Inngrodd tånegl grønnsåpe

Følgende behandlinger kan bidra til å lindre smerte og fremme helbredelsen av en inngrodd tånegl.

Bløtlegge i varmt vann med grønnsåpe

Å bløtlegge den berørte foten i varmt vann med grønnsåpe kan bidra til å redusere hevelse og lindre smerten. Du kan bløtlegge foten i varmt grønnsåpevann i opptil 20 minutter om gangen. Vanlig grønnsåpe er et godt alternativ. Tilsetning av Epsom-salter til vannet kan gi ytterligere lindring.

Bløtlegge i eplecidereddik

Eplecidereddik er et folkemedisin for nesten alt i disse dager, inkludert inngrodde tånegler. Det antas å ha antiseptiske, anti-inflammatoriske og smertestillende evner, selv om vitenskapelige bevis er begrenset. For å prøve dette middelet, tilbered en balje med varmt vann kombinert med 1/4 kopp eplecidereddik. Bløtlegge den berørte foten i opptil 20 minutter daglig. Tørk foten grundig etter bløtlegging.

Bruk tanntråd eller bomull

Noen eksperter anbefaler å stikke små biter av bomull eller vokset tanntråd under kanten av en inngrodd tånegl for å oppmuntre til riktig neglevekst. Ikke alle medisinske grupper er enige.

Påføre antiseptisk salve

Bruk av reseptfri antiseptisk salve eller krem ​​kan fremme helbredelse og bidra til å redusere risikoen for infeksjon. Påfør salven på den berørte tåneglen etter produsentens instruksjoner, vanligvis opptil tre ganger daglig.

Disse salver kan omfatte:

 • neomycin (neosporin)
 • bacitracin/polymyxin B (polysporin)
 • mupirocin (Bactroban)

Pass på å bandasjere tåneglen etter påføring.

Bruk komfortable sko og sokker

Sko og sokker som er for trange kan presse tærne dine. Feil fottøy er en ledende årsak til inngrodde tånegler. For å forhindre at en inngrodd tånegl utvikler seg eller forverres, bruk sko og sokker eller strømper som passer, men som fortsatt har god plass i tåsengen. Under helingsprosessen, unngå sko eller bruk sandaler så mye som mulig for å begrense trykket på tåneglene dine.

Ta reseptfritt smertestillende middel

Paracetamol (Tylenol) kan bidra til å lindre smerter i inngrodde tånegler. Bivirkninger er uvanlige med mindre du tar mer enn den daglige anbefalte mengden på 2 325 milligram (mg) tabletter hver 4. til 6. time. Hvis det er hevelse, kan ibuprofen (Advil) være et bedre alternativ fordi det lindrer både smerte og hevelse. Noen vanlige bivirkninger av ibuprofen inkluderer magesmerter, urolig mage og diaré. Ta alle reseptfrie smertestillende midler som anvist av produsenten eller en lege.

Bruk en tåbeskytter

En tåbeskytter gir en dempende barriere for inngrodde tånegler. Tåbeskyttere er tilgjengelig som ringer som passer rundt det berørte området eller som dekke for hele tåen. Noen merker av tåbeskytter kommer med en medisinert gel for å myke tånegler for enkel trimming. Bruk behandlingen som anvist til den inngrodde tåneglen er borte.

Prøv en tåbøyle

Tåbøyler er tynne komposittenheter som holder tåen på plass og beskytter huden mot når en ny negl vokser ut igjen. De hjelper til med å behandle og forhindre inngrodde tånegler. Du finner tåbøyler på nett og i enkelte apotek.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Snakk med legen din om antibiotika

Legen din kan foreskrive orale antibiotika for en alvorlig inngrodd tåneglinfeksjon som ikke reagerer på andre midler og behandlinger. Orale antibiotika bidrar til å redusere smerte og hevelse samtidig som de bekjemper infeksjoner.

Noen tegn på infeksjon kan omfatte:

 • økt rødhet
 • dunkende smerte
 • økt hevelse
 • puss
 • varme i den berørte tåen og området rundt
 • fæl lukt

Noen antibiotika som brukes til å behandle infiserte inngrodde tånegler er ampicillin (Omnipen), amoxicillin (Amoxil, Moxatag) og vankomycin (Vancocin).

Vurdere fjerning av tånegl

Hvis en inngrodd tånegl ikke blir bedre med hjemmemedisiner, kan delvis eller fullstendig fjerning av neglen være nødvendig. Ved hjelp av lokalbedøvelse kan en lege fjerne en del av neglens kant, den underliggende neglesengen eller en del av den midtre vekstplaten.

I alvorlige, tilbakevendende tilfeller kan legen anbefale å fjerne hele den inngrodde neglen. Dette er siste utvei og en potensielt smertefull løsning som kan øke risikoen for infeksjon. Det øker også risikoen for en misformet tånegl når den vokser ut igjen.

Når du skal oppsøke lege

Mindre fotproblemer som inngrodde tånegler kan forårsake alvorlige komplikasjoner hos noen mennesker. Kontakt legen hvis du har en inngrodd tånegl og du har diabetes eller en annen tilstand som forårsaker dårlig sirkulasjon, eller du har nedsatt immunforsvar.

Du bør også oppsøke lege hvis:

 • smerte og hevelse er alvorlig
 • hjemmemedisiner forbedrer ikke tilstanden
 • du har en allergisk hudreaksjon på et hjemmemedisin
 • du har spørsmål om hvordan du tar vare på en inngrodd tånegl

Relaterte artikler:

Inngrodd tånegl kjerringråd

Hvordan fjerne liktorn

KAMPANJER HOS MILRAB |

Referanser

Om forfatteren