ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Hvorfor trenger vi vitamin A

A vitamin er viktig for en rekke funksjoner i kroppen, og inneholder blant annet antioksidanter. Lær mer om hvorfor vi trenger vitamin A.

Hvorfor trenger vi vitamin A?

A-vitamin (retinol, retinsyre) er et næringsstoff som er viktig for syn, vekst, celledeling, reproduksjon og immunitet. A-vitamin har også antioksidantegenskaper. Antioksidanter er stoffer som kan beskytte cellene dine mot virkningen av frie radikaler – molekyler produsert når kroppen din bryter ned maten eller blir utsatt for tobaksrøyk og stråling. Frie radikaler kan spille en rolle i hjertesykdommer, kreft og andre sykdommer.

Mat med vitamin A

A-vitamin finnes i mange matvarer, for eksempel spinat, meieriprodukter og lever. Andre kilder er mat som er rik på betakaroten, for eksempel grønne bladgrønnsaker, gulrøtter og cantaloupe. Kroppen din konverterer beta-karoten til vitamin A.

Vitamin A tilskudd

Som et oralt tilskudd kommer vitamin A hovedsakelig til fordel for personer som har et dårlig eller begrenset kosthold, eller som har en tilstand som øker behovet for vitamin A, for eksempel bukspyttkjertelsykdom, øyesykdom eller meslinger. Hvis du tar vitamin A for dets antioksidantegenskaper, må du huske at tilskuddet kanskje ikke gir de samme fordelene som naturlig forekommende antioksidanter i maten.

Den anbefalte daglige mengden vitamin A er 900 mikrogram (mcg) for voksne menn og 700 mcg for voksne kvinner.

Forskning på vitamin A

Forskning på oral A-vitamin under spesifikke forhold viser:

  • Kviser. Store doser orale vitamin A-tilskudd ser ikke ut til å påvirke kviser.
  • Aldersrelatert makuladegenerasjon. En stor klinisk studie viste at personer med høy risiko for avansert aldersrelatert makulær degenerasjon reduserte risikoen for å utvikle tilstanden med 25 prosent ved å ta en spesifikk kombinasjon av vitaminer som inkluderte betakaroten. Det er ikke helt klart hvilken rolle betakaroten spilte.
  • Kreft. Forbindelsen mellom bruk av vitamin-tilskudd og redusert risiko for lunge, prostata og andre typer kreft er uklar.
  • Meslinger. Vitamin A-tilskudd anbefales for barn med meslinger som har økt risiko for vitamin A-mangel. Forskning antyder at tilskudd kan redusere dødsfall på grunn av meslinger.
  • A-vitaminmangel. Mennesker som har lave nivåer av A-vitamin ser ut til å ha størst fordel av A-vitaminstilskudd. Denne typen mangler er ikke vanlig i Norge. Vitamin A-mangel forårsaker anemi og tørre øyne.

Utover bruk som oralt tilskudd, brukes vitamin A i kremer for å redusere fine rynker, spruter og ruhet og behandle kviser.

Risiko med inntak av vitamin A

Et sunt og variert kosthold vil gi folk flest nok vitamin A. Hvis du er interessert i antioksidantegenskapene til vitamin A, er matkildene best. Det er ikke klart om A-vitamin tilskudd gir de samme fordelene som naturlig forekommende antioksidanter i maten. For mye A-vitamin kan være skadelig, og overflødig vitamin A under graviditet har vært knyttet til fødselsdefekter.

Relaterte artikler:

Hva gjør vitamin A

Mat med vitamin B

Om forfatteren

Legg inn kommentar