Hydrering og ernæring: Drikk nok vann før, under og etter økten. Et balansert kosthold som støtter treningsbehovene dine er også viktig.
 4. Gradvis progressjon: Ikke tving deg selv til å gå for hardt ut fra begynnelsen. Start med moderat intensitet og øk gradvis etter hvert som du blir sterkere.

Konklusjon

4×4 intervaller er en tidsbesparende og effektiv måte å forbedre kondisjonen, øke utholdenheten, og fremme god helse. Med støtte fra forskning og enkle retningslinjer for implementering, kan denne treningsmetoden hjelpe deg med å nå dine helse- og fitnessmål. Uansett om du er en erfaren idrettsutøver eller en nybegynner, kan 4×4 intervaller være den nøkkelen du trenger for å oppnå de resultatene du ønsker på kort tid. Så hvorfor ikke gi det en sjanse og se hvordan denne korte, men intense treningsformen kan forandre livet ditt?

Referanser

Beskrivelse for denne blokken. Bruk denne plassen til å beskrive blokken din. Enhver tekst vil fungere. Beskrivelse for denne blokken. Du kan bruke denne plassen for å beskrive blokken din.

Om forfatteren

Legg inn kommentar