Hvorfor styrketrening

Øvelser som bygger styrke kan være mer nyttig enn aerobe aktiviteter, som å gå og sykle, ifølge forskning. Lær mer om hvorfor du bør trene styrke.

Nyere forskning antyder at styrketrening er den beste treningen for hjertehelsen. En undersøkelse blant 4000 voksne avslørte at statisk aktivitet, som styrketrening, hadde sterkere koblinger til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer enn dynamisk aktivitet, som å gå og sykle. Forskerne påpeker imidlertid at en hvilken som helst mengde av all trening gir fordeler, og at det sannsynligvis er bedre å gjøre begge deler.

Både styrketrening og aerob trening så ut til å være hjertesunne, selv i små mengder, på befolkningsnivå. Mens statisk aktivitet virket mer fordelaktig enn dynamisk, viste funnene også at de som deltok i begge typer aktiviteter hadde bedre resultater enn de som bare økte mengden av bare en type.

Anbefalte mengder og type trening

Retningslinjer anbefaler at man bør være fysisk aktiv i minst 150 minutter hver uke. Denne aktiviteten skal bestå av minst 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter per uke med høyintensiv, aerob trening, eller en kombinasjon av begge. Det er bedre å spre øvelsen ut over uken enn å fullføre den hele på 1 eller 2 dager. Retningslinjene anbefaler også å gjøre gjennomføre trening som styrker musklene, for eksempel med kroppen som motstand eller vekttrening. Folk bør gjøre dette minst to dager i uken.

Enda større fordeler oppnås fra 300 minutters trening per uke. Det anbefales også å bryte opp langvarige sitteperioder – til og med å stå opp og gjøre litt lett aktivitet er bedre enn bare å sitte. Det er anbefalt å utføre fire typer trening:

  • Utholdenhet, eller aerob, øvelser som øker pusten og øker hjertefrekvensen.
  • Styrke, eller motstandstrening, med øvelser som styrker store muskelgrupper i over- og underkroppen og forbedrer deres funksjon.
  • Balanseøvelser for å redusere risikoen for fall og funksjonshemninger som de kan forårsake.
  • Fleksibilitetsøvelser som tøyer kroppen og øker en persons bevegelsesområde.

Aerob aktivitet inkluderer turgåing, jogging, sykling, svømming, hagearbeid og alle former for sport, for eksempel golf, tennis og volleyball. Push-ups, statisk roing, motstandstrening, fall, arm- og beinheving og håndgrep er alle eksempler på styrkeøvende øvelser. Å øve på Tai Chi og yoga kan forbedre balanse og fleksibilitet. Det samme kan enkle øvelser som involverer bruk av kroppen eller hverdagslige gjenstander, for eksempel en stol.

Relaterte artikler:

Styrketrening kroppsvekt

Ned i vekt med styrketrening

Om forfatteren