Hvorfor løpe langtur

Hvorfor løpe langtur. Lær hvordan du kan trene rolige og raske langturer for å øke fettforbrenningen og bli en sterkere og mer utholdende løper.

Langturer når du trener løping

Langturer kan være en effektiv måte for løpere å øke fettforbrenningen og venne beina til økt belastning over tid. Å trene rolig og raske langturer er en noe alle løper bør trene, uavhengig av hvilken distanse man trener for.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvorfor langturer bør inngå i ditt treningsprogram.

Løpe langturer for økt fettforbrenning

Langturer kan bidra til å øke fettforbrenningen din. Når du trener løping over en lenger distanse, vil det bidra til at du gradvis tømmer glykogenlagrene i muskelcellene dine. Glykogen er drivstoffet til muskelcellene. Etter hvert som disse lagrene blir mindre når du løper langtur, vil kroppen gradvis gå over til å forbrenne stadig mer fett. Å øke fettforbrenningen er viktig, spesielt for lenger distanser, der forbrenning av fett også er viktig for at du skal ha nok energi gjennom hele distansen du løper. Ved å trene langturer blir kroppen mer effektiv i å omsette og lagre glykogen, og dette er viktige egenskaper du har bruk for uavhengig av hvilken distanse du trener for.

Langturer for å venne beina til økt belastning og motvirke muskeltretthet

En viktig faktor for alle løpere er å trene på en måte som gjør at du motvirker eller utsetter muskeltretthet. Å trene langturer er en effektiv måte å trene på for at du skal kunne løpe lengst mulig og minst mulig sliten i beina. Langturer venner beina til økt belastning over tid, ved at du fortsetter å løpe selv om du er sliten i beina. Når du gradvis øker hvor langt du løper langturene, vil også forlenge tiden du greier å løpe. Dette er egenskaper som er spesielt viktig for langdistanseløpere, men også for løpere på kortere distanser.

Trene langturer for å bli en mentalt sterkere løper

Å løpe langturer vil kreve at du er tålmodig, og det er krevende å løpe i flere timer. Ved å løpe langturer vil du opparbeide en mental tøffhet til å tåle løping i lengre perioder, selv om det gjør vondt. Dette er helt avgjørende egenskaper når du skal løpe maraton. Uansett hvor vondt du har det når du trener løping, vil det gjøre vondere når du løper maraton.

Hvordan du kan løpe langturer

Hovedvekten av langturene du gjennomfører bør være med lav intensitet, men hver tredje eller fjerde uke kan du erstatte den rolige med en rask langtur.

Løpe raske langturer

Veksle mellom å løpe langturer der du løper deler av turen med moderat til hard intensitet, eller hele langturen med moderat intensitet, etter en rolig oppvarming. Å trene langturer på denne måten vil både stimulere de raske muskelfibrene i muskulaturen din, og på samme tid venne kroppen til å løpe i et høyere tempo over lenger tid. Å trene raske langturer i et tempo du tenker å holde under konkurranse, vil være utmerket trening for å simulere tempoet du skal løpe i. Du vil også få en verdifull test om hvorvidt du er i stand til å holde dette tempoet over tid. Langturer med rask avslutning kan være effektiv trening for å greie å gjennomføre raske avslutninger når du skal konkurrere. Øk tempoet de siste 5-10 minuttene av langtur, slik at du løper med hard intensitet.

Hvor ofte du bør løpe langturer

Langturer bør du løpe ukentlig, og du bør ha som mål å øke lengden på langturene fra uke til uke. Som vi har vært inne på tidligere kan du legge inn en rask langtur hver tredje eller fjerde uke, litt avhengig av ditt formnivå, fordi raske langturer kan være belastende for kroppen. Variere med hvordan du gjennomfører den raske langturen.

Hvorfor løpe langtur

Ukentlige langturer bør være et fast innslag i treningsprogrammet til alle løpere. Dersom du ikke allerede løper langturer. Ta utgangspunkt i eget formnivå og start med å løpe langturer nå. Øk lengden på langturene ut i fra formutviklingen din. Som for all annen løpetrening du gjennomfører, må du balansere det å trene langturer med øvrig løpetrening du har i løpet av en treningsuke.

Relaterte artikler:

Tren opp utholdenheten når du løper rolige langturer

Raske langturer

Om forfatteren

Legg inn kommentar