20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds


HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT

Hvorfor varmer vi opp

Hvis du gjør det riktig, kan oppvarming og nedkjøling hjelpe deg med å redusere risikoen for skader og forbedre din ytelse.

Hvorfor varmer vi opp?

Før du hopper på den elliptiske maskinen eller gjennomfører en intervalltrening, bør du vurdere å gjøre en kort oppvarming først. Og husk også å kjøle ned mot slutten av en hard trening. Selv om oppvarming og nedkjøling kan legge til noen ekstra minutter til noen ekstra minutter i treningsøkta, vil det kan også redusere stresset på hjertet og andre muskler.

Oppvarming og nedkjøling

Oppvarming og nedkjøling innebærer vanligvis å gjøre aktiviteten din i et lavere tempo og med redusert intensitet. Oppvarming hjelper deg med å forberede kroppen din på aerob aktivitet. En oppvarming øker gradvis ditt kardiovaskulære system, ved å øke kroppstemperaturen og øke blodstrømmen til musklene. Oppvarming kan også bidra til å redusere muskelsårhet og redusere risikoen for skader.

Avkjøling etter treningen gir mulighet for gradvis gjenoppretting av hjertefrekvensen. Avkjøling kan være viktigst for konkurrerende utholdenhetsutøvere, for eksempel maratonløpere, fordi det hjelper med å regulere blodstrømmen. Avkjøling ser ikke ut til å bidra til å redusere muskelstivhet og sårhet etter trening, og mer forskning er nødvendig. Selv om det er uenighet om hvorvidt oppvarming og nedkjøling kan forebygge skader, utgjør riktig oppvarming og avkjøling liten risiko. I tillegg ser det ut til at de gir hjerte og blodkar en sjanse til å gi lette, inn og ut av en treningsøkt.

Slik varmer du opp

Varm opp rett før du planlegger å starte treningen. Generelt bør du varme opp ved å først fokusere på store muskelgrupper, som hamstrings. Da kan du gjøre øvelser mer spesifikke for din idrett eller aktivitet, om nødvendig. Begynn med å gjøre aktivitets- og bevegelsesmønstrene til den valgte treningen din, men i et lavt, tempo som gradvis øker i hastighet og intensitet. Dette kalles en dynamisk oppvarming. En oppvarming kan gi mild svette, men vil vanligvis ikke gjøre deg utmattet.

Her er noen eksempler på oppvarmingsaktiviteter:

  • For å varme opp for en rask spasertur, gå sakte i 5-10 minutter.
  • For å varme opp for en løpetur, gå raskt eller jogge i 10-15 minutter.
  • For å varme opp til svømming, svøm langsomt med det første, og ta deretter opp tempoet du kan.

Hvordan kjøle seg ned

Nedkjøling ligner på oppvarming. Du fortsetter generelt treningsøkten i 5-10 minutter, men i et lavere tempo og redusert intensitet.

Her er noen eksempler på nedkjølingsaktiviteter:

  • For å kjøle deg ned etter en rask spasertur, gå sakte i 5-10 minutter.
  • For å kjøle deg ned etter en løpetur, jogge 5-10 minutter.
  • For å kjøle deg ned etter å ha svømming, svøm runder rolig i 5-10 minutter.

Litt om tøying

Hvis tøyeøvelser er en del av treningsrutinen din, er det best å gjøre dem etter nedkjølingsfasen, når musklene dine allerede er varme. Tøying kan forbedre fleksibiliteten og bevegelsesområdet rundt et ledd. Tøying kan også bidra til å forbedre ytelsen din i noen aktiviteter, ved å la leddene dine bevege seg gjennom hele bevegelsesområdet. Imidlertid har studier ikke konsekvent vist at tøying hjelper til med å forhindre muskelsårhet eller skade.

Vær snill mot kroppen din

Det kan være utfordrende å finne tid til vanlige aerobe treningsøkter – i tillegg til å varme opp og kjøle seg ned. Men med litt kreativitet, kan du sannsynligvis få tid til det. Å gå til og fra treningsstudioet kan for eksempel være din oppvarming og nedkjøling.

Relaterte artikler:

Oppvarming på tredemølle

Jogging som oppvarming

Om forfatteren

Legg inn kommentar

20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%