Hvorfor måler vi puls

Når det gjelder pulsen, er det litt som hastigheten på bilen din. Det du ønsker er ikke for raskt og ikke for tregt.

Hvorfor måler vi puls?

Puls er viktig fordi hjertets funksjon er så viktig. Hjertet sirkulerer oksygen og næringsrikt blod i hele kroppen. Når det ikke fungerer som det skal, påvirkes omtrent alt. Puls er sentral i denne prosessen fordi funksjonen til hjertet (kalt “hjerteutgang”) er direkte relatert til hjertefrekvens og slagvolum (mengden blod som pumpes ut med hver takt).

På bakgrunn av dette er det viktig å måle puls for å vite at du har normal hjertefrekvens.

Normal hjertefrekvens

En normal hjertefrekvens er vanligvis oppgitt som 60 til 100 slag per minutt. Saktere enn 60 er bradykardi. Raskere enn 100 er takykardi. Men noen eksperter mener at en ideell hvilepuls er nærmere 50 til 70. Uansett hva som anses som normalt, er det viktig å erkjenne at en sunn hjertefrekvens vil variere avhengig av situasjonen.

I tillegg til å beregne pulsen din, kan du føle at pulsen din gir deg en ide om rytmen er regelmessig, uregelmessig eller en blanding av begge deler.

Puls og trening

Retningslinjer for trening antyder ofte moderat til hard trening i 20 til 30 minutter per dag som ideelt, men hvordan vet du om akkurat din trening kvalifiserer til det? Du kan bruke pulsen som et mål på treningsintensiteten.

Hard trening vil øke pulsen til 70% til 80% av din maksimale hjertefrekvens. Hva er din maksimale hjertefrekvens? Trekk bare fra alderen din fra 220 (220-alder). Så for en 50 år gammel person er 170 den maksimale hjerterytmen. Multiplisere dette tallet med 0,7 til 0,8 for å estimere området 70% til 80%. For denne 50 år gamle personen vil rekkevidden være 119 til 136.

Når bør du bekymre deg for hjerterytmen?

Noen mennesker legger aldri merke til hjertefrekvensen eller hjerterytmen, mens andre merker enhver mindre uregelmessighet (noen ganger kalt en “hoppet over takt” eller tidlig takt, som skjer i oss alle). I mangel av symptomer (se nedenfor), er det ikke en indikasjon på problemer. En unormal hastighet eller rytme kan bli oppdaget under en fysisk undersøkelse, EKG eller annen testing, selv hos friske mennesker som ikke har noen symptomer.

Vanlige symptomer på langsom hjertefrekvens inkluderer:

  • utmattelse
  • svimmelhet, besvimelse eller nær besvimelse
  • forvirring
  • en manglende evne til å trene.

Vanlige symptomer på en rask hjerterytme inkluderer:

  • utmattelse
  • svimmelhet, besvimelse eller nær besvimelse
  • hjertebank, eller en bankende eller flagrende følelse i brystet
  • føler hjertet ditt raser
  • kortpustethet
  • brystsmerter eller tetthet.

Som du ser, overlapper noen av disse symptomene, og mange kan være forårsaket av andre ting enn et hjerteproblem. Hvis du har spørsmål eller bekymringer om hjerterytmen din, snakk med legen din. Hun eller han kan hjelpe deg med å ordne opp i dette og anbefale testing eller oppfølging om nødvendig.

Relaterte artikler:

Hva er lav puls

Er puls og hjerteslag det samme

Om forfatteren