I RABATT PÅ SPORTSKLOKKER!

40%

FÅ OPPTIL

PÅ TEKSTIL OG SKO!

50%

SPAR OPPTIL

Hvorfor trene rygg

2 995,-

5 299,-

-43%

POLAR

Vantage V

Se hele utvalget!

Ryggmusklene er ikke bare til for å se pene ut når du blotter de i et basseng, eller har på deg en topp – de er avgjørende for omtrent alle bevegelser du gjør. Fordelene med en sterk rygg går langt utover estetikk. Lær mer om hvorfor du bør trene rygg.

999,-

SWEET PROTECTION

Supernaut PrimaLoft 

1 999,-

-50%

-50%

1 499,-

749,-

Se hele utvalget!

SWEET PROTECTION

Supernaut Windblock 

FJÄLLRÄVEN Abisko Midsummer Trousers

-40%

-40%

2 199,-

1 319,-

Se alle tilbudene!

FJÄLLRÄVEN Abisko Midsummer Pant 

1 319,-

2 199,-

Fordeler med å trene rygg

3 475,-

5 999,-

-42%

GARMIN

Forerunner 745

GARMIN

Epix Gen 2

-23%

10 299,-

7 943,-

Ryggen din består av flere muskler, som alle støtter ryggraden, holdning og aktivitet som er viktig for dagliglivet og sporten din.

De viktigste inkluderer følgende:

 • ​Latissimus dorsi​, de store musklene som stammer fra under armhulene og løper nedover baksiden av brystkassen og er ansvarlige for skulderbevegelsen
 • Romboider, muskler plassert i midten av øvre del av ryggen som er ansvarlig for tilbaketrekking av skulderbladene, eller skulderbladene
 • ​Trapezius​, som går fra nakken til midten av ryggen og er ansvarlig for bevegelsen til skulderbladene dine
 • Erector spinae, muskler som løper langs ryggraden og kontrollerer ekstensjon og sidebevegelse

Å trene disse musklene, spesielt lats, gir deg den misunnelsesverdige V-formede overkroppen, som hjelper til med å få midjen til å se mindre ut. I tillegg strekker fordelene med ryggøvelser seg til prestasjonen din i mange idretter, som fjellklatring, svømming og boksing.

1 359,-

2 099,-

-35%

GARMIN

Forerunner 45

GARMIN

Fenix 6X Pro Solar

10 199,-

Å styrke ryggen hjelper deg også hvis du bare driver med tung vekttrening. Når ryggmusklene dine er sterke, er de bedre i stand til å hjelpe deg med å utføre andre underkroppsløft, for eksempel knebøy.

Å trene ryggen strekker og styrker musklene som støtter holdningen og strukturen. Ryggmusklene styrker ryggvirvlene, leddbåndene og fasettleddene. Hvis de er svake, er ryggraden din ikke støttet og kan bli sårbar for smerte og dysfunksjon. Ryggtrening kan bidra til å forhindre belastninger og forstuinger som kan oppstå under sport og daglige gjøremål – for eksempel når du flytter møbler eller bokser – eller ulykker.

Stillesittende livsstil og trening av rygg

Hvis du har en jobb eller livsstil som innebærer mye sitting, som å være lenge bak en datamaskin, trenger ryggmusklene ekstra oppmerksomhet.

En stillesittende livsstil kan føre til fettansamling og atrofi av ryggmuskulaturen. De kan bli stive og lettere bli trette, noe som kan føre til forverrede smerte. Med tiden kan smertene begrense bevegelsene dine enda mer, slik at du blir ytterligere dekondisjonert og ryggmusklene gir enda mindre stabilitet for strukturene i ryggraden.

En studie så på 64 kundesenteransatte som brukte mesteparten av tiden sin sittende. Minst 75 prosent av disse arbeiderne rapporterte ryggsmerter. Forskere bemerker at det var en klar sammenheng mellom sitteatferd og kroniske korsryggsmerter.

Å reise seg og bevege seg er generelt viktig for å styrke ryggraden, men vekttrening kan forbedre helsen til ryggen ytterligere. Med styrkeøvelser, som rows, pull-ups og lat pull-downs, kan du øke funksjonen til musklene i ryggen.

Fordi noen av ryggmusklene dine er blant de største i kroppen din, kan fordelene med ryggøvelser med vekter også inkludere økt mager masse og styrke. Over tid kan du også oppleve forbedringer i mobilitet og balanse.

Når du har mer mager muskelmasse, kan du også finne det lettere å miste kroppsfett, noe som fører til sunnere kroppssammensetning. Muskler krever mer energi fra kroppen din for å opprettholde sammenlignet med fett.

Prøv disse ryggøvelsene

I følge en studie, inkluderer de beste vekttreningsøvelsene for ryggen fremoverbøyd roing og I-Y-T-hevinger.

Fremoverbøyd roing

 • Hold en vektstang foran lårene med et overhåndsgrep, albuene avslappet.
 • Hengsle fremover fra hoftene mens du bøyer knærne lett og opprettholder en lang ryggrad. La stangen henge mot gulvet.
 • Bøy albuene for å trekke stangen mot navlen. Klem skulderbladene sammen.
 • Rett ut armene slik at vektstangen henger mot gulvet for å fullføre én repetisjon.

I-Y-T heving

RABATT PÅ GARMIN SPORTSKLOKKER!

20-40%

 • Ligg på magen på en treningsbenk. Hold en lett manual i hver hånd.
 • Strekk armene ned mot gulvet, håndflatene vendt innover.
 • Form bokstaven «I» ved å tegne armene rett over hodet. Senk ryggen mot bakken.
 • Form bokstaven «Y» ved å åpne armene opp og ut i en 45-graders vinkel, tommelen pekt opp. Senk armene tilbake mot bakken.
 • Form bokstaven «T» ved å løfte armene parallelt med bakken på sidene, håndflatene vendt ned. Senk armene tilbake mot bakken.

Hvis du har vondt i ryggen, kan det hende at disse øvelsene ikke passer for deg. Sjekk med legen din før du starter et treningsprogram hvis du lever med kroniske ryggsmerter eller nerverotkompresjon eller nylig har hatt ryggoperasjon.

Relaterte artikler:

Nervesmerter i ryggen

Strekke ut korsryggen

Referanser

2 995,-

5 299,-

-43%

POLAR

Vantage V

Se hele utvalget!

Om forfatteren

PÅ TEKSTIL OG SKO!

50%

SPAR OPPTIL

LUKK

50%

TEKSTIL OG SKO!

SPAR OPPTIL

60%

SKALLJAKKER

DUNJAKKER

TURBUKSER

SPAR

OPPTIL

LUKK

40-90%

RABATT PÅ KJENTE MERKEVARER!

GJØR ET KUPP!

LUKK

5 499,-

3 849,-

ARC'TERYX Magnus Coat herre

-30%

LUKK

6 999,-

4 899,-

ARC'TERYX Beta SV

-30%

LUKK

1 499,-

899,-

RAB Torque - turbukse dame

-40%