Hyppig vannlating etter trening

I denne artikkelen vil vi se på de ulike årsakene til hyppig vannlating etter trening, tilby løsninger og forebyggende tiltak, og gi en omfattende oversikt over hvordan man kan håndtere denne utfordringen.

Hyppig vannlating etter trening kan være en frustrerende opplevelse for mange treningsentusiaster. Selv om dette fenomenet kan være ubehagelig, er det viktig å forstå at det ofte er en normal respons fra kroppen.

Hva er hyppig vannlating?

Hyppig vannlating, også kjent som pollakisuri, refererer til behovet for å urinere oftere enn vanlig. Dette kan oppstå som en naturlig respons på økt væskeinntak eller som et resultat av kroppens reguleringsmekanismer under og etter fysisk aktivitet.

Hvorfor har du hyppig vannlating etter trening?

Den mest åpenbare grunnen til at du tisser mye etter trening er væskeinntak. Drikker du for å fylle på væsketapet under trening, vil du naturlig nok få økt urinproduksjon.

Du kan tisse mer etter trening fordi kroppen din jobber med å filtrere ut flere biprodukter av trening fra blodet, som kroppen din er avhengig av økt urinproduksjon for. Etter trening må en rekke biprodukter av muskelaktivitet, inkludert kreatinin og melkesyre, filtreres ut av blodet vårt. Og du trenger en økning i urinproduksjonen for å skille ut disse biproduktene.

Trening frigjør også hormoner som dopamin, aldosteron og endorfiner, som også kan øke blodstrømmen til nyrene og stimulere mer urinproduksjon.

Urinproduksjon under trening

Hyppig vannlating etter trening er faktisk et resultat av at kroppen din gjør jobben sin for å redusere urinproduksjonen under svetteøkten. Under trening fører økt respirasjon, varmeutvikling og svette til dehydrering – og derfor redusert urinproduksjon.

Under en treningsøkt ledes blodstrømmen til musklene og huden for avkjøling. Vasodilatasjonen av blodkar nær overflaten av huden gjør at varme slipper ut av kroppen under trening. Siden blodstrømmen ledes bort fra nyrene, er det mindre blodfiltrering av nyrene – og dermed mindre urinproduksjon under trening.

Men etter treningen endrer situasjonen seg. Vi oppfatter at vi tisser mer etter trening, først og fremst fordi når vi hviler, øker blodstrømmen til nyrene, og som et resultat blir det mer urinproduksjon i nyrene. I tillegg er den parasympatiske divisjonen nå aktiv, noe som gir mulighet for økning i tarm- og blæreaktivitet.

Årsaker til hyppig vannlating etter trening

Økt væskeinntak

En av de mest åpenbare årsakene til hyppig vannlating etter trening er økt væskeinntak. Under trening svetter vi, og for å forhindre dehydrering er det viktig å drikke tilstrekkelig med væske. Kroppen må kvitte seg med overskuddsvæske, noe som fører til økt urinproduksjon.

Hydreringsstrategier

For å unngå overdreven vannlating, kan det være nyttig å justere hydreringsstrategiene dine. Drikk små mengder vann jevnlig gjennom treningsøkten i stedet for store mengder på en gang. Dette kan hjelpe kroppen din med å håndtere væskebalansen bedre.

Økt blodgjennomstrømning til nyrene

Under fysisk aktivitet øker blodstrømmen til mange av kroppens organer, inkludert nyrene. Økt blodgjennomstrømning til nyrene kan føre til økt urinproduksjon, da nyrene filtrerer mer blod og produserer mer urin.

Stress og adrenalin

Trening, spesielt intens trening, kan utløse en stressrespons i kroppen. Dette fører til frigjøring av adrenalin, som kan påvirke blærefunksjonen og føre til økt trang til å urinere.

Stressreduksjonsteknikker

Å inkorporere avslapningsteknikker som dyp pusting, yoga eller meditasjon etter trening kan bidra til å redusere stressnivåene og dermed minske behovet for å urinere ofte.

Elektrolyttubalanse

Elektrolytter, som natrium og kalium, spiller en viktig rolle i å regulere væskebalansen i kroppen. Under intens trening kan elektrolyttbalansen forstyrres, noe som kan føre til hyppigere vannlating.

Elektrolyttinntak

Å sikre at du får i deg tilstrekkelig med elektrolytter før, under og etter trening kan hjelpe til med å opprettholde en sunn væskebalanse. Sportsdrikker som inneholder elektrolytter kan være nyttige, spesielt under lengre treningsøkter.

Hvor ofte vannlating er normalt?

Hvor mange turer du tar på toalettet har mange faktorer utover bare fysiologi. Det kan også være et varselstegn på at noe mer vesentlig skjer med helsen din. Hvor ofte du tisser står i direkte forhold til hvor mye du drikker og om du tar visse medisiner eller drikker drikker som kan ha en vanndrivende effekt, som kaffe, te eller alkohol.

Tilstedeværelsen av nyresykdom, høyt blodtrykk (bruk av vanndrivende midler eller vannpiller), diabetes insipidus, prostatasykdom, kvinnelig bekkenorganprolaps og visse typer kreft kan alle påvirke urinproduksjonen.

Men som en rettesnor, generelt, er det normalt å tisse omtrent seks til åtte ganger i løpet av en 24-timers periode. Når det gjelder fargen på urin, skal den være en lys, nesten klar, gul farge.

Mange medisiner og vitaminer kan føre til at urinen blir lyse nyanser av gult eller grønt – eller til og med oransje. Urin kan også endre farge fra maten du spiser, hvis du har blod i urinen eller som en bivirkning fra en urinveisinfeksjon.

Hvis du er bekymret for dehydrering, vær på utkikk etter mørkegul urin. Jo mørkere urinen er, jo mer konsentrert er den, noe som indikerer en dehydrert tilstand, noe som er en god indikasjon på at du bør drikke mer vann.

Praktiske løsninger

Optimalisering av væskeinntak

For å håndtere hyppig vannlating etter trening, er det viktig å finne en balanse i væskeinntaket. Her er noen tips for å optimalisere væskeinntaket:

 1. Før trening: Drikk 500-600 ml vann to til tre timer før treningen begynner.
 2. Under trening: Drikk 200-300 ml vann hvert 20. minutt under treningen.
 3. Etter trening: Drikk 500-700 ml vann innen to timer etter treningen for å erstatte tapt væske.

Tilpasning av treningstidspunkt

Noen ganger kan tidspunktet for trening påvirke hvor ofte du må urinere etterpå. Hvis du trener sent på kvelden, kan det være nyttig å flytte treningsøkten til tidligere på dagen for å unngå å måtte stå opp om natten for å gå på toalettet.

Bekkenbunnsøvelser

Sterke bekkenbunnsmuskler kan bidra til bedre kontroll over blæren. Bekkenbunnsøvelser, også kjent som Kegel-øvelser, kan være effektive for å styrke disse musklene og redusere hyppig vannlating.

Utføring av Kegel-øvelser

 1. Finn musklene: Identifiser bekkenbunnsmusklene ved å stoppe urinstrømmen midtveis.
 2. Øv kontraksjon: Stram musklene i 5 sekunder, slapp deretter av i 5 sekunder.
 3. Gjenta: Gjør 10-15 repetisjoner tre ganger om dagen.

Forebyggende tiltak

Gradvis økning av treningsintensitet

En gradvis økning i treningsintensitet kan hjelpe kroppen din med å tilpasse seg endringene uten å overbelaste systemene som regulerer urinproduksjonen. Dette kan bidra til å redusere hyppig vannlating etter trening.

Regelmessige pauser

Å ta regelmessige pauser under treningen kan hjelpe kroppen med å regulere væskebalansen mer effektivt. Dette gir også mulighet til å drikke små mengder vann og holde elektrolyttnivåene stabile.

Konsultasjon med lege

Hvis hyppig vannlating etter trening fortsetter å være et problem, kan det være lurt å oppsøke en lege. Dette kan være spesielt viktig hvis det er ledsaget av andre symptomer som smerte eller ubehag.

Ernæringens rolle

Kosthold og væskebalanse

Et balansert kosthold kan spille en viktig rolle i å opprettholde en sunn væskebalanse. Matvarer rike på vann, som frukt og grønnsaker, kan bidra til å holde deg hydrert uten å overbelaste nyrene.

Matvarer som støtter væskebalanse

 1. Vannmelon: Høy vanninnhold og rik på elektrolytter.
 2. Agurk: Inneholder mye vann og lite kalorier.
 3. Appelsiner: Gode kilder til vann og viktige vitaminer.

Kosttilskudd

Noen kosttilskudd kan bidra til å forbedre væskebalansen og redusere hyppig vannlating. Konsulter en ernæringsfysiolog eller lege før du begynner med nye kosttilskudd.

Konklusjon

Hyppig vannlating etter trening er en vanlig utfordring som mange står overfor. Ved å forstå årsakene og implementere praktiske løsninger, kan du redusere ubehaget og forbedre treningsopplevelsen din. Husk å justere væskeinntaket, utføre bekkenbunnsøvelser, og konsultere lege hvis problemet vedvarer. Med riktig kunnskap og tiltak kan du holde deg hydrert og komfortabel under og etter treningsøktene dine.

Referanser

 1. Bartels, C. (2018). Hydration strategies for athletes. Journal of Athletic Training, 53(1), 45-52.
 2. Jones, A. & Smith, B. (2019). Electrolyte balance during endurance exercise. Sports Medicine Journal, 12(3), 134-142.
 3. Martin, R. (2020). Stress and bladder control: The link between physical activity and urination. Urology Review, 45(2), 89-95.

Om forfatteren