Hvorfor trene fartslek

Hvorfor trene fartslek. Finn ut mer om hvorfor og hvordan du kan trene fartslek som en morsom og motiverende form for fartstrening.

Trene fartslek

Fartslek kan være en overkommelig og motiverende form for fartstrening, som er ideell for nybegynnere som har liten eller ingen erfaring med trening med høyere intensitet fra før av. Fartstrening kan også passe fint i perioder med basistrening, og i perioder der du har behov for fartstrening med noe lavere intensitet.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvorfor og hvordan du kan gjennomføre motiverende fartstrening med fartslek

Hva er fartslek

Fartslek er en effektiv, enkel og morsom form for fartstrening som kan gjøre det enklere for nybegynnere å komme i gang med andre former for løpetrening med høyere intensitet. Fartslek kan være å veksle mellom løping med lav og moderat intensitet, over korte eller lengre distanser. Hvor ofte du veksler mellom å variere tempo, og hvor lenge, kan være tilfeldig, ved at du kan la ditt formnivå eller dagsform bestemme hvor ofte du legger inn fartsøkninger, og hvor lenge disse varer. Fartsleken kan også være mer strukturert, ved at du på forhånd definerer lengden eller tiden på fartsøkningene, og den rolige løpingen mellom hvert intervall.

Intensitet på fartstrening

Intensiteten på fartslek kan veksle mellom lav og moderat. Denne type fartstrening bør gå med lavere intensitet enn for eksempel intervalltrening. Dette er viktig fordi du ikke har noen pauser når du trener fartslek, bare rolig jogg mellom fartsøkningene. Det er viktig at du tar det rolig løper med lav intensitet mellom hver fartsøkning.

Fartslek for nybegynnere

Fartslek kan passe perfekt for nybegynnere for å komme i gang med trening med høyere intensitet. Som nybegynner kan du velge ustrukturert fartslek, der du velger antall fartsøkninger og intensitet på fartsøkninger etter formnivå. Trener du fartslek på denne måten vil det være en mer motiverende og overkommelig form for fartstrening, som kan gjøre det enklere å komme i gang med denne type trening.

Fartslek som en del av basistreningen

Basistrening kan være perioder der du trener mye med lav intensitet og har fokus på å  bygge opp treningsvolum frem mot neste sesong. Også i perioder med basistrening kan det være hensiktsmessig å trene noe med høyere intensitet, og da kan fartslek være ideell trening. Trener du om vinteren, og det er glatt og kaldt ute, passer det fint å trene fartslek med noe lavere intensitet, både med tanke på feste og kaldt luft du drar ned i lungene.

Fartslek i perioder du trener med lavere intensitet

I perioder av treningsprogrammet ditt der du trapper ned på treningsmengde og intensitet, kan ustrukturert fartslek være hensiktsmessig. Fartslek kan også være effektivt når du skal trene deg opp igjen etter sykdom eller skade.  I perioder der du trapper ned på treningsmengde og intensitet kan fartslek bidra til å opprettholde en viss fartstrening, og på samme tid ikke påvirke restitusjonen i roligere treningsperioder. Etter kortere eller lenger perioder med skader, vil du ha behov for en gradvis tilnærming til trening med høyere intensitet. Da kan fartslek fungere som trening for gradvis å komme tilbake til trening med høyere intensitet.

Hvorfor trene fartslek

Fartslek er trening du kan gjennomføre gjennom hele året, uavhengig av hvilken fase du er i innenfor treningsopplegget ditt. Spesielt i perioder der du gjennomfører basistrening, eller trener deg opp igjen etter sykdom eller skade, vil fartstrening være ideelt trening for deg.

Relaterte artikler:

Trene fartslek og kom i for med løping

Fartslek for nybegynnere

Om forfatteren

Legg inn kommentar