Influensa vs forkjølelse

Når du våkner opp med nysing, hoste og kanskje feber; Hvordan vet du om du har symptomer på forkjølelse eller influensa?

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Influensa vs forkjølelse

Det er viktig å vite forskjellen mellom influensa og forkjølelsessymptomer. En forkjølelse er en mildere luftveissykdom enn influensa. Mens forkjølelsessymptomer kan få deg til å føle deg dårlig i noen dager, kan influensasymptomer få deg til å føle deg ganske syk i noen dager til uker. Influensaen kan også føre til alvorlige helseproblemer som lungebetennelse og sykehusinnleggelser.

Hva er vanlige forkjølelsessymptomer?

Forkjølelsessymptomer begynner vanligvis med sår hals, som vanligvis forsvinner etter en dag eller to. Symptomer som rennende nese og overbelastning følger, sammen med hoste fjerde og femte dag. Feber er uvanlig hos voksne, men en lett feber er mulig. Det er mer sannsynlig at barn har feber med forkjølelse.

Med forkjølelsessymptomer er det vanligvis mye vannholdige neseutskillelser de første dagene. Senere blir dette tykkere og mørkere. Mørkt slim er naturlig og betyr vanligvis ikke at du har utviklet en bakteriell infeksjon, som for eksempel en bihulebetennelse.

Hvor lenge varer forkjølelsessymptomer?

Forkjølelsessymptomer varer vanligvis i omtrent en uke. I løpet av de tre første dagene som du har forkjølelsessymptomer, er du smittsom. Dette betyr at du kan skjerme deg mot andre, så vær hjemme og få litt tiltrengt hvile. Hvis det ikke ser ut til at forkjølelsessymptomene bedrer seg etter en uke, kan det hende du har en bakteriell infeksjon, noe som betyr at du kan trenge antibiotika.

Noen ganger kan du ta feil av forkjølelsessymptomer og allergisk rhinitt (høysnue) eller en bihulebetennelse. Hvis forkjølelsessymptomer begynner raskt og forbedrer seg etter en uke, er det vanligvis en forkjølelse, ikke allergi. Hvis det ikke ser ut til at forkjølelsessymptomene dine blir bedre etter en uke, må du ta kontakt med legen din for å se om du har utviklet en allergi eller bihulebetennelse.

Hva er vanlige influensasymptomer?

Influensasymptomer er vanligvis mer alvorlige enn forkjølelsessymptomer og kommer raskt på. Symptomer på influensa er sår hals, feber, hodepine, muskelsmerter, såre lunger og hoste. Spesielt svineinfluensa er også assosiert med oppkast og diaré.

De fleste influensasymptomer forbedres gradvis over to til fem dager, men det er ikke uvanlig å føle seg sliten i en uke eller mer. En vanlig komplikasjon av influensa er lungebetennelse, spesielt hos unge, eldre eller personer med lunge- eller hjerteproblemer. La legen din vite det hvis du merker pustebesvær. Et annet vanlig tegn på lungebetennelse er feber som kommer tilbake etter å ha vært borte i en dag eller to.

Akkurat som forkjølelsesvirus kommer influensavirus inn i kroppen din gjennom slimhinnene i nesen, øynene eller munnen. Hver gang du berører hånden til et av disse områdene, kan du infisere deg selv med et virus, noe som gjør det veldig viktig å holde hendene rene med hyppig vask for å forhindre både influensa og forkjølelsessymptomer.

Er det influensa eller forkjølelse?

Hvordan vet du om du har influensa eller forkjølelsessymptomer? Måle temperaturen din, sier mange eksperter. Influensasymptomer er ofte like forkjølelsessymptomer med nesetetthet, hoste, smerter og ubehag. Men en forkjølelse har sjelden symptomer på feber mye over 38 grader. Med influensasymptomer vil du sannsynligvis ha feber, og du vil føle deg elendig. Kropp- og muskelsmerter er også mer vanlig med influensa. Oversikten nedenfor kan hjelpe deg med å bestemme om du har forkjølelses- eller influensasymptomer.

SymptomerForkjølelseInfluensa
FeberNoen ganger, vanligvis mild feberVanlig: Høyere feber blant yngre barn. Varier i 2-4 dager
HodepineNoen gangerVanlig
Verkende smerterNoeVanlig, og noen ganger sterke smerter
Utmattethet, svakhetNoen gangerVanlig; Kan vare i 2-3 uker
Ekstrem utmattelseAldriVanlig, spesielt i begynnelsen
Tett neseVanligNoen ganger
NysingVanligNoen ganger
Sår halsVanligNoen ganger
Ubehag i brystet, hostingMild til moderat; hostingVanlig; Kan bli alvorlig
KomplikasjonerBronkitt, øreinfeksjonBronkitt, pneumonia; Kan være livstruende
ForebyggingVask hendene ofte; Unngå nærkontakt med noen som har forkjølelse.Vask hendene ofte; Unngå nærkontakt med noen som har influensa. Ta årlig influensavaksine.
BehandlingSmertestillende/febernedsettende medisiner.Smertestillende/febernedsettende medisiner. Antivirale medisiner kan bli gitt i enkelte tilfeller. Oppsøk lege for mer informasjon om behandling.
influensa vs forkjølelse

Vanligvis vil tiden på året gi deg en viss følelse av hva du har å gjøre med. Standard influensasesong går fra høsten til våren neste år.

Relaterte artikler:

Når smitter forkjølelse

Influensa symptomer uten feber

Om forfatteren

Legg inn kommentar