20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

Hvorfor tøyer man ut

Du kan tøye ut når som helst og hvor som helst. Følg disse tipsene for å gjennomføre tøying trygt og effektivt.

Hvorfor tøyer man ut

Du vet at trening er viktig, men hva med tøying? Kommer tøying i siste rekke? Ikke så fort.

Tøying kan hjelpe deg med å:

 • Forbedre leddets bevegelsesområde
 • Forbedre din atletiske ytelse
 • Redusere risikoen for skader
 • Forstå hvorfor stretching kan hjelpe og hvordan du kan strekke riktig.

Fordeler med tøying

Studier om fordelene ved å tøye ut har hatt varierte resultater. Noe forskning viser at tøyning ikke reduserer muskelsårhet etter trening, og andre studier viser at forlengelse av muskelen og å holde tøyningen rett før en sprint kan forverre ytelsen litt. Forskning har imidlertid vist at tøying kan bidra til å forbedre fleksibiliteten, og følgelig bevegelsesområdet for leddene dine.

Bedre fleksibilitet kan:

 • Forbedre ytelsen din i fysiske aktiviteter
 • Redusere risikoen for skader
 • Hjelpe leddene dine med å bevege seg gjennom hele bevegelsesområdet
 • Gjøre musklene dine i stand til å fungere mest mulig effektivt

Tøying øker også blodstrømmen til musklene. Du kan lære å glede deg over rutinen om å tøye etter du har trent.

Tips for hvordan du kan tøye ut

Før du hiver deg på uttøying, må du sørge for at du gjør det trygt og effektivt. Mens du kan tøye deg når som helst og hvor som helst, er riktig teknikk nøkkelen. Å tøye ut feil kan faktisk gjøre mer skade enn godt.

Bruk disse tipsene for å tøye ut på en sikker måte:

Ikke vurder å strekke en oppvarming. Du kan skade deg selv hvis du strekker kalde muskler. Før du tøyer, må du varme deg opp med lett gange, jogge eller sykle med lav intensitet i fem til 10 minutter. Enda bedre, strekk etter treningen når musklene dine er varme.

Vurdere å hoppe over tøying før en intens aktivitet, for eksempel intervall eller andre krevende friidrettsaktiviteter. Noe forskning antyder at tøyning før trening faktisk kan redusere ytelsen. Forskning har også vist at å tøye seg rett før en hendelse svekker styrken på hamstrings. Prøv også å utføre en dynamisk oppvarming. En dynamisk oppvarming innebærer å utføre bevegelser som ligner på den fysiske aktiviteten du skal gjennomføre, men med lav intensitet, for deretter å øke hastigheten og intensiteten gradvis når du varmer opp.

Alles genetikk for fleksibilitet er litt annerledes. I stedet for å strebe etter fleksibiliteten til en danser eller gymnast, fokuserer du på å ha lik fleksibilitet på begge sider (spesielt hvis du tidligere har hatt en skade). Fleksibilitet som ikke er lik på begge sider kan være en risikofaktor for skade. Fokuser på store muskelgrupper. Konsentrere deg om de store muskelgruppene som leggene, lårene, hoftene, korsryggen, nakken og skuldrene. Forsikre deg om at du tøyer begge sider.

Strekk også muskler og ledd som du rutinemessig bruker.

 • Unngå brå bevegelser. Tøye i en jevn bevegelse, uten brå bevegelser. Hvis ikke risikerer du å skade muskelen, og faktisk bidra til stramhet i muskler.
 • Hold uttøyningen. Pust normalt og hold hver tøyning i omtrent 30 sekunder; i problemområder kan det hende du må holde i rundt 60 sekunder.
 • Ikke tøye til du får smerter. Forvente å føle spenning mens du tøyer, ikke smerter. Hvis det gjør vondt, har du presset for langt. Gå tilbake til det punktet hvor du ikke føler smerter, og hold deretter tøyningen.
 • Gjør sportsspesifikke uttøyninger. Noen bevis tyder på at det er nyttig å tøye på en måte som involverer musklene som brukes mest i din idrett eller aktivitet. Hvis du for eksempel spiller fotball, kan du strekke hamstringsene dine etter hvert som du er mer utsatt for hamstringsstrekk og skader.
 • Tøye regelmessig. Tøying kan være tidkrevende. Men du kan oppnå flest fordeler ved å tøye deg regelmessig, minst to til tre ganger i uken.

Vit når du skal være forsiktig

Hvis du har en kronisk tilstand eller en skade, kan det hende du må justere tøyeteknikkene dine. For eksempel, hvis du allerede har en anstrengt muskel, kan å tøye den føre til ytterligere skade. Snakk med legen din eller fysioterapeuten om den mest hensiktsmessige måten å tøye ut hvis du har helseproblemer. Husk også at tøying ikke betyr at du ikke kan bli skadet. Tøying forebygger ikke overbelastning.

Relaterte artikler:

Hvorfor tøye før trening

Tøye etter styrketrening

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!