Jod er et mineral som er nødvendig i kostholdet for å sikre at skjoldbruskkjertelen fungerer som den skal. Lær mer om hvorfor vi trenger jod.
Hvorfor trenger vi jod
Skjoldbruskhormoner spiller en viktig rolle i en lang rekke kroppsfunksjoner, inkludert metabolisme, beinhelse, immunrespons og utvikling av sentralnervesystemet. Jod hjelper med å konvertere skjoldbruskstimulerende hormon til triiodothyronin (T3) og tyroksin (T4). Denne konverteringen er viktig for at skjoldbruskkjertelen skal fungere ordentlig. En jodubalanse kan føre til en overaktiv eller underaktiv skjoldbruskkjertel. Rundt 70 til 80 prosent av jod finnes i skjoldbruskkjertelen i nakken. Resten er i blodet, musklene, eggstokkene og andre deler av kroppen. Jodmangel er sjelden i vestlige nasjoner fordi salt er jodisert. Imidlertid er anslagsvis 2 milliarder mennesker over hele verden i fare for jodmangel, og rundt 300 millioner mennesker over hele verden lider av dysfunksjon i skjoldbruskkjertelen.
Raske fakta om jod
Her er noen viktige punkter om jod.
- Jod er et viktig næringsstoff for skjoldbruskkjertelen.
- For mye jod eller for lite jod kan føre til symptomer på hypertyreose eller hypotyreose.
- Gode kilder til jod er tang og jodisert salt.
Anbefalt inntak og kilder til jod
Jod er gunstig for helsen, og en mangel kan skape helseproblemer. Det anbefalte inntaket av jod fra 14 år er 150 mikrogram (mcg) for både menn og kvinner. Under graviditet er det 220 mcg, øker til 290 mcg mens du ammer. Mat er den beste kilden til jod. Mengden jod i en mat avhenger av hvor mye jod det er i produksjonskilden. Mengden jod i jorden der avlinger dyrkes, eller der et dyr blir oppdrettet for kjøtt, vil påvirke mengden jod i maten. Mat fra havet er en god kilde til jod. Jodnivåer i maten varierer etter hvor den kommer fra. I frukt og grønt kan det variere fra 10 mcg per kilo tørrvekt til 1 gram. På grunn av denne variasjonen er jodinnholdet i matvarer ofte omtrentlig.
Her er noen gode kilder til jod:
- Tang: 1 gram hel tang inneholder fra 16 til 2.984 mcg jod
- Jodisert salt: En kvart teskje, eller 1,5 g, inneholder 71 mcg, eller 47 prosent av dagsbehovet
- Bakt torsk: Et stykke på 3 gram inneholder 99 mcg, eller 65 prosent av dagsbehovet
- Melk med redusert fett: 1 kopp inneholder 56 mcg, eller 37 prosent av dagsbehovet
- Hvitt, anriket brød: 2 skiver inneholder 45 mcg, eller 30 prosent av dagsbehovet
- Egg: ett stort egg inneholder 24 mcg, eller 16 prosent av dagsbehovet
- Cheddar-ost: 1 gram inneholder 12 mcg, eller 8 prosent av dagsbehovet
Multivitaminer inneholder ofte jod i form av kaliumjodid eller natriumjodid. Tilskudd som inneholder tare er en god kilde til jod, men tilskudd bør tas i samråd med lege. Noen matvarer inneholder goitrogener. Disse forbindelsene kan blokkere skjoldbruskkjertelen fra å absorbere jod. Eksempler er kålrot, kassava, soya, brokkoli, kål.
Mangel på jod
Jodmangel under graviditet og tidlig barndom kan føre til utviklingsproblemer, men dette er sjelden. Et lavt inntak av jod kan føre til økt produksjon av skjoldbruskstimulerende hormon (TSH). Hvis TSH-nivået øker, tar skjoldbruskkjertelen inn mer jod fra blodet, for å balansere behovet for jod. Dette kan skje hvis daglige jodnivåer faller under 100 mcg per dag.
Hvis inntak av jod faller under 10 til 20 mcg per dag, kan ikke skjoldbruskkjertelen få nok jod, og hypotyreose kan oppstå, med dets kjennetegn på struma, en synlig hevelse i nakkeområdet. Hvis en kvinne har denne tilstanden mens hun er gravid, kan det ha en alvorlig innvirkning på den mentale, fysiske og nevrologiske utviklingen av fosteret. Hos barn kan jodmangel forårsake dårligere kognisjon. Ubehandlet kan det føre til intellektuell funksjonshemning.
Bortsett fra struma, kan hypotyreose ha følgende symptomer:
- tretthet, depresjon og glemsomhet
- håravfall
- tørr hud
- vektøkning
- forstoppelse
En stor struma kan føre til problemer med å svelge eller puste. Globalt sies jodmangel å være den mest vanlige årsaken til skade eller utviklingsforsinkelse i hjernen.
Potensiell helserisiko
En jodmangel kan føre til problemer med skjoldbruskkjertelen. Det maksimale anbefalte inntaket av jod er 1100 mcg per dag for alle voksne, og 200 til 300 mcg per dag for barn opp til 8 år. Jod har en kompleks innvirkning på skjoldbruskkjertelen. Både for mye og for lite jod kan føre til struma og andre problemer med skjoldbruskkjertelen. Av denne grunn er det viktig å snakke med en lege før du tar jodtilskudd. For høyt jodforbruk kan føre til lignende symptomer som jodmangel, inkludert skjoldbruskdysfunksjon og struma. For mye jod kan føre til skjoldbruskbetennelse.
Ved veldig høye nivåer kan jodforgiftning forårsake:
- svie i munnen, halsen og magen
- feber
- magesmerter, kvalme, oppkast og diaré
- svak puls
- koma
Imidlertid er slike tilfeller sjeldne.
Relaterte artikler:
Hvorfor er vann viktig for kroppen