Hvorfor trenger kroppen fett

Fett er nødvendig blant annet for å gi kroppen din energi og støtte cellevekst. Lær mer om hvorfor kroppen trenger fett.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Fett har ofte et dårlig rykte, selv om det er et næringsstoff vi trenger i kostholdet vårt, bare ikke for mye det. Lær mer om fett i kostholdet og hvordan det å få for mye eller for lite påvirker helsen vår.

Trenger kroppen fett?

Ja det gjør den. Fett i kostholdet er essensielt for å gi kroppen din energi og for å støtte cellevekst. De hjelper også med å beskytte organene dine og hjelper deg med å holde kroppen varm. Fett hjelper kroppen din med å absorbere noen næringsstoffer og produserer viktige hormoner. Kroppen din trenger definitivt fett.

Hvor mange forskjellige fettstoffer er det?

Det er fire viktigste kostholdsfettstoffer i matvarene vi spiser:

  • Mettet fett
  • Transfett
  • Enumettet fett
  • Flerumettet fett

De fire typene har forskjellige kjemiske strukturer og fysiske egenskaper. De dårlige fettstoffene, mettet og transfett, har en tendens til å være mer faste ved romtemperatur (som margarin), mens enumettet og flerumettet fett har en tendens til å være mer flytende (som flytende, vegetabilsk olje).

Fett kan også ha forskjellige effekter på kolesterolnivået i kroppen din. Det dårlige fettet, mettet fett og transfett, øker dårlig kolesterolnivå (LDL) i blodet. Enumettet fett og flerumettet fett kan senke dårlig kolesterolnivå, og er fordelaktig når det inntas som en del av et sunt kostholdsmønster.

Har alle fettstoffer likt antall kalorier?

Det er ni kalorier i hvert gram fett, uavhengig av hvilken type fett det er. Fett er mer energitett enn karbohydrater og proteiner, som gir fire kalorier per gram. Forbruk av høye nivåer av kalorier – uansett kilde – kan føre til vektøkning. Forbruk av høye nivåer av mettet fett eller transfett, kan også føre til hjertesykdommer og hjerneslag. Helseeksperter anbefaler generelt å bytte ut mettet fett og transfett med enumettet fett og flerumettet fett – mens du fortsatt opprettholder et ernæringsmessig sunt kosthold.

Er alle matvarer merket «uten transfett» sunn mat?

Ikke nødvendigvis. Matvarer merket «0 transfett» eller tilberedt med oljer uten transfett, kan inneholde mye mettet fett, som øker ditt dårlige kolesterolnivå. Mat uten transfett kan også være usunn med tanke på det generelle næringsinnholdet. For eksempel har bakevarer en tendens til å ha mye tilsatt sukker og lite næringsstoffer.

Kan fett være en del av et sunt kosthold?

Å spise mat med fett er definitivt en del av et sunt kosthold. Bare husk å velge mat som gir godt fett (enumettet og flerumettet fett) og balansere mengden kalorier du spiser fra all mat med mengden kalorier du forbrenner. Ha som mål å ha et kosthold som er rikt på grønnsaker og frukt, og moderat på fullkorn. Inkludere melkeprodukter med lite fett, fjærkre, fisk, belgfrukter, ikke-tropiske vegetabilske oljer og nøtter, og begrense inntak av salt, søtsaker, sukkersøtede drikker og rødt kjøtt.

Relaterte artikler:

Hvilke næringsstoffer trenger kroppen

Matvarer med umettet fett

Hvilken olje er sunnest

Om forfatteren

Legg inn kommentar