Hvorfor trene utholdenhet

Hvorfor trene utholdenhet. Lær mer om hvorfor du bør trene utholdenhet, og hva du kan gjennomføre av utholdenhetstrening.

Hvorfor trene kondisjon

Kondisjonstrening kan på sikt gjøre deg mer utholdende slik at du greier å trene mer uten at du nødvendigvis må ta i mer eller trene med høyere puls. Når du trener utholdenhet øker du din aerobe kapasitet og styrke.

Aerob trening og kapasitet

Aerob trening er når muskulaturen får nok oksygenrikt blod tilført fra hjertet og lungene som gjør at du kan løpe lenger og raskere. Du greier å løpe lenge uten at muskulaturen blir stiv. Det er oksygentilførselen som avgjør om treningen er aerob eller anaerob. Å trene aerobt er nyttig for løpere og andre utøvere som driver med utholdenhetsidretter.

Aerob kapasitet vil si evnen til å trene over lenger tid med høyere intensitet. Hvor god kapasitet avhenger av hvor effektiv kroppen er til å transportere oksygenrikt blod til muskelcellene. Dette omfatter kapasitet i luftveiene, lungenes evne til gassveksling av oksygen og karbondioksyd mellom luft og blod, blodets evne til å bære oksygen, og om blodåresystemet har nok blodkar til å sirkulere blodet ut i muskulaturen.

Hvordan trene utholdenhet

For å kunne trene over lenger tid med høyere intensitet, må øke kroppens evne til å transportere og ta opp oksygen, og det kan du gjøre med forskjellige typer utholdenhetstrening. Eksempel på effektiv utholdenhetstrening kan være løping, sykling, spinning, aerobics og langrenn, eller annen utholdenhetstrening der du bruker store muskelgrupper for å øke din aerobe kapasitet. Uavhengig av hvilken utholdenhetstrening du velger, bør du trene variert med lav, moderat og hard intensitet, der hovedvekten alltid bør ligge på trening med lav intensitet.

Hvorfor trene utholdenhet

Kondisjonstrening vil også bidra til at du får mer overskudd til andre gjøremål i hverdagen. Å trene utholdenhet gir deg i tillegg en rekke helsegevinster i form av en stabil kroppsvekt og forebygging av en rekke sykdommer. Å gjennomføre utholdenhetstrening trenger ikke være hardt. Det meste av treningen bør bli gjennomført med lav intensitet, og det finnes mange forskjellige utholdenhetsidretter du kan velge mellom.

Relaterte artikler:

Effektiv kondisjonstrening for løpere

Hvordan trene utholdenhet

Om forfatteren

Legg inn kommentar