Hvorfor mister man hår

Håravfall kan være et resultat av arvelighet, hormonelle forandringer eller medisinske tilstander. Lær mer om hvorfor man mister hår.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Hvorfor mister man hår?

Hårtap kan påvirke bare hodebunnen eller hele kroppen. Det kan være et resultat av arvelighet, hormonelle forandringer, medisinske tilstander eller medisiner. Alle kan oppleve hårtap, men det er mer vanlig hos menn. Å bli skallet refererer vanligvis til for høyt hårtap fra hodebunnen. Arvelig håravfall med alderen er den vanligste årsaken til skallethet. Noen mennesker foretrekker å la håravfallet være ubehandlet. Andre velger en av behandlingene som er tilgjengelige for å forhindre ytterligere hårtap og for å gjenopprette hårvekst. Før du fortsetter behandling med håravfall, må du snakke med legen din om årsaken til håravfall og behandlingsalternativer.

Årsaker

Mennesker mister vanligvis rundt 100 hår om dagen. Dette forårsaker vanligvis ikke merkbar uttynning av hår, fordi nytt hår vokser inn samtidig. Hårtap oppstår når denne syklusen med hårvekst og -avfall forstyrres eller når hårsekken ødelegges og erstattes med arrvev.

Hårtap er vanligvis relatert til en eller flere av følgende faktorer:

 • Familiehistorie (arvelighet). Den vanligste årsaken til håravfall er en arvelig tilstand. Det oppstår vanligvis gradvis med aldring og i forutsigbare mønstre – et tilbakegående hårfeste og skallede flekker hos menn og tynt hår hos kvinner.
 • Hormonelle forandringer og medisinske tilstander. En rekke forhold kan forårsake permanent eller midlertidig håravfall, inkludert hormonelle forandringer på grunn av graviditet, fødsel, overgangsalder og problemer med skjoldbruskkjertelen. Medisinske tilstander inkluderer alopecia areata, som forårsaker ujevn hårtap, infeksjoner i hodebunnen som ringorm og en hårlidelse kalt trichotillomania.
 • Medisiner og kosttilskudd. Hårtap kan være en bivirkning av visse medisiner, for eksempel de som brukes mot kreft, leddgikt, depresjon, hjerteproblemer, gikt og høyt blodtrykk.
 • Strålebehandling mot hodet. Håret vokser kanskje ikke tilbake det samme som før.
 • En veldig stressende hendelse. Mange mennesker opplever en generell tynning av håret flere måneder etter et fysisk eller følelsesmessig sjokk. Denne typen hårtap er midlertidig.
 • Visse frisyrer og behandlinger. Overdreven hårstyling eller frisyrer som trekker håret stramt, for eksempel pigtails eller cornrows, kan føre til en type hårtap som kalles traction alopecia. Hårbehandling av hårolje og varige stoffer kan forårsake betennelse i hårsekkene som fører til håravfall. Hvis det oppstår arrdannelse, kan håravfall være permanent.

Risikofaktorer

En rekke faktorer kan øke risikoen for hårtap, inkludert:

 • Familiehistorie med hårtap, hos en av foreldrene eller nær familie
 • Alder
 • Betydelig vekttap
 • Visse medisinske tilstander, som diabetes og lupus
 • Stress

Relaterte artikler:

Hvorfor får man føflekker

Hvorfor får man hikke

Om forfatteren

Legg inn kommentar