Inntak av protein når du trener løping

Inntak av protein når du trener løping. Lær hvorfor protein er viktig for å bygge opp igjen muskulatur etter trening og hvor mye du trenger.

Proteiner, fett og karbohydrater

Protein er antakelig det eneste makronæringsstoffet med positive assosiasjoner. Fett er har blitt sett på som ille i flere tiår. Sannheten er at det er ingenting dårlig med fett, det er bare det at mange av oss spiser alt for mye av det, eller for mye av dårlig fett.

Karbohydrater var regnet som et bra næringsstoff helt til Robert Atkins kom med sine anbefalinger om lavkarbodietter.

Tilbake er protein, et næringsstoff vi trenger mye mindre av enn fett og karbohydrater, og protein er helt avgjørende for deg, for at du skal prestere som løper.

Hvor mye protein du trenger når du trener løping

Det er nok av fanatikere som tror at jo mer protein, jo bedre. Troen på at et høyt proteininntak for å maksimere muskelmassen er utbredt blant kroppsbyggere. Forskning viser det motsatte. Muskelbyggere trenger mindre protein enn gjennomsnittlige personer fordi kroppen er så tilpasset de store mengdene protein som allerede er lagret i kroppen.

Ifølge WHO trenger mennesker bare 10% protein av det totale kaloriinntaket i løpet av en dag for å opprettholde god helse. Det er grunn til å tro at løpere trenger mer, fordi løping bryter ned muskelfibre, og trenger protein for å bygge opp igjen og restituere etter treningen.

Et studie på kostholdet til kenyanske løpere fant at de bare hadde behov for 10% protein i løpet av en dag. Når vi ser hvordan kenyanske løpere dominerer sporten, er det vanskelig å argumentere for et høyere proteininntak.

Det er imidlertid mer nyttig å se hvor mye protein du trenger i forhold til kroppsvekt, heller enn en prosentandel av det totale kaloriinntaket, fordi løping øker behovet for energi, gjennom karbohydrater, fett og protein.

Så hvor mye protein trenger du? Trener du lett, trenger du omtrent 1 gram protein per kg. Trener du langdistanse, og løper mange mil, kan det være at du trenger omtrent 1.5 gram protein per kg.

Du kan spise enda mer protein uten at det er skadelig, og det kan gi deg noen fordeler. Studier har vist at atleter som prøver å gå ned i fettprosent, greier det bedre med dietter med høyt innhold av protein, så mye som 30%, og da spesielt når vektløfting er en del av treningen. Når redusert kaloriinntak er kombinert med økt proteininntak og vektløfting, vil all vektreduksjon være fett.

Det er også antydet at høyt proteininntak hjelper utøvere som trener utholdenhet, bedre å takle stor treningsmengde.

Konklusjon

Det som er mer viktig enn hvor mye protein løpere får i seg, er når de får det i seg. Mange studier viser at muskelskader, som en følge av trening er redusert, når protein er inntatt før og under trening. Videre at prosessen med å reparere ødelagt muskelvev fortsetter raskt dersom du spiser proteinrik mat rett etter trening.

Likevel, du trenger ikke mye protein. 15 gram protein per time under trening vil være tilstrekkelig, og det er nok med 20 gram protein innen 1 time etter at du har trent, slik at kroppen har nok protein den kan bruke for å restituere.

Relaterte artikler:

Balansert kosthold når du trener løping

Restitusjonstid når du trener løping med høy intensitet

Om forfatteren

Legg inn kommentar