20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hvorfor trenger vi vitaminer

For noen mennesker tilbyr vitamin- og mineraltilskudd viktige helsemessige fordeler, men trenger alle vitaminer?

Vitamin og mineraltilskudd kan være kostbart. Hvis du tar dem regelmessig, kan du føle at du har en sunnere livsstil. Men en rekke forskningsstudier antyder at kosttilskudd ikke alltid er gunstige. Å ta visse vitamin- og mineraltilskudd kan til og med gjøre mer skade enn godt for deg.

For noen mennesker tilbyr vitamin- og mineraltilskudd viktige helsemessige fordeler. Hvis du har visse helsemessige forhold eller behov, kan legen din foreslå å legge til et supplement til din daglige rutine. Men folk som tar tilskudd av vitaminer som en “forsikring” mot dårlige spisevaner, kan det øke risikoen for helseplager.

Så hvordan vet du hva som er riktig for deg? Den beste måten er å snakke med legen din før du tar vitaminer gjennom tilskudd. Hvis du allerede tar kosttilskudd, kan du spørre deg selv om det er lurt å fortsette med det. I tillegg til å øke risikoen for visse helseproblemer, kan noen kosttilskudd samhandle med medisiner du tar.

Mer er ikke alltid bedre

 • Noen studier har koblet jerntilskudd til en høyere risiko for død.
 • Tilskudd av vitamin E kan øke risikoen for hjertesvikt.
 • For mye A-vitamin kan være dårlig for beina dine.

Hvis en liten mengde vitaminer er bra, kan du kanskje tenke at enda mer ville vært enda bedre. Men den formelen fungerer ikke alltid når det gjelder vitaminer og mineraler.

Forskere fulgte over 38 000 kvinner, 55 år og eldre, i en periode på 20 år. I følge resultatene fant de ut at de fleste vitamin- og mineraltilskuddene ikke var forbundet med en lavere risiko for å dø. Kalsiumtilskudd var assosiert med en litt lavere risiko for død. Men en rekke andre ofte brukte tilskudd, spesielt jern, var knyttet til en høyere risiko for død. Denne forskningen betyr ikke at jern og andre vitaminer og mineraler er dårlig for deg. Du må ha jern i kostholdet og kroppen din for å være sunn og frisk. Og for mennesker med visse medisinske tilstander, som anemi, er jerntilskudd ofte viktig. Men denne studien antyder at for friske mennesker kan det å ta ekstra jern i tilskuddsform forårsake skade.

Andre vitamin- og mineraltilskudd kan også gjøre mer skade enn godt. Forskning antyder at å ta E-vitamin tilskudd kan øke risikoen for hjertesvikt og for tidlig død. Det blir også advart om at å ta mer enn 200 mg vitamin B-6 per dag, kan forårsake nervesmerter og anfall. Nyere forskning antyder også at for mye A-vitamin kan være dårlig for beina dine. Snakk med legen din for å lære mer om potensiell risiko og fordeler ved vitamin- og mineraltilskudd.

Vitamintilskudd er ikke magi

Det er viktig å huske at tilskudd av vitaminer ikke kan erstatte et godt balansert kosthold. Noen mennesker tror at en multivitaminpille kan gjøre opp for dårlige spisevaner. I virkeligheten tilbyr vitamin- og mineraltilskudd ikke en magisk løsning. Hvis du mistenker at du ikke får i deg næringsstoffene du trenger, kan du vurdere å skifte fokus fra kosttilskudd til å spise bedre. Næringsrike, hele matvarer – som frukt, grønnsaker og fullkorn – gir mange fordeler fremfor kosttilskudd:

 • Hel mat inneholder flere mikronæringsstoffer som kan fungere sammen for å gi mer goder enn de ville gjort alene.
 • Mange hele matvarer er rike kilder til kostfiber. Et kosthold rikt på fiber kan bidra til å redusere risikoen for mange helsemessige forhold, inkludert forstoppelse og hjertesykdom.
 • Mange hele matvarer inneholder også fytokjemikalier. Disse stoffene kan hjelpe deg med å beskytte deg mot hjertesykdommer, diabetes, kreft og andre helsemessige forhold.

For tips om et sunt kosthold, snakk med legen din eller en kostholdsekspert.

Trenger du ekstra næringsstoffer?

 • Vitamin B-12 tilskudd kan hjelpe eldre voksne å få riktig mengde av dette næringsstoffet.
 • D-vitamintilskudd kan være gunstig for eldre voksne og mennesker som ikke får mye sollys.
 • Folsyretilskudd kan hjelpe gravide å redusere barnets risiko for fødselsskader.

De fleste kan få vitaminer og mineraler de trenger ved å spise et godt balansert kosthold som inneholder en rekke frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteinkilder. Men noen mennesker har spesielle ernæringsbehov som ikke kan dekkes gjennom kosthold alene. Under visse omstendigheter kan legen din anbefale å ta et vitamin- eller mineraltilskudd.

Retningslinjene for kosthold gir følgende anbefalinger:

 • Voksne over 50 år bør ta et vitamin B-12-tilskudd eller legge til mat som er forsterket med vitamin B-12 i diettene. Mange frokostblandinger og noen soyaprodukter er forsterket med B-12.
 • Eldre voksne, mennesker med mørkfarget hud og mennesker som ikke får mye sollys, bør ta et vitamin D-tilskudd eller legge til mat som er forsterket med vitamin D i kostholdet. Noen meieriprodukter, soyaprodukter, appelsinjuice og frokostblandinger er forsterket med vitamin D.
 • Kvinner som vil bli gravide eller allerede er gravide, og planlegger å bære fosteret til termin, bør ta et folsyretilskudd eller legge til mat som er forsterket med folsyre i kostholdet. Et kosthold rikt på folsyre kan bidra til å redusere det ufødte barns risiko for visse fødselsskader.

Hvis du mistenker at en av disse anbefalingene gjelder deg, kan du spørre legen din om du bør ha tilskudd. Legen din kan også anbefale å ta visse tilskudd eller spise visse matvarer hvis du viser tegn på vitamin- eller mineralmangel.

Relaterte artikler:

Kosthold og trening ved lavt stoffskifte

For mye B12 i blodet

Om forfatteren

Legg inn kommentar


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!