Hvorfor slutte å spise kjøtt

Kjøtt er synonymt med «god mat» for mange av oss. Imidlertid kan vi ikke lenger benekte de ødeleggende effektene av dyrehold har på planeten, helsen vår og dyrevelferd. Lær mer om gode grunner til å slutte å spise kjøtt.

Selv en liten reduksjon i kjøttforbruket vårt, som å kutten ned på hvor mye kjøtt du spiser i uken, kan ha store positive effekter på disse utfordringene. Her er noen av de viktigste grunnene til å slutte å spise kjøtt.

Kjøttindustrien er den største bidragsyteren til global oppvarming

Kjøttindustrien er nå allment anerkjent som den største bidragsyteren til global oppvarming, og også den viktigste årsaken til avskoging og luft- og vannforurensning. Kyr produserer for eksempel klimagasser i alarmerende hastigheter, og overgår de fleste land når det gjelder totale utslipp. En studie fra 2017 fant at hvis hver amerikaner byttet ut alt storfekjøttet de spiser med bønner, ville det alene få USA halvveis til å oppfylle Paris-klimaavtalens mål i 2020. Det er virkelig ingen måte å føre en vellykket kamp mot global oppvarming hvis vi fortsetter å produsere kjøtt i stor skala. Hvis du lurer på hvordan du kan bidra til å beskytte planeten vår mot ødeleggelse, er det å spise et plantebasert kosthold den beste måten å utgjøre en forskjell raskt. Å gå over til et plantebasert kosthold kan være den riktige veien å gå.

Dyremishandling trenger ikke å være en del av vår verden

Så mye som vi ønsker å tro at human praksis er en del av kjøttindustrien, er det en utopi når dyr blir behandlet som en vare i stedet for levende vesener. I de aller fleste tilfeller lever dyr som er oppdrettet til slakt, under dårlige forhold, ofte fulle av sykdommer og med svært begrenset bevegelse i burene. Kyllinger og kalkuner er genmodifisert slik at brystene deres gir større kjøttstykker som gjør at de knapt klarer å stå. Denne unødvendige lidelsen skjer fordi vi ikke er villige til å redusere kjøttforbruket vårt. Neste gang du klemmer kjæledyret ditto, spør deg selv hvorfor du fortsatt spiser dyr.

Et plantebasert kosthold er bedre for helsen din

Vi fortsetter å spise kjøtt som om det er bra for oss. Vi har allerede skrevet om alle de gode tingene som skjer med kroppen din når du slutter å spise kjøtt, men her er kjernen; Å la være å spise kjøtt vil hjelpe deg å gå ned i vekt, senke kolesterolet, forbedre fordøyelsen, få bedre hud og unngå sykdommer som visse kreftformer. Og ikke bekymre deg for å gå glipp av proteinet, det er mange plantebaserte proteinkilder som er like gode om ikke bedre enn kjøtt.

Vår grusomme behandling av dyr kan føre til nye virus som koronavirus

Koronavirus (og noen få andre beryktede virus som SARS og fugleinfluensa) har sin opprinnelse i markeder, hvor mange dyr omsettes og slaktes for mat. Når dyr holdes i så trange forhold og deretter slaktes i umiddelbar nærhet av andre dyr og mennesker, er sjansene for at et virus krysser fra en art til en annen svært reell.

Relaterte artikler:

Hva spiser en veganer

Bærekraftig livsstil

Hva er et bærekraftig kosthold

Referanser

Om forfatteren